Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

konfiguracja tx_news


Autor Wiadomość
Napisane: 10.05.2013 [12:04]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Zainstalowałem TYPO3 6.1 introduction

Domyślnie zainstalowany jest 'news' i chciałem uruchomić.

1. Na jednej stronie utworzyłem rekord z listą (list view) i ustawiłem Startingpoint na katalog 'News entries'

2. Na drugiej stronie utworzyłem rekord z Detail view

3. Wrzuciłem też plugin do Include static

Wynik jest taki, że jak wejdę na stronę
www.strona.pl/list
to jest ok. Jednak jak klikam na obojętnie jaki news to
przerzuca mnie na
www.strona.pl/detail/article/nazwaartukulu/
i pojawia się komunikat, że strona nie została odnaleziona.
Gdy wchodzę na
www.strona.pl/detail/
pojawia się błąd TYPO3:
"Oops, an error occurred!
An argument "news" does not exist for this request."

Pewnie o czymś zapomniałem, ale o czym?
Napisane: 11.05.2013 [08:42]
michalwojciul
zarejestrowany: 16.04.2013
Posty: 5
W ustawieniach news list view masz ustawioną stronę z single view na właściwą?
Napisane: 15.05.2013 [23:07]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
tak.

ale może ja jeszcze czegoś nie rozumiem.
Dlaczego w Detail view w jest
"Show a single news record" i
"PageId for single news display"
Myślałem, że to właśnie detail view jest single view...
Napisane: 21.05.2013 [13:14]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
ma ktoś pomysł w czym może być problem?
Napisane: 27.05.2013 [15:36]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Dodałem

TYPOSCRIPT
lib.tx_news.contentElementRendering = RECORDS
lib.tx_news.contentElementRendering {
        tables = tt_content
        source.current = 1
        dontCheckPid = 1
}


i w dalszym ciągu nie ma strony
www.strona.pl/detail/article/nazwaartukulu/

ale jest już strona
www.strona.pl/detail/article/
www.strona.pl/detail/
z bardziej szczegółową listą ze zdjęciem i datą.

i co teraz?
Napisane: 27.05.2013 [16:09]
zoe
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
to mam w TSConfiguration katalogu News, może Ci coś to da id=74 to strona na której pokazują się newsy jako list i też pojedyncze:
TYPOSCRIPT
mod.web_list {
	# limit the creation of new records in this sysFolder to these types
	allowedNewTables = tt_news,tt_news_cat,sys_note
}
 
# This will open the news singleView page (id 74) when clicking 'preview' for a news record
tx_ttnews.singlePid = 74
 
TCEMAIN {
	# Clear cache of the News page after content of the News folder has changed
	clearCacheCmd = 74
	clearCache_pageSiblingChildren = 1
}

następnie dodany static template u mnie tam gdzie mam główny template strony

następnie na stronie z id74
List viev mam wybrane
a w tabie "Additional" - nic

TYPO3 6.1.0 z introduction package