Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

newscalendar - dni tygodnia.


Autor Wiadomość
Napisane: 09.05.2011 [11:09]
szydello
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.02.2011
Posty: 33
Nie łyka w kalendarzu polskich znaczków

http://www.resursa.zyrardow.pl/index.php?id=21

dokumentacja podpowiada:
http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/newscalendar/2.1.5/view/3/4/

HTML
Try to set  $TYPO3_CONF_VARS['BE']['forceCharset'] = 'utf-8';
To your correct charset on your localconf.php
If the above does not work,  try setting parse function to skip.
Note: You should always check your TS: config.locale_all=pt_PT.utf8 ( Example for Portuguese )


moj config wygląda tak (chapnięty z tutorialaicon_smile.gif ):
TYPOSCRIPT
config{
		simulateStaticDocuments= 0
		admPanel= 0
		metaCharset= utf-8
		doctype= xhtml_trans
		xmlprologue= none
		disablePrefixComment= 1
		htmlTag_langKey= pl
		language= pl
		locale_all= pl_PL
		}


jakieś sugestie?
Napisane: 09.05.2011 [11:36]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
no to może spróbuj jak sugeruje instrukcja:
TYPOSCRIPT
config.locale_all=pl_PL.utf8

Napisane: 09.05.2011 [12:34]
szydello
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.02.2011
Posty: 33
TYPOSCRIPT
config{
		simulateStaticDocuments= 0
		admPanel= 0
		metaCharset= utf-8
		doctype= xhtml_trans
		xmlprologue= none
		disablePrefixComment= 1
		htmlTag_langKey= pl
		language= pl
		locale_all= pl_PL.utf8
		}


Coś tam zaskoczyło - zamieniło na inne artefakty.
Napisane: 09.05.2011 [12:46]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
I nie będzie łykać icon_smile.gif

uwierz mi. sprawdziłem chyba wszystkie możliwe sposoby ładnego i poprawnego załatwienia sprawy.
jeśli pokażesz mi, że łyknie to stawiam flachę icon_smile.gif

jedynym sposobem jaki wymyśliłem to przeróbka klasy. ręczna (nie powinieneś tego robić) lub xclassing. Generalnie jest tam jakiś fackup czy to z formatem zapisu pliku czy co, ale w tej klasie jest coś takiego co niszczy znaki. Pomimo, że locale masz ok to ci nie wyświetli dobrych znaków. Podobne zachowanie jest jak w przypadku gdy plik z klasą ma kodowanie cp a ty używasz utf-8. Niestety to też nie to (sprawdzałem icon_smile.gif )

ogólnie rozszerzenie fajne, ale od blisko 3 lat wystepuje ten błąd

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 09.05.2011 [12:54]
szydello
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.02.2011
Posty: 33
"dpacholczyk" napisał/a

I nie będzie łykać icon_smile.gif

uwierz mi. sprawdziłem chyba wszystkie możliwe sposoby ładnego i poprawnego załatwienia sprawy.
jeśli pokażesz mi, że łyknie to stawiam flachę icon_smile.gif

jedynym sposobem jaki wymyśliłem to przeróbka klasy. ręczna (nie powinieneś tego robić) lub xclassing. Generalnie jest tam jakiś fackup czy to z formatem zapisu pliku czy co, ale w tej klasie jest coś takiego co niszczy znaki. Pomimo, że locale masz ok to ci nie wyświetli dobrych znaków. Podobne zachowanie jest jak w przypadku gdy plik z klasą ma kodowanie cp a ty używasz utf-8. Niestety to też nie to (sprawdzałem icon_smile.gif )

ogólnie rozszerzenie fajne, ale od blisko 3 lat wystepuje ten błąd


Szlag by to trafił - a wiesz może gdzie znajduję się plik ze słowami? To pozmieniam ś na s itd... Żeby to wyglądało, bo mnie inwestor niedługo skasujeicon_wink.gif

Bo to gdzieś będzie w tt_news?
Napisane: 09.05.2011 [13:21]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
nie w tt_news

przecież to dwa różne rozszerzenia

po drugie nie ma listy słów
wszystko jest brane z locali. Od tego jest np funkcja date() która pobiera na podstawie locali stosowne słowa z php`a.

Musiałbyś zrobić xclassing który nadpisuje tą metodę renderującą. Tam z kolei trzeba wyłapać słowa (jest od tego stosowna zmienna) zrobić porównanie

PHP
if($zmienna == "środa" ) { 
$zmienna = "środa";
}


Tak wiem, że to wygląda jak totalny nonsens, ale to pomaga. No i nie zapomnij o miesiącach. Ich się to również tyczy

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 09.05.2011 [14:11]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Ja mam własną wersję tego exta i stosuję coś takiego.

PHP
$dayShort = $this->my_ucfirst(mb_substr($dayLong,0,2, "UTF-8" )) ;



PHP
/** 
   * ucfirst UTF-8 aware function 
   * 
   * @param string $string 
   * @return string 
   * @see http://ca.php.net/ucfirst 
   */ 
   function my_ucfirst($string, $e ='utf-8') { 
      if (function_exists('mb_strtoupper') && function_exists('mb_substr') && !empty($string)) { 
         $string = mb_strtolower($string, $e); 
         $upper = mb_strtoupper($string, $e); 
         preg_match('#(.)#us', $upper, $matches); 
         $string = $matches[1] . mb_substr($string, 1, mb_strlen($string, $e), $e); 
      } else { 
         $string = ucfirst($string); 
      } 
      return $string; 
   }


=======================================
t33k
Napisane: 27.06.2011 [02:56]
mts
zarejestrowany: 27.06.2011
Posty: 1
Sugeruję podstawić kody html zamiast polskich liter (np. kwiecie&#324, Środa itp).
Przerobiłem w ten sposób podobną wtyczkę i działa icon_smile.gif