|
Napisane: 26.01.2010 [14:27]
|
|
dpacholczyk
Twórca tematu
|
Często się zdarza, że klient wymaga dodatkowych pól przy rejestracji userów storny.
nip, pesel itp
w jaki sposób to rozwiązujecie ? rozszerzacie standardowe rozszerzenie ? czy pisanie nowego od podstaw ?
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
|
|
Napisane: 26.01.2010 [16:33]
|
|
kss
admin
|
Ja rozszerzam sr_feuser_register. Jest to dosyć proste. Opisane w manualu. Może nawet znajdziesz jakiś plugin, które rozszerza sr_feuser_register o dodatkowe pola, to podejrzyj jak to się odbywa.
|
|
Napisane: 27.01.2010 [16:05]
|
|
wolo
|
O ile potrzebujesz standardowe kolejne pola odpowiadające polom w tabeli fe_users, to robi się to szybko i łatwo, wg opisu w manualu.
Ext sr_feuser_register działa tak, że te definiowane pola dochodzą w be i fe, i muszą odpowiadać typom pól dostępnym w TCA. Jakkolwiek, okazało się, że nie wszystkie.
Potrzebowałem zrobić przy rejestracji podformularz z danymi firmy, które miały wpadać do zupełnie innej tabeli. Chciałem skorzystać z pola typu "user" - okazało się, że ten przewidziany nie jest.
Przerobiłem więc na szybko rozszerzenie tak, żeby potrafił je renderować (przynajmniej z grubsza). W efekcie za pomocą mojej klasy (która ma switcha na tryb FE/BE) renderuję sobie dowolne dodatkowe pola, mogące robić cokolwiek.
Jeśli ktoś potrzebuje, proszę o kontakt - pomogę.
`Well! I've often seen a cat without a grin,` - thought Alice, `but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever saw in all my life!`
|