Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Temat z wieloma odpowiedziami

dwa menu


Autor Wiadomość
Napisane: 19.01.2011 [13:25]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
jak zrobić dwa menu?
albo może jak rozdzielić menu, żebym mógł umieścić
je w dwóch różnych miejscach na stronie?
Napisane: 19.01.2011 [15:48]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
albo może wyjaśnij dokładnie o co chodzi ?

co to znaczy "dwa menu"

dwie nawigacje oparte o różne źródła ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 20.01.2011 [08:43]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
mam na stronie poziome menu gdzieś u góry i pionowe menu gdzieś po lewej.
chciałbym mieć możliwość dodawania elementów do jednego i drugiego z panela
administracyjnego.
Napisane: 20.01.2011 [08:50]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
umiesz zrobić menu ?

to zrób dwa ?icon_smile.gif bo nie bardzo widzę problem.

Tworzysz dwa markery (w przypadku mdb) lub mapujesz dwa kontenery (w przypadku TV) i robisz deklaracje dwóch menu

Możesz to zrobić mniej elastycznie i wykorzystać

TYPOSCRIPT
# to sie dobrze nada do głównego menu bo ono jest z reguły rzadko modyfikowane
special = list


lub możesz zrobić bardziej elastycznie, ale wymaga to dobrej konstrukcji drzewa
TYPOSCRIPT
#wymaga od ciebie żeby strony, które mają budować dane menu znajdowały się w jednej gałęzi
special = directory


I cała filozofia. Tworzysz menu tylko dwa razy. Mogą zawierać nawet te same elementy. Ja przeciętnie buduje 3 nawigacje na stronie. Górna z szybkimi linkami, główna i dodatkowe linki w stopce. Niektóre linki występują 3 razy w każdym z menu (jak np. strona domowa)


Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 20.01.2011 [09:34]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
@ohny: Zazwyczaj górne menu składa się tylko z kilku pozycji i zazwyczaj są to pozycje z pierwszego poziomu, jeśli chcesz w górnym menu zamieścić tylko te pozycje a w bocznym pozycje od 2 poziomu w dół to...

zbuduj 2 obiekty HMENU, w pierwszym zamieść tylko jeden poziom (1 = TMENU) a w drugim umieść tak dużo poziomów TMENU jak potrzebujesz ale rozpoczynając od poziomu 2. użyj do tego parametr entryLevel cObjektu HMENU:

http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_tsref/4.3.2/view/1/7/#id2519836

inna metoda to wykorzystanie dla górnego menu special.value - list lub directory - jak sugeruje Dawid, dla wygody późniejszej ewentualnej edycji sugerowałbym utworzenie list ze specjalnej podstrony zawierającej tylko skróty do prawdziwych stron:

HTML
1: strona główna
2: O mnie
3: Skróty górnego menu [ukryta w menu]
4:   --> Strona główna (skrót do 1)
5:   --> O mnie (skrót do 2)
 
etc.



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 20.01.2011 [19:25]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
Albo wykorzystaj systemową mapę witryny icon_wink.gif

Wczoraj oglądałem filmik instruktażowy joomla - boższe icon_rolleyes.gif - to ja zostaję przy T3, dobrze że od tego zacząłem swoją przygodę icon_smile.gif

Podejrzewam, że o takie joomlowe dodawanie pozycji menu Tobie właśnie chodzi. I nie wiem jak to się w joomli robi, bo kilka lat temu jak toto zainstalowałem... ...to na instalacji się skończyło.

aaaa
jak coś ala joomla to możesz zwykły content dodać gdzie tam sobie chcesz jako link (wystarczy nagłówek) icon_razz.gif

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 20.01.2011 o 19:25.]
Napisane: 20.01.2011 [21:43]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
@pml: oj tam, ja pracowałem na Joomla jakiś czas i nie cierpiałem z tego powodu, natomiast jedno jest pewne różnica między TYPO3 a Joomlą jest jak między słoniem a fortepianem. Fortepian możesz zasłonić, ale słonia nie zafortepianisz icon_smile.gif. Podobnie jest z tymi systemami: Za pomocą TYPO3 możesz symulować Joomlę, na odwrót tego nie zrobisz...

Wracając do menu - metoda z mapowaniem rekordu też jest niezłym sposobem na panowanie nad pozycjami, prawdopodobnie najwygodniejsza dla użytkownika końcowego jednakże dobrze byłoby zmodyfikować CSS Styled Content przynajmniej dla tego wystąpienia rekordu, żeby nie generował zbyt wiele kodu HTML (da się to zrobić bezproblemowo z użyciem TypoScript Object Browsera).

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 21.01.2011 [07:48]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98


@pml: oj tam, ja pracowałem na Joomla jakiś czas i nie cierpiałem z tego powodu, natomiast jedno jest pewne różnica między TYPO3 a Joomlą jest jak między słoniem a fortepianem. Fortepian możesz zasłonić, ale słonia nie zafortepianisz icon_smile.gif. Podobnie jest z tymi systemami: Za pomocą TYPO3 możesz symulować Joomlę, na odwrót tego nie zrobisz...


ja tylko mówię, że nie wiem o co tam chodzi, icon_rolleyes.gif a ponoć obsługa jest prosta
Napisane: 09.06.2011 [14:16]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
mam tak:

TYPOSCRIPT
menu.top < menu
menu.top {
  includeNotInMenu = 1
 
  special = list
  special.value = {$menu.top.pages}
}


co chyba oznacza ze do menu wrzuca strony miedzy innymi
te, które są oznaczone jako nie widoczne w menu

to nie działa

wyświetla mi tylko i wyłącznie 1 stronę z katalogu special pages
Napisane: 09.06.2011 [15:17]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a co trzymasz w stałej ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl