Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Mega Drop Down Menu


Autor Wiadomość
Napisane: 02.12.2010 [12:19]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Witam!

Chcial bym sie Was zapytac, czy jest mozliwosc zrobienia czegos takiego w Typo3 z Templavoila:
http://nettuts.s3.amazonaws.com/819_megamenu/demo/index.html

Bede wdzieczny za jakies wskazowki.

Pozdrawiam!
saren_as
Napisane: 02.12.2010 [12:25]
spadger
zarejestrowany: 19.04.2007
Posty: 28
Pewnie że tak ... możesz w zasadzie wszystko co chcesz.

Jak masz gotowy html+css+js to pozostaje odpowiednio generować html z typoscript.
Napisane: 02.12.2010 [12:31]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Wiem ze teoretycznie mozna zrobic wszystko, ale wlasnie moj problem polega na tym, ze nie wiem jak wystartowac z typoscript. Chcial bym, aby wszystko mozna bylo zmianiac z poziomu typo3 czyli zeby tekst zawarty tym byl pobierany z tt_content. Ma ktos cierpliwosc mnie troche pokierowac icon_smile.gif

TYPOSCRIPT
lib.mainnav = HMENU
lib.mainnav {
  special = directory
  special.value = 1
  wrap = <ul id="menu">|</ul>
  1 = TMENU
  1 {    
    expAll = 1
    NO = 1
    NO.wrapItemAndSub = <li>|</li>
    NO.ATagParams = class="drop"
    NO.ATagTitle.field = abstract // description // title
    ACT < .NO
    noBlur = 1    
 
  }
  2 < .1
  2  {
    tutaj chcial bym teraz wstawic zawartosc jakiejsc strony, albo cos w tym stylu
  }
}


Pozdrawiam!
saren_as

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 02.12.2010 o 12:35.]
Napisane: 02.12.2010 [15:36]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
w HMENU nie możesz wstawiać treści, natomiast możesz użyć cObjectu COA do scalenia pozycji z menu z wycinkiem pobranej strony. na zasadzie:

TYPOSCRIPT
lib.mainnav = COA
lib.mainnav {
 
  wrap = <div id="cale-menu">|</div>
 
  10 = HMENU
  10 {
    wrap = <div id="btn1">|
    special = list
    special.value = 1
    ... i dalej kopia tego menu ktore masz ..
  }
 
  20 = CONTENT
  20 {
    wrap = |</div>
      // to powyżej to zamknięcie DIV#btn1 z wcześniejszego menu
     ... kod do pobrania rekordów ...
  }
}


możesz też używać COA w COA jeśli to potrzebne, zatem dość szybko rozpiszesz ten swój przykład....

TYPOSCRIPT
lib.mainnav = COA
lib.mainnav {
 
  wrap = <div id="cale-navi">|</div>
 
  10 = COA
  10 {
 
    wrap = <div id="fragment-navi">|</div>
 
    10 = COA
    10 {
      10 = HMENU ...
    }
  }
}


manual do cObj CONTENT: http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_tsref/4.3.2/view/1/7/#id2519413

na tej samej stronie masz o COA, HMENU etc.:
http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_tsref/4.3.2/view/1/7/#id2518782

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 03.12.2010 [08:45]
saren_as
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2010
Posty: 16
Witam!

Wielkie dziekuje za pomoc! Uzylem drugiego rozwiazania czyli opcji z zagniezdzaniem COA. Ta perwsza opcja nie bardzo mi dzialala, ale pewnie cos zle zrobilemicon_smile.gif
W kazdym badz razie teraz mam to co chcialem osiagnac wiec piwko dla biesiora!

Pozdrawiam!
saren_as
Napisane: 03.12.2010 [10:14]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Pamiętaj żeby rozwiązane tematy oznaczać jako rozwiązane (link do dole).

Tym razem wyręczyłem Cię, ale miej to na uwadze icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl