Tematy bez nowych odpowiedzi

Menu kategorii

Autor Wiadomość
Napisane: 13.12.2007 [00:13]
hudini
Twórca tematu
Witam !
Potrzebuję do własnego serwisu dodać na głównej stronie kategorie artykułów.
Każda kategoria posiada obrazek, nagłówek, oraz krótki opis.
Czy jest szablon kategorii w module tt_news?
Czy jest jakiś skrypt definiujący wygląd wyświetlanych kategorii?
Dzięki za pomoc pozdrawiam.
Krzysiek
Napisane: 13.12.2007 [08:56]
kasztan
admin
Witam,

jeszcze nie uzywalem ale w dokumentacji jest cos na temat CATMENU:

http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/tt_news/2.5.0/view/1/3/#id2928301

Pozdrawiam

Kasztan

Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
Napisane: 18.09.2009 [15:04]
dramed
Witam,
Uściślam pytanie. Widok CATMENU (tt_news) powinien wyglądać tak (najlepiej z naprzemiennymi kolorami):

+--------------------------+
|+-----+...................|
||.o.o.| Tytuł kategorii 1|
||..v...| Opis 1 ..........|

||.\../.| Tytuł kategorii 2|
||..^..| Opis 2 ...........|
itd...

Do sekcji CATMENU nie ma prostego formatowania szablonu (template) tak jak jest np. w widokach LIST, SINGLE...
( : Dokumentacje przejrzałem i nic konkretnego na temat formatowania CATMENU nie znalazłem: )
Ściskam dłoń. D.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.09.2009 o 15:24.]
Załącznik

tt_news_catmenu.jpg (Typ pliku: image/jpeg, Rozmiar: 32.99 kilobajty) — 29 pobrania
Napisane: 01.10.2009 [23:39]
erbi
menu kategorii mozesz stylowac dzieki tej wtyczce:
http://typo3.org/extensions/repository/view/hp_tt_news_catmenu/current/
nie wiem czy do konca spelni twoje oczekiwania, ale czesc na pewno icon_wink.gif
Napisane: 16.10.2009 [09:11]
dramed
Przepraszam, że kontynuuję temat i nie wnoszę nic nowego.
Raczej chodzi mi o odświeżenie tematu i zasygnalizowanie, że jest wciąż otwarty.
Niestety, żadna obecna wtyczka dot. CATMENU z repository nie zadziałała prawidłowo (brak dokumentacji lub nie spełnia funkcjonalności lub też nie działa). Wydawało mi się, że powinno być oczywistym możliwość własnego sformatowania CATMENU (obrazek+tytuł+opis) oraz możliwość ustawienia linku każdego z tych elementów do listy artykułów wybranej kategorii. W prosty sposób można jedynie dać obrazek (bez możliwości linku + tytuł z linkiem - sterując parametrami CATMENU (w setup.txt). Już nie wiem naprawdę jak ruszyć temat bez modyfikowania plików php typo3 (po pierwszych niezdarnych próbach poddałem się). Może ktoś rozwiązał problem lub znalazł alternatywę?
Ściskam dłoń, D.
Napisane: 16.10.2009 [09:34]
kss
admin
Jeżeli setup.txt tt_news'a jest zbyt mało elastyczny to pozostaje Ci napisanie własnego rozszerzenia do generowania takiej listy kategorii. Tam nie będziesz miał ograniczeń.

Przykład takiego rozszerzenia, które wykorzystuje hook, a więc będzie mógł spokojnie upgradować tt_news podał erbi:
http://typo3.org/extensions/repository/view/hp_tt_news_catmenu/current/

Zmodyfikuj to rozszerzenie i będzie ok.

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 16.10.2009 [11:11]
dramed
Ponownie ja,
Oczekiwałem raczej innej porady. Zwłaszcza, że po raz kolejny pisząc sugeruję, że z problemem sobie nie poradziłem. Dwa tygodnie temu sugestia z hp_tt_news_catmenu już się pojawiła. Powyższą wtyczkę próbuję już od długiego czasu przerabiać i po porostu nie umiem sobie poradzić. Po prostu nie wiem jak. Nie jestem biegły w php - o zgrozo! Wciąż się uczę.
Jeśli chodzi o chęć wykorzystania gotowych rozwiązań to każdy z Nas ich oczekuje.
Wszyscy korzystamy z napisanego przez kogoś TYPO3 oraz rozszerzeń. A można przecież samemu napisać CSS lub pisać wtyczki...
Na każde pytanie na forum o pomoc można dać odpowiedź: napisz własne rozszerzenie, przeczytaj dokumentacje, najpierw się naucz, itd. I dokumentację czytam i się uczę - dlatego tu jestem i zadaję głupie pytania.
Po użytkownikach forum oczekiwał bym co najmniej ukierunkowania w formie "jak to zrobić" oraz odpowiedzi konkretniejszych, zwłaszcza od osób pragnących pomóc lub którzy rozwiązali podobny problem.

Ściskam dłoń i do zobaczenia na T3UG-PL 02, D.

P.S. Aż się uśmiałem jak przeczytałem jaki poważny post napisałem icon_biggrin.gif

P.S.2 Uśmiałem się ponownie z rymu jaki mi wyszedł icon_lol.gif

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 16.10.2009 o 11:18.]
Napisane: 16.10.2009 [12:13]
kss
admin
Napisanie takiej wtyczki + css + testy to dla mnie około godzina czasu i to głównie dlatego, że akurat wykorzystywałem ostatnio tego hooka do kateogrii. Normalnie byłby dłużej.

Długa naprowadzająca odpowiedź jak napisać wtyczkę to 1h. Późniejsze uściślenia i podpowiedzi do pojawiających się pytań - 2-3h

Napisanie wtyczki i tutoriala o co chodzi jak i dlaczego tak się robi to 3-4 godziny.

No sorry, ale pomimo chęci, nie dysponuję taką ilością czasu. Mam regułę, że udzielam odpowiedzi konkretnych oraz pełne rozwiązania tam gdzie nie trwa to dłużej niż 15min (chociaż często wychodzi więcej). W innych przypadkach naprowadzam na rozwiązanie.

Może inni członkowie forum mają więcej czasu, ale nie sądzę, bo inaczej miałbyś już dawno gotowe rozwiązanie.

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl