Forum » TYPO3 » Ogólne
Tematy bez nowych odpowiedzi

Wyświetlanie miniaturek

Autor Wiadomość
Napisane: 04.03.2010 [10:00]
soee
Twórca tematu
Kolejne moje pytanie dotyczy miniaturek zdjęć, tj. pobieram dane najnowszych zdjęć z bazy danych (5 ostatnich dodanych przy użyciu DAM-a) i chciałbym żeby jako link do każdego z nich wyświetlana była jego miniatura - jak utworzyć takie miniatury, czy można jakoś wykorzystać te, które towrzy standardowo DAM (jeżeli tak to jak)?
Napisane: 04.03.2010 [22:22]
kss
admin
TYPO3 skaluje obrazki i zapisuje je w katalogu typo3temp nadając im unikalną nazwę na którą wpływa md5 pliku, rozmiar x,y do którego plik jest skalowany i może jeszcze parę innych rzeczy (nie pamiętam teraz dokładnie). Nie tworząc miniaturki z wykorzystaniem API TYPO3 nie zgadniesz więc nazwy tych plików. Co więcej nie ma to sensu, bo co zrobisz jeżeli nie będzie akurat miniaturki? I tak ją musisz wygenerować, więc musisz się nauczyć korzystać z API TYPO3 do tworzenia miniaturek obrazków.

Zainstaluj sobie jakiekolwiek rozszerzenie, które tworzy galerię zdjęć korzystając z dam i zobacz jak tam wygląda tworzenie miniatur.

Przykład:

PHP
$this->conf1['imageconf.']['file'] = 'uploads/tx_partner/'.$row['image'];
$this->conf1['imageconf.']['file.']['maxW']=100;
$this->conf1['imageconf.']['file.']['alt']=$row['first_name'].' '.$row['last_name'];
$this->conf1['imageconf.']['file.']['title']=$row['first_name'].' '.$row['last_name'];
$image = $this->cObj->IMAGE($this->conf1['imageconf.']);

Opcje jakie możesz ustawić w tablicy $this->conf1['imageconf.'] wynikają z właściwości obiektu IMAGE
http://typo3.org/documentation/document-library/references/doc_core_tsref/4.3.0/view/1/7/#id2519243

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 05.03.2010 [09:47]
biesior
admin
soee_ a jak właściwie pobierasz te linki ?

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 05.03.2010 [17:20]
soee
Twórca tematu
biesior w sumie to już rozwiązałem mój problem, tj. potrzebowałem wyświetlić kilka ostatnio dodanych zdjęć w kolumnie (podlinkowane miniaturki). Pobierałem dane z bazy (ścieżka i nazwa pliku), a następnie tworzyłem obiekty IMAGE i na nich operowałem (skalowanie zdjęcia). Ponieważ z TYPO3 mam styczność dopiero około 2 tygodnie problem pojawił się gdy trzeba było podać ścieżkę pobraną z bazy dancyh do obiektu IMAGE. Zadziałała ostatecznie ta metoda, jednak nie wiem czy jest to prawidłowy sposób (działa to jak może być nie prawidłowu icon_biggrin.gif), a przynajmniej najprostrzy i w miarę elegancki.

12= CONTENT
12 {
table= tx_dam
select {
pidInList= 12
where= media_type= 2
max= 5
orderBy= crdate
}
renderObj= COA
renderObj {
5=IMAGE
5.stdWrap.dataWrap=<div class="single-image"><a href="{field:file_path}{field:file_name}" rel="lightbox[{field:pid}]" title="{field:title}">|</a></div>
5{
required=1
file.import.stdWrap.dataWrap={field:file_path}|
file.import.field=file_name
file.maxW=200
#file.height=200
} #5
} #renderObj
} #12
Napisane: 05.03.2010 [17:53]
biesior
admin
No... nieźle icon_smile.gif skoro działa to jest OK icon_smile.gif widzę, że zaczynasz przesiąkać TS'em... phi pisz pan "nasz" icon_biggrin.gif

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 05.03.2010 [18:23]
kss
admin
@soee_
Na przyszłość od razu mów z jakiego poziomu chcesz to wyświetlać: TS czy php

Ja ostatnio coraz częściej robię przez php, bo niekiedy TS daje ostro w kość.
Tworzyłem ostatnio kod XML do flash z danych z pages oraz innych rekordów i zacząłem to robić w TS. Zrobiłem po 2-3h, ale kiedy zleceniodawca zmienił koncepcję zwiększając poziom trudności powiedziałem sobie, że to nie ma sensu - rzuciłem gotowy TS w kąt i zrobiłem to w php w 1,5h.

Oczywiście ten kawałek, który masz nie jest skomplikowany i nadaje się akurat na TS.

Najgorszy jest zawsze ten dylemat dla średnio trudnych problemów - TS czy już może lepiej przejść na php ? icon_smile.gif

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl