| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
Napisane: 22.10.2009 [21:12]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
Jakoś musiałem się podzielić z Wami tą nowiną.. takie idiotyzmy tak mnie denerwują, że aż śmieszą Co jakiś czas do firmy ze strony (oczywiście opartej o TYPO3) trafia wiadomość o podobnej treści do tego ostatniego: HTML ....strona internetowa zrobiona na darmowym oprogramowaniu, oferty pracy w oparciu o działalność gosp. - ta firma schodzi na psy.... I tu pytanie: macie też coś podobnego? Dlaczego nasze społeczeństwo jest tak zacofane, że myśli w ten sposób? Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
......................................................................... www.katalog.optiweb.pl - Darmowy katalog linków |
|
Napisane: 23.10.2009 [13:14]
|
|
|
dpacholczyk
|
m_kola napisał/a Jakoś musiałem się podzielić z Wami tą nowiną.. takie idiotyzmy tak mnie denerwują, że aż śmieszą Co jakiś czas do firmy ze strony (oczywiście opartej o TYPO3) trafia wiadomość o podobnej treści do tego ostatniego: HTML ....strona internetowa zrobiona na darmowym oprogramowaniu, oferty pracy w oparciu o działalność gosp. - ta firma schodzi na psy.... I tu pytanie: macie też coś podobnego? Dlaczego nasze społeczeństwo jest tak zacofane, że myśli w ten sposób? Powiem Ci, że ja często spotykam się z opinią, że darmowy system to bleh. Ludzie którzy nie znają możliwości TYPO3 i słyszą open source albo darmowy system myślą, że to jakieś gów*o...no ale co tu poradzić. Najbardziej mnie boli jedno. W Polsce większość ludzi - nie wszyscy - uważa, że takie projekty np. oparte na tym systemie (ale ogólnie projekty informatyczne) to się za darmo robi Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
|
|
Napisane: 26.10.2009 [20:22]
|
|
|
kss
admin
|
Cóż - ja takich emaili nie otrzymuję. m_kola - nie myślałeś, że to może to jakaś zorganizowana akcja? Jakaś firma z branży web dev zaczyna czarny PR i chce w ten sposób przekonać kadrę zarządzającą firmy w której jesteś do inwestycji w inny system? Anyway rozumiem, że emailie przechodzą przez Ciebie i lądują w /dev/null Co do argumentacji za systemami otwartymi - ważne są moim zdaniem dwie rzeczy: 1) Konkurencyjny rynek Zauważyłem, że spora część moich klientów wybiera TYPO3, bo chce mieć dostęp do konkurencyjnego rynku usług na wdrożenie i późniejsze utrzymanie takiego systemu. Coraz wyraźniej też odnoszą się z niechęcią do zamkniętego kodu, zakręconych umów na jego używanie, itp. 2) Z pewnością też dużym wabikiem są znane marki/firmy korzystające z TYPO3. I takimi właśnie argumentami przekonuję zazwyczaj niezdecydowanych klientów. Myślę też, że klienci mają duże problemy, w porównywaniu funkcjonalności, bo albo mają zbyt mało kompetencji, żeby w ogóle zrozumieć opisywane ficzery, albo zazwyczaj jest tak, że ficzery CMSów pokrywają się a wyświechtane słowa typu "elastyczny", "rozszerzalny" nabierają znaczenia dopiero po dokładnym poznaniu CMSa. Tymczasem marketingowcy z konkurencyjnych obozów zaczynają pakować w głowę klienta tony technicznych określeń, co kończy się ogólnym "skołowaniem". Klienci zazwyczaj podsumowują to tak: "każdy chwali swoje", więc IMO na końcową ocenę systemu i ostateczny wybór w mniejszym stopniu wpływają techniczne rzeczy a w większym miękki stuff. |
|
Napisane: 26.10.2009 [21:49]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
kss napisał/a m_kola - nie myślałeś, że to może to jakaś zorganizowana akcja? Jakaś firma z branży web dev zaczyna czarny PR i chce w ten sposób przekonać kadrę zarządzającą firmy w której jesteś do inwestycji w inny system? Anyway rozumiem, że emailie przechodzą przez Ciebie i lądują w /dev/null Maile trafiają do sekretariatu a stamtąd do mnie. Oczywiście wcześniej je widzę w BE dzięki powermail O tego "klienta" się nie martwię, to mój etatowy pracodawca Zastanawiałem się tylko co za durne myślenie ale może to co piszesz o "czarnym PR" ma sens... Druga sprawa, że dostaję też oferty od speców od TYPO3 na "ulepszenie" strony, administrację nią itp. Niech no od któregoś z Was (cwaniaczki) dostanę Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
......................................................................... www.katalog.optiweb.pl - Darmowy katalog linków |
|
Napisane: 27.10.2009 [09:24]
|
|
|
tomkraw1
|
To tzw. kij w mrowisko Zanim zabrałem się do studiowania docków TYPO3 miałem prawie zrobioną stronę w Joomli. Kolega mi powiedział, że Joomla jest dziurawa jak ser szwajcarski i żebym sprawdził na secunia.com. Wtedy Joomla miała kilkadziesiąt wykrytych problemów a TYPO3 tylko 3 i to wszystkie załatane przez dostawcę. Dorzucam więc argument w rozmowach z klientami - bezpieczeństwo, które tu jest raczej poważnie traktowane. |
|
Napisane: 28.10.2009 [10:33]
|
|
|
biesior
admin
|
Cóż dubluję się może, ale też do głównych zalet TYPO3 zaliczam to, że jest GPL a więc NIE objęty monopolem. Zawsze informuję klientów gdzie będą w stanie znaleźć rzetelne wsparcie w przypadku jeśli nasza dalsza współpraca z jakichkolwiek powodów będzie niemożliwa... Znam przypadki witryn wdrażanych na ultra-drogich platformach gdzie obecny wykonawca nie jest w stanie dłużej kontynuować wsparcia a jedyną alternatywą jest... sam wykonawca. Efekt - system budowany od 3 lat stoi w miejscu pomimo usilnych starań inwestorów. W TYPO3 taki scenariusz jest raczej wykluczony. Poza wszystkim warto pamiętać,że ten system jest bezpłatny wyłącznie z założenia, nie z potrzeby walki o rynek. Wątek przewija się choćby w tym podcaście: http://typo3.pl/aktualnosci/typo3/show/pasja-fairtradeowe-uslugi-it-z-wykorzystaniem-typo3/ Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.
T3CI Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member. KO System enthusiast |