Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Animowane gify w menu wyboru języka


Autor Wiadomość
Napisane: 14.04.2011 [15:49]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Nie wiem czy to jest właściwe miejsce na taki temat..
Chciałbym wykorzystać własne animowane flagi w menu wyboru języka (.gif). W konfiguracji TYPO3 wyłączyłem konwersję .png > .gif, w efekcie na stronie pojawia się obrazek we właściwym formacie, jednak to nie pomogło ponieważ flagi w moim menu są wklejane jako statyczny .gif. Przetwarzania obrazów (Image Processing) wyłączyć nie mogę, ponieważ wtedy obrazki w ogóle się nie pojawiają.

Wyczytałem, (LINK) że należy wyłączyć image quality/processing aby gif nie został poddany edycji. Dla elementów wrzucanych na stronę jest to łatwe, w zakładce apparence wystarczy zaznaczyć co trzeba.

Moje pytanie to jak za pomocą TypoScriptu wyłączyć tę opcję dla konkretnego elementu, czyli dla moich obrazów, wrzucanych do menu językowego. Jeżeli oczywiście moje podejście do tematu jest właściwe i da się to zrobić.

Za generowanie menu językowego odpowiada:
TYPOSCRIPT
lib.field_langmenu = HMENU
lib.field_langmenu {
  special = language
  special.value = 0,1
  special.normalWhenNoLanguage = 0
  1 = GMENU
  1.NO {
    noBlur = 1
    XY = [5.w]+4, [5.h]
    5 = IMAGE
    5.file = fileadmin/templates/main/img/pl.gif  || fileadmin/templates/main/img/uk.gif
  }
  1.ACT < lib.field_langmenu.1.NO
  1.ACT=1
  1.ACT {
    noBlur = 1
  }
}


Obecnie wygląda to tak: LINK

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Napisane: 14.04.2011 [18:50]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Możesz tak, a możesz jak w artykułach na typo3.org napisać własny skrypcik do generowania flag. Jest tam gdzieś przykład Kaspera. Jak nie znajdziesz to daj znać. Spróbuje to gdzieś odgrzebać

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.04.2011 [14:26]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Szukałem ale nie znalazłem rozwiązania. Byłbym wdzięczny gdyby udało CI się znaleźć jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.
Napisane: 15.04.2011 [14:39]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
poczytaj tu -> http://typo3.org/documentation/tips-tricks/multi-language-sites-in-typo3/

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.04.2011 [15:19]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
A musisz używać GMENU ?

TYPOSCRIPT
lib.field_langmenu = HMENU
lib.field_langmenu {
  special = language
  special.value = 0,1
  special.normalWhenNoLanguage = 0
  1 = TMENU
  1.NO {
    stdWrap.cObject = TEXT
    stdWrap.cObject {
      value = <img src="fileadmin/templates/main/img/pl.gif" /> || <img src="fileadmin/templates/main/img/uk.gif" />
      }
  }
  1.ACT < .1.NO
  1.ACT = 1
}


=======================================
t33k
Napisane: 15.04.2011 [16:24]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170


Dzięki, już to widziałem, ale poczytam bardziej uważnieicon_smile.gif

"kss" napisał/a

A musisz używać GMENU ?


Bardzo szczwany plan, skoro można inaczej to generalnie nie muszęicon_smile.gif

Dzięki za odpowiedzi.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 15.04.2011 o 16:25.]
Napisane: 21.04.2011 [12:00]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Menu wyboru języka generuje takim kodem by kssicon_smile.gif:
TYPOSCRIPT
lib.field_langmenu = HMENU
lib.field_langmenu {
  special = language
  special.value = 0,1,2
  special.normalWhenNoLanguage = 0
  1 = TMENU
  1.NO {
    stdWrap.cObject = TEXT
    stdWrap.cObject {
      value = <img src="fileadmin/templates/main/img/pl.gif" alt="" title="Polski" /> || <img src="fileadmin/templates/main/img/uk.gif" alt="" title="English" /> || <img src="fileadmin/templates/main/img/de.gif" alt="" title="Deutsch" />
    }
  }
  1.ACT < lib.field_langmenu.1.NO
  1.ACT = 1
  1.ACT.noLink = 1
  1.USERDEF1 < lib.field_langmenu.1.NO
  1.USERDEF1 = 1
  1.USERDEF1 {
    stdWrap.cObject {
      value = <img src="fileadmin/templates/main/img/pl.gif" alt="" title="Polski" /> || <img src="fileadmin/templates/main/img/uk_grey.gif" alt="" title="English" /> || <img src="fileadmin/templates/main/img/de_grey.gif" alt="" title="Deutsch" />
    }
  }
  1.USERDEF1.noLink = 1
  1.USERDEF2 < lib.field_langmenu.1.USERDEF1
}


Wszystko działa, animowane gify są poprawnie wyświetlane. Natomiast zastanawiają mnie dwie rzeczy.

1. 1.ACT.noLink = 1 nie działa, nadal jest łącze do aktywnej wersji językowej
2. podmianka na szarą flagę w przypadku braku tłumaczenia dla danej strony działa, natomiast tu również łącze nie jest zdejmowane i mogę sobie na nią kliknąć.

Kod rozbudowałem w oparciu o przykład z Fronend Localization Guide, ale chyba coś nie śmiga jak powinno.

Trochę się pośpieszyłem z tematem, zamiast ".noLink" należy użyć ".doNotLinkIt"

Pozdrawiam.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 21.04.2011 o 12:05.]