Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Menu z wyborem klasy (TemplaVoila)


Autor Wiadomość
Napisane: 29.04.2011 [14:52]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Witam!
Chcial bym uzyskac cos takiego, aby redaktorzy mogli wybrac klase dla poszczegolnych punktow menu. Tzn chcem cos takiego:

HTML
<ul>
<li class="1"></li>
<li class="3"></li>
<li class="1"></li>
<li class="6"></li>
</ul>

Problem w tym, ze chcem, aby redaktorzy mogli to zmieniac z poziomu np wlasciwosci strony. Narazie testuje to wpisujac odpowiednie wartosc w pole author (w dalszym etapie chcial bym dodac nowe pole typu select do wlasciwosci strony):
TYPOSCRIPT
temp.test = COA
temp.test {
  10 = TEXT
  10.data = page:author
  10.wrap=<div class="_|columns"></div>
}

lecz w momencie gdy robie wrap wyswietla mi tylko COA.
TYPOSCRIPT
lib.mainnavigation = COA
lib.mainnavigation { 
  10 = HMENU
  10 {
    special = directory
    special.value = 1
    1 = TMENU
    1 {
      wrap = <ul id="menu">|</ul>
      expAll = 1
      NO = 1
      NO.wrapItemAndSub = <li>|</li>
      NO.ATagTitle.field = abstract // description // title
      ACT < .NO
      ACT.wrapItemAndSub = <li class="active">|</li>
      noBlur = 1
    }
    2 < .1 
    2 {      
      wrap < lib.test
      NO.wrapItemAndSub = <div>|</div>
    }
  }    
}

Prosze o jakies porady.

Pozdrawiam
saren_as

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 29.04.2011 o 14:54.]
Napisane: 02.05.2011 [13:29]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
nie do końca rozumiem stwierdzenia, że wyświetla Ci tylko COA

co do pola to zainstaluj sobie kickstarter. Za jego pomocą stwórz rozszerzenie, które rozszerzy tabelę pages o twoje pole w której będziesz trzymał te wartości. Potem będziesz musiał przeciążyć tca i tyle

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 02.05.2011 [17:11]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Chodzi mi o to, ze wyswietla mi doslownie slowo "COA"

Co do kickstarter to wlasnie w ten sposob chcem dodac te pole, ale wlasnie nie wiem w jaki sposob je pozniej pobrac.

Pozdrawiam!
saren_as

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 02.05.2011 o 17:12.]
Napisane: 03.05.2011 [01:01]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
tak samo jak pole autora tylko podajesz inną nazwę icon_smile.gif

a jak mapujesz ten lib ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 03.05.2011 [09:41]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Jak mapuje ten lib? Jezeli chodzi Ci jak to mapuje w TV to normalnie jako TypoScript Object Path. Reszta kodu jest w pierwszym poscie.

Co do tego pobrania pola to nie wiem czy to tak zadziala bo jak podaje np: author to dziala, ale juz keywords nie.
Napisane: 10.05.2011 [09:34]
artur2000
zarejestrowany: 09.12.2008
Posty: 65
"saren_as" napisał/a

Co do tego pobrania pola to nie wiem czy to tak zadziala bo jak podaje np: author to dziala, ale juz keywords nie.


Mozliwe, ze zadziala jesli uzupelnisz w scrypcie instalatora nastepujace ustawienie o dodatkowe pole.

$TYPO3_CONF_VARS['FE']['addRootLineFields']

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member