Forum » TYPO3 » Ogólne
Tematy bez nowych odpowiedzi

Pytanie

Autor Wiadomość
Napisane: 18.02.2010 [12:18]
sim_co
Twórca tematu
Witam Wszystkich icon_smile.gif

Mam pytanie: klient agencji, w której pracuje forsuje właśnie pomysł przepisania serwisu na Typo3. Jako, że z Typo3 nie miałem żadnych doświadczeń mam obawy, czy to się uda w danym okresie czasu i czy uda się uzyskać podobną funkcjonalność.

Obecnie serwis oparty jest o nasz cms i serwis korzysta z kilkudziesięciu (bliżej 50) modułów. Jeśli chodzi o wyświetlanie na stronie są to głównie kontrolery (PHP) i templatki (Smarty).

Być może ktoś z Was w podobny sposób - przy przepisywaniu dużego serwisu - miał okazję zapoznać się z Typo3 i mógłby się podzielić doświadczeniami?

Czas wdrożenia to jakieś 2 - 2,5 miesiąca - jak to widzicie dla programisty PHP z 5 letnim stażem który jednak z Typo3 nie miał żadnego kontaktu?

Z góry dziękuje za wszelkie rady, opinie i inne spostrzeżenia, które będą mi pomocne przy 'ugryzieniu' tematu.
Napisane: 18.02.2010 [12:45]
kss
admin
Nie podałeś szczegółów tych modułów, więc trudno odpowiedzieć na pytanie czy "czy uda się uzyskać podobną funkcjonalność."

Jeżeli chodzi o templatki smarty to będzie można je wykorzystać, nawet polecam, bo domyślny system szablonowania TYPO3 nie jest rewelacyjny (patrz extension "smarty").

Anyway IMO 2,5 m-ca jest mało realne jeżeli nie masz doświadczenia w TYPO3. Minimum 2,5m-ca potrzebowałbyś na poznanie samego TYPO3.

5 lat w PHP niewiele Ci pomoże. Jest duże niebezpieczeństwo, że z braku czasu zaczniesz robić wszystko nie w stylu TYPo3 i nie z użyciem API TYPO3, bo jego poznanie wymaga czasu. Nie będziesz też pewnie się przejmował takimi rzeczami jak optymalizacja backendu TYPO3 dla end usera. Możesz też nie mieć odpowiedniej wiedzy do zoptymalizowania systemu cachowania, co przełoży się na niski performance całego serwsiu.

Obawiam się, że oddasz więc produkt/serwis, który będzie antyreklamą TYPO3.

Mogę się też założyć, że jeżeli zrobisz to teraz w TYPO3, jeżeli polubisz system i dalej będziesz w nim tworzył, to za rok jak spojrzysz co wówczas stworzyłeś to się wzdrygniesz jak nieoptymalnych sposobów używałeś.

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 18.02.2010 [13:21]
dpacholczyk
Popieram kss`a

Gdyby to była prosta i mała strona to pewnie dałbyś radę. W przypadku dość rozbudowanego (zakładam, że te 50 modułów to coś więcej niż formularz kontaktowy) będziesz miał już spore problemy.

TYPO3 to bardzo wydajny i - o dziwo - przyjemny system, aczkolwiek z dość wysokim progiem wejścia.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
Napisane: 18.02.2010 [13:32]
sim_co
Twórca tematu
kss napisał/a

Anyway IMO 2,5 m-ca jest mało realne jeżeli nie masz doświadczenia w TYPO3. Minimum 2,5m-ca potrzebowałbyś na poznanie samego TYPO3.

No tak, spodziewałem się podobnej odpowiedzi może ciut bardziej optymistycznej.

kss napisał/a

5 lat w PHP niewiele Ci pomoże. Jest duże niebezpieczeństwo, że z braku czasu zaczniesz robić wszystko nie w stylu TYPo3 i nie z użyciem API TYPO3, bo jego poznanie wymaga czasu. Nie będziesz też pewnie się przejmował takimi rzeczami jak optymalizacja backendu TYPO3 dla end usera. Możesz też nie mieć odpowiedniej wiedzy do zoptymalizowania systemu cachowania, co przełoży się na niski performance całego serwsiu.

Obawiam się, że oddasz więc produkt/serwis, który będzie antyreklamą TYPO3.

Rozumiem. Jakoś specjalnie się przed Typo3 nie wzbraniam, ale w przeciwieństwie do nieprogramistycznej reszty zespołu optymizm mój był dużo mniejszy przewidując, to co napisałeś powyżej.
Klient oczekuje dobrze wykonanego, zoptymalizowanego serwisu i my też chcemy taki oddać, ale w tych ramach czasowych wydaje się to bardzo mało realne.

kss napisał/a

Mogę się też założyć, że jeżeli zrobisz to teraz w TYPO3, jeżeli polubisz system i dalej będziesz w nim tworzył, to za rok jak spojrzysz co wówczas stworzyłeś to się wzdrygniesz jak nieoptymalnych sposobów używałeś.

Tak, to akurat dość powszechne zjawisko - wystarczy spojrzeć w swoje skrypty z przed kilku lat, albo chociaż w templatki - nie myślę o budowie na 'tabelkach', ale coś w stylu 'div na divie i divem pogania' icon_wink.gif

Dziękując za odpowiedź prosiłbym o podanie linka do jakiegoś anglojęzycznego forum, na którym być może pojawiło się podobne pytanie - ewentualnie postaram się wygooglać - chciałbym umotywować swoje obawy klientowi.

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.

Napisane: 18.02.2010 [13:37]
sim_co
Twórca tematu
dpacholczyk napisał/a

Popieram kss`a

Gdyby to była prosta i mała strona to pewnie dałbyś radę. W przypadku dość rozbudowanego (zakładam, że te 50 modułów to coś więcej niż formularz kontaktowy) będziesz miał już spore problemy.

Tak jest to naprawdę spory serwis dużej firmy, jest sporo powiązań między modułami, które ciężko nazwać standardowymi. W sumie dysponując cms-em przez siebie zbudowanym, nie było w zasadzie ograniczeń i każde życzenie klienta, było opatrzone etykietą 'do zrobienia'. To na pewno stanowi dodatkowe utrudnienie przy ewentualnej migracji na Typo3.

W każdym razie - dzięki, pozdrawiam.

Napisane: 18.02.2010 [13:49]
biesior
admin
Hej witaj, jest jeszcze bramka nr 2: outsourcing i przy tak ograniczonym czasie sugeruję jej poważne rozpatrzenie. Oczywiście ciężko zgadywać co to znaczy "dość duży serwis" jednakże 10 tygodni to dość mało czasu na eksperymenty.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 18.02.2010 [13:58]
sim_co
Twórca tematu
biesior napisał/a

Hej witaj, jest jeszcze bramka nr 2: outsourcing i przy tak ograniczonym czasie sugeruję jej poważne rozpatrzenie. Oczywiście ciężko zgadywać co to znaczy "dość duży serwis" jednakże 10 tygodni to dość mało czasu na eksperymenty.

Hej,

Outsourcing - myślę, że to odpada - moim zdaniem: wzrastają koszta, odpowiedzialność się 'rozmywa', dochodzi wdrażanie podwykonawcy w stary system i jego niuansy.
Napisane: 18.02.2010 [14:31]
kss
admin
sim_co napisał/a

Dziękując za odpowiedź prosiłbym o podanie linka do jakiegoś anglojęzycznego forum, na którym być może pojawiło się podobne pytanie - ewentualnie postaram się wygooglać - chciałbym umotywować swoje obawy klientowi.

Forum TYPO3 to listy mailingowe. Główna lista to "typo3-english".
Możesz je przeszukiwać tutaj:
http://lists.typo3.org/pipermail/typo3-english/

Jeżeli chciałbyś tam napisać to poczytaj to:
http://typo3.org/community/mailing-lists/use-a-news-reader/

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl