Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Problem z menu


Autor Wiadomość
Napisane: 17.08.2011 [09:39]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
witam wszystkich,

mam problem takiej oto natury mam menu zbudowane w poniższy sposób:

<ul>
<li>Pozycja 1</li>
<li>Pozycja 2</li>
<li>Pozycja 3</li>
<li>Pozycja 4</li>
</ul>


Teraz po kliknięciu w link np.: Pozycja 1 chciałbym żeby się rozwijało jak poniżej
<ul>
<li>Pozycja 1
<ul>
<li>pozycja 1.1</li>
<li>pozycja 1.2</li>
<li>pozycja 1.3
<ul>
<li>Pozycja 1.2</li>
<li>Pozycja 2.2</li>
<li>Pozycja 3.2</li>
<li>Pozycja 4.2</li>
</ul>
</li>

</ul>
</li>
<li>Pozycja 2</li>
<li>Pozycja 3</li>
<li>Pozycja 4</li>
</ul>

Chodzi w skrócie o to że jak wejdę na wybraną stronę to żeby się wyświetlało całe jej drzewo z podstronami.

Zaznaczam, że chciałbym tym sterować za pomocą listy.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Napisane: 17.08.2011 [10:19]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
TYPOSCRIPT
lib.menu = HMENU
  lib.menu {
    wrap = <ul>|</ul>  
    special = directory
 
    1 = TMENU
    1 {
      wrap = <ul>|</ul>
      expAll = 0
      NO {
       wrapItemAndSub = <li>|</li>
      }
 
    2 = TMENU
    2 {
      wrap = <ul>|</ul>
      expAll = 0
      NO {
        wrapItemAndSub = <li>|</li>
      }
 
      ACT = 1
      ACT {
       wrapItemAndSub = <li>|</li>
        ATagParams = class="act"
      }
    }
  }


Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 17.08.2011 [11:16]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Zrobiłem tak ale coś nie działa

TYPOSCRIPT
# NAV_1 Navigation
subparts.NAV_1 = HMENU
subparts.NAV_1 {
  special = list
  special.value = 2, 3, 4, 5, 6, 7, 52, 53, 54
  wrap = |
 
    1 = TMENU
    1 {
      expAll = 0
      NO.ATagParams.dataWrap = | id="{field:abstract}" title="{field:title}"
      NO {
       wrapItemAndSub = <li>|</li>
      }
 
    2 = TMENU
    2 {
      wrap = <ul class="level1">|</ul>
      expAll = 1
      NO {
        wrapItemAndSub = <li>|</li>
      }
 
      ACT = 1
      ACT {
       wrapItemAndSub = <li>|</li>
        ATagParams = class="act"
      }  
 
}
Napisane: 17.08.2011 [15:24]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
no to fajnie, że "COŚ" nie działa.

jak dasz radę nazwać to coś to wtedy ktoś może da radę coś pomóc

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 17.08.2011 [23:36]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Problem tkwi w tym, że nie rozwija teraz nie pokazuje mi się w ogóle podmenu.
Tylko taki układ
HTML
<ul>
<li>Pozycja 1</li>
<li>Pozycja 2</li>
<li>Pozycja 3</li>
<li>Pozycja 4</li>
</ul>


Kiedy ja po kliknięciu w daną podstronę z menu potrzebuje wyświetlić jej całe podmenu.

Czy da się to załatwić jednym TS?
Napisane: 18.08.2011 [08:35]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
tak, da się.

jeśli chcesz wykonać to po przeładowaniu musisz ustawić entryLevel (znajdziesz to w TSref w sekcji menu).

Jeśli chcesz wykonać to via js, wtedy musisz załadować wszystko na starcie. Do tego musisz wykorzystać wrapItemAndSub (również TSref w sekcji menu)

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.08.2011 [09:53]
todiczek
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.01.2007
Posty: 65
Mogę prosić o jakiś przykład z entryLevel.

Pozdrawiam