Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Html zamiast linka


Autor Wiadomość
Napisane: 25.08.2011 [16:06]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Taka sprawa potrzebuje zmienić w menu w przypadku strony z wyszukiwaniem jedną rzecz i nie wiem czy się da.
Chodzi o to ze TypoScript generuje linka do tej strony a czy ja moge tylko dla tej strony w menu zmienić to na jakiś html?

Chciałem tam poprostu dac forma zamiast linka i wygenerować całą nawigację.
Napisane: 25.08.2011 [18:33]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
ale przecież link to jest html

przez forma rozumiem, że chcesz jakiś guzik ? jeśli tak to wystarczy, że nadasz mu przecież klase albo id i w css ostylujesz

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 25.08.2011 [23:08]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Nie do końca potrzebuje tam dać input-a
Napisane: 26.08.2011 [09:43]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
link jako input ?

możesz dokładnie opisać co potrzebujesz ? bo to się trochę kupy nie trzyma

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 27.08.2011 [08:16]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Załączyłem screena on powinien wiele wyjaśnic.
Załącznik

menu.png (Typ pliku: image/png, Rozmiar: 27.31 kilobajty) — 292 pobrania
Napisane: 29.08.2011 [17:10]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Pewnie jakimś TSem jest to możliwe, ale nie mam w tej chwili czasu, żeby potestować i poszukać.

Na szybkiego jednak mógłbyś dodać do każdego linka id z numerem uid strony. Wiedząc jakie uid ma "wyszukaj" mógłbyś javascryptem wyłączyć linka i dodać formularz.

=======================================
t33k
Napisane: 30.08.2011 [08:15]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Szczerze przyznam, że dopiero teraz skojarzyłem o co ci chodzi...

Zbuduj to menu za pomocą trzyczęściowego COA: HMENU, TEXT, HMENU
i za pomocą właściwości cObjectu HMENU, maxItems oraz begin kombinuj z początkiem i końcem wyświetlania tych dwóch HMENU.

Jeszcze sensowniej byłoby wstawić ten element na samym końcu (lub początku), wtedy nie musiałbyś kombinować i zajęłoby to dużo mniej czasu...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 01.09.2011 [21:25]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Dzięki za pomoc poskładałem to z dwóch menu i na sztywno wyszukiwarka. Chociaż rozwiązanie w java script jest kuszące.
Napisane: 01.09.2011 [21:39]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
cóż, jedno nie wyklucza drugiego, możesz również to zrobić w ten sposób, że budujesz najpierw całe menu (nadając pozycjom unikatowe ID), potem wyszukiwarkę a potem za pomocą JS przestawiasz kontener wyszukiwarki za określony kontener w menu... TYPO3 do niczego cię nie zmusza, zrób jak ci najwygodniej.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come