Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

tt_news


Autor Wiadomość
Napisane: 12.04.2007 [14:25]
tom517
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.04.2007
Posty: 76
Witam, to mój pierwszy post
Zastanawiam się jak wprowadzić w newsach polskie znaki (tu widzę działają). U mnie powstawiało znaki zapytania w miejsca polskich liter (z pliku locallang.xml - rozszerzenia tt_news). Dodam ze spolonizowalem wersje wg. zaleceń icon_smile.gif.

Pozdrawiam, z góry dzięki za odzew
Napisane: 27.09.2009 [22:08]
Gwalbert
zarejestrowany: 27.09.2009
Posty: 4
Mam problem ze znalezieniem miejsca gdzie mógłbym poprawić etykietę guzika nowości tt_news (w firefoxie "Więcej" jest poprawnie a w IE żle wyświetla się "ę")
Od 3 tygodni próbuję znaleźć skąd popierana jest ta etykieta może ktoś mi pomoże?

Przewertowałem wszystkie locallang.xml i zmieniłem 2 w których zmieniłem na "czytaj dalej" dodatkowo w bazie sql sys_template znalazłem lib. z warunkiem zależnym od języka i też zmieniłem na "czytaj dalej" ale to nie pomogło! Skąd on bierze ten wyraz "Więcej"?

strona o której mówie to : http://www.kws-lochow.pl/
Napisane: 27.09.2009 [22:22]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Znajdź w poniższej dokumentacji opis _LOCAL_LANG

http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/tt_news/2.5.2/view/1/7/

Twoim rozwiązaniem będzie wpis w odpowiednim szablonie TS:

TYPOSCRIPT
plugin.tt_news {
  _LOCAL_LANG.pl {
    more = czytaj dalej
  }
}


aaa i odradzam zmianę konfigów TYPO3 z poziomu MySQL'a, po to jest BackeEnd i cała heca z szablonami, formularzami etc, żeby tego NIE robić icon_smile.gif


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 28.09.2009 [09:04]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Gwalbert napisał/a

Mam problem ze znalezieniem miejsca gdzie mógłbym poprawić etykietę guzika nowości tt_news (w firefoxie "Więcej" jest poprawnie a w IE żle wyświetla się "ę")
Od 3 tygodni próbuję znaleźć skąd popierana jest ta etykieta może ktoś mi pomoże?

Przewertowałem wszystkie locallang.xml i zmieniłem 2 w których zmieniłem na "czytaj dalej" dodatkowo w bazie sql sys_template znalazłem lib. z warunkiem zależnym od języka i też zmieniłem na "czytaj dalej" ale to nie pomogło! Skąd on bierze ten wyraz "Więcej"?

strona o której mówie to : http://www.kws-lochow.pl/


Skoro źle wyświetlają ci się polskie znaki to pytanie czy w install tool ustawiłeś forceCharset na utf-8 ? To po pierwsze
Po drugie bardzo możliwe, że edytor którego użyłeś do zapisania pliku locallang.xml zmienił ci jego kodowanie....dla sprawdzenia zainstaluj sobie notepad++ i użyj funkcji konwertuj na utf-8 bez BOM

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 28.09.2009 [09:42]
Gwalbert
zarejestrowany: 27.09.2009
Posty: 4
jeśli chodzi o pliki locallang.xml to mam pewność że z nimi wszystko w porządku (kodowanie jest utf-8 ).
1. z nich : http://www.kws-lochow.pl/typo3conf/ext/kws/pi1/locallang.xml (odpowiada za more w tabelach http://www.kws-lochow.pl/index.php?id=odmiany)
2. jest już związany z plaginem news : http://www.kws-lochow.pl/typo3conf/ext/tt_news/pi/locallang.xml (wydaje mi się że odpowiada za jakiś guzik w panelu cmsa - pewnosci jednak nie mam ale jest zmieniony)

Natomiast to o czym pisze biesior jest interesujące (zwłaszcza fragment: "po to jest BackEnd i cała heca z szablonami, formularzami etc, żeby tego NIE robić"

Znalazłem w MySql'u sys_template rekord: lib.news z polem config (TEXT) :

HTML
///Die Standard Konfiguration für generalWrap löschen
plugin.tt_news.general_stdWrap.parseFunc = 
 
// Jetzt ist es nötig für den Textbereich die RTE Parsefunc zu setzen!
#plugin.tt_news.general_stdWrap.parseFuncc < tt_content.text.20.parseFunc 
plugin.tt_news.content_stdWrap.parseFunc < lib.parseFunc_RTE 
plugin.tt_news.general_stdWrap.parseFunc = < lib.parseFunc_RTE
 
plugin.tt_news.sys_language_mode = strict
 
 
plugin.tt_news.templateFile = fileadmin/templates/news_css_template.tmpl
plugin.tt_news {
  _CSS_DEFAULT_STYLE = 
  categoryMode = 1
  categorySelection = 64
  templateFile = fileadmin/templates/news_css_template.tmpl
  alternatingLayouts = 0
  excludeAlreadyDisplayedNews = 0
  firstImageIsPreview = 0
  forceFirstImagesPreview = 1
 
 # - - -  rendering of SINGLE news   - - - - - - - - - - -  #
  displaySingle {
  age_stdWrap.age =  Minuten | Stunden | Tage | Jahre
  subheader_stdWrap.wrap = <div class="subheader">|</div>
  }
 
 # - - -  rendering of LATEST news   - - - - - - - - - - -  #
  displayLatest {
    age_stdWrap.age = 1
    date_stdWrap.strftime= %d.%m.%y
    time_stdWrap.strftime= %H:%M
    subheader_stdWrap.trim=1
    subheader_stdWrap.stripHtml = 0
    subheader_stdWrap.crop = 500 | ... | 1
    subheader_stdWrap.ifEmpty.field = bodytext
    imageCount=1
    imgAltTextField = imagecaption
    imageWrapIfAny =
  }
 
  # - - -   rendering of LIST news    - - - - - - - - - - -  #
  displayList {
    date_stdWrap.strftime=  %d.%m.%Y
    noNewsToListMsg_stdWrap.if.equals =
    subheader_stdWrap.trim=1
    subheader_stdWrap.stripHtml = 0
    subheader_stdWrap.crop = 1500 | ... | 1
    subheader_stdWrap.ifEmpty.field = bodytext
    title_stdWrap.wrap =
    author_stdWrap.wrap =
 
  }
  _LOCAL_LANG.de {
    more = weiterlesen
    noNewsToListMsg =
 }
 _LOCAL_LANG.pl {
    more = Więcej
    noNewsToListMsg =
 }
}
 
 
plugin.tt_news.displayList.subheader_stdWrap {
  append = TEXT
  append.data = register:newsMoreLink
  append.wrap =  <span class=news-list-morelink>|</span>
  append.if.isTrue.dataWrap = {field:ext_url}{field:int_url}{field:bodytext}
}



zawierający już jak widać powyżej:

_LOCAL_LANG.pl {
more = Więcej
noNewsToListMsg =
}
i zmieniłem mu na (nie korzystałem jednak z formularzy Backendu)
(znalazłem też na serwerze plik z którego ten wpis został wprowadzony do Bazy chyba jakiś static.txt albo setup.tmpl i tam tez zmieniłem) na:

_LOCAL_LANG.pl {
more = czytaj dalej
noNewsToListMsg =
}

i jak widać wciąż nie działa.

Nie mogę znaleźć miejsca w Templete Tools gdzie miałbym to zmienić "poprawnie" i zupełnie nie wiem jak niby mam to zrobić.



[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 28.09.2009 o 09:45.]
Napisane: 28.09.2009 [10:02]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Hehe! net mi szwankuje poszła część postu masz poprawną formę odpowiedzi icon_smile.gif

Gwalbert napisał/a

Natomiast to o czym pisze biesior jest interesujące (zwłaszcza fragment: "po to jest BackEnd i cała heca z szablonami, formularzami etc, żeby tego NIE robić"

Znalazłem w MySql'u sys_template rekord: lib.news z polem config (TEXT)... i jak widać wciąż nie działa.


Właśnie po to stosuje się BE icon_smile.gif choćby dlatego, że po wszelkich zmianach w szablonach automatycznie jest usuwany cache stron... przy zmianach ręcznych w DB i/lub w plikach musisz sam wyczyścić wszystkei cache za pomocą ikony z żółtym piorunem (prawy, górny róg)

Skoro znalazłeś tą definicję w sys_template oznacza, że masz gdzieś ten szablon już dopisany... użyj web->template - zaznacz stronę o uid:0 (zero - na samym szczycie drzewa) wówczas wyświetli Ci się lista szablonów utworzonych na wszystkich gałęziach drzewa... być może dodałeś gdzieś te deklaracje poniżej strony głównej...

Jeśli nie znajdziesz, skopiuj ten kod plugin.tt_news i wstaw w głównym szablonie TS w polu setup pomiędzy deklaracją config a PAGE...

Nie chcę Cię broń boże strofować, ale NATYCHMIAST przestań korzystać z MySQL'a i edytora textowego do konfiguracji systemu, narobisz bałaganu i ciężko będzie DCi później się samemu połapać. do typowej konfiguracji TYPO3 te elementy nie powinny być nigdy używane (chyba, że znasz b. dobrze architekturę systemu i wiesz doskonale jak zmiany w X wpłyną na system)... ale nawet wtedy lepiej używać BE... BE oprócz automatycznego wykonywania pewnych operacji (takich jak czyszczenie cache'u) posiada też system kontroli dostępu do danych operacji, kontroluje relacje między rekordami, zagnieżdżenia obiektów na odpowiednich stronach, syslogi, historie (włącznie z undo) i tak dalej i tak dalej... jadąc bezpośrednio po bazie danych omijasz to wszystko a skutki mogą być nieprzewidywalne a w sytuacjach krytycznych (SQL->DELETE) czasem wręcz nieodwracalne!

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 28.09.2009 [10:08]
Gwalbert
zarejestrowany: 27.09.2009
Posty: 4
biesior? Za dużo rzeczy ujawniłem, że Twój cytat ze mnie jest bez komentarza?
Napisane: 28.09.2009 [10:19]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Gwalbert napisał/a

biesior? Za dużo rzeczy ujawniłem, że Twój cytat ze mnie jest bez komentarza?


Nie spoko, sieć mi zastrajkowała, poprawiłem wpis, czytaj wyżej icon_smile.gif

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 28.09.2009 [10:36]
Gwalbert
zarejestrowany: 27.09.2009
Posty: 4
musisz sam wyczyścić wszystkie cache za pomocą ikony z żółtym piorunem (prawy, górny róg)


U mnie zadziałało jak wyżej. Wielkie Dzięki.

Innych z tym problemem odsyłam do całego posta biesiora (ja o tych konsekwencjach wiem. Tyle że ja musiałem robić to bazie po 3 tygodniach wertowania w BackEndzie bez rezultatu)

P.s. Miałem przebłysk że to musi być gdzieś cachowane ale tworząc nowe testowe nowości wciąż wstawiało mi sie stare "Więcej". Okazuje sie zatem ze gdzieś w bazie chache_xxx jest zapisywana też sama informacja o wygladzie linka.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 28.09.2009 o 10:37.]
Napisane: 28.09.2009 [10:41]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Następnym razem, jeśli po kilku godzinach w BE nie znajdziesz, pytaj na forum icon_smile.gif naprawdę pragnę gorąco zniechęcić do czystego SQL'a, to w ogóle zaburza filozfię pracy wszelkich aplikacji bazodanowych ... i można się przejechać icon_smile.gif

Cieszę się jednakowoż, że pomogło icon_smile.gif

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come