Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Dadawanie <meta> do szablonu


Autor Wiadomość
Napisane: 01.06.2015 [00:17]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
Witam,
Dorabiam style RWD do istniejącego szablonu z CSSami problemu nie ma, z dodaniem <meta> blokujacego skalowanie strony:
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1">
mam już problem...
Napisane: 01.06.2015 [08:02]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Cześć, spróbuj tak:

page {
meta {
viewport = width=device-width, initial-scale=1.0
X-UA-Compatible = IE=edge,chrome=1
X-UA-Compatible.httpEquivalent = 1
}
}
Napisane: 01.06.2015 [08:19]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
dzięki, a jeszcze drobiazg - do którego pliku trzeba ten kod wstawić?
Napisane: 01.06.2015 [08:32]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Ten kod TS powinien się znaleźć w głównym szablonie strony w części SETUP:
http://aimeos.org/docs/TYPO3/Install_Aimeos/Configure_TYPO3
Napisane: 01.06.2015 [08:35]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
nie mam doświadczenia z typo3 więc moje pytania mogą być naiwne ale czy chodzi o template.php?
Napisane: 01.06.2015 [08:42]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Nie, nie ruszaj plików systemowych :p
Konfigurację wprowadzamy do DB z poziomu panelu administracyjnego tak jak na screenach do których przesłałem link. http://aimeos.org/docs/images/Aimeos-typo3-typoscript-setup.png
Ewentualnie może tam być wpięty link do pliku który przechowuje cały kod TS, nie mniej jednak jeśli wprowadzisz ten TypoScript na końcu dostępnego pola tekstowego to nadpiszesz poprzednie ustawienia.

Zachęcam do zapoznania się z video samouczkami Wolfganga Wagnera: http://wowa-webdesign.de/typo3-kurs/typo3-kurs-2010/

Pozdr.
Napisane: 01.06.2015 [08:43]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
ok dzięki,
Napisane: 01.06.2015 [13:12]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
zadziałało - 100% wielkie dzięki
Napisane: 04.06.2015 [22:45]
Saganczyszyn
Twórca tematu
zarejestrowany: 01.06.2015
Posty: 11
jeżeli to nie problem to chciałbym jeszcze zapytać jakby wyglądał kod:

<link href="/fileadmin/templates/atagor/css/rwd.css" rel="stylesheet" media="screen and (min-width: 10px) and (max-width: 1024px)">

w TS
z góry dzieki
Napisane: 06.06.2015 [10:28]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Zależy jak zapinasz szablony.
Używasz Typoscriptu (includeCSS, headerData) , czy może templavoila?