Forum » TYPO3 » Menu
Tematy bez nowych odpowiedzi

Menu graficzne + loga

Autor Wiadomość
Napisane: 29.07.2009 [10:58]
tomkraw1
Twórca tematu
Mam taką zagwozdkę. Chciałbym zrobić graficzne, pionowe menu. Problem polega na tym, że 3 pierwsze pozycje to obrazki - loga firm dostarczone przez klienta. Pozostałe pozycje w tym menu to obrazki z tekstem. Wszystkie mają jednakowe wymiary i stoją w jednym bloku.
Nie chciałbym tego robić na sztywno. Chciałbym jakoś te 3 loga mieć związane ze stronami i jakoś je móc wydobyć do tego menu.
Napisane: 29.07.2009 [11:52]
biesior
admin
użyłbym specjalnie dostosowanego widoku LIST z tt_news'a przed normalnym menu (o ile rzecz jasna używasz tt_newsa na stronie) ograniczenie do 3 najnowszych newsów, wyświetlanie tylko obrazków (w szablonie upewnij się, że są linkowane), typ newsa możesz wybrać jako Link do strony w serwisie, lub link do zewnętrznej strony. Loga umieszczasz po prostu w zakładce media, możesz też ustawić wtyczkę, tak, żeby skalowała pliki do określonych rozmiarów.

Jeśli masz newsy na stronie i nie chcesz, żeby te 3 newsy - bannery się wymieszały ze zwykłymi aktualnościami umieść je w osobnym folderze/stronie

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 30.07.2009 [12:19]
tomkraw1
Twórca tematu
Ta strona nie będzie miała newsów. Będzie bardziej wizytówką firmy.
Strona jest przenoszona z szytej na miarę na tajpową. Właściwie to mam oprócz tych 3 logo także obrazki z tekstem i mogę je ostatecznie wykorzystać. Jednak one są brzydkie i dlatego pomyślałem o graficznym menu.

Czy jest możliwe wyciągnięcie takiego obrazka, który jest w zasobach strony wstawiony i wstawienie go do graficznego menu?
Napisane: 30.07.2009 [14:54]
biesior
admin
Bramka B: Utwórz stronę niewidoczną w menu (może być nawet sysfolder, tylko pilnuj ustawień TS później), wstaw tam 3 kontenty typu obrazek a potem zepnij to w typoscript za pomocą COA z menu... w TS podepniesz rekordy za pomocą cObjectu RECORDS

http://typo3.org/documentation/document-library/references/doc_core_tsref/4.2.1/view/1/8/#id4379702

czyli:

TYPOSCRIPT
lib.caleMenu = COA
lib.caleMenu {

10 = RECORDS
  10 {
    ...
  }

20 = HMENU
  20 {
    ...
  }
}

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 02.08.2009 [17:24]
tomkraw1
Twórca tematu
Przy założeniu, że strony z trzema logami mają te loga w zasobach mam połowiczny sukces. Połowiczny dlatego, że efekt zamierzony występuje tylko w języku polskim. Po przełączeniu na angielski znikają 3 pierwsze obrazki i pojawiają się 3 białe obrazki. Linki są OK.

TYPOSCRIPT
lib.companiesMenu = COA
lib.companiesMenu {

10 = HMENU
  10 {
    special = list
    special.value = 17,11,15
    1 = GMENU
    1 {
      noBlur = 1
      NO {
        wrap = <div class="compMenuItem"> | </div>
        ATagTitle.field = title
        XY = 200,55
        5 = IMAGE
        5 {
          file {
            import.field = media
            import = uploads/media/
            import.listNum = 0
            width = 200
            height = 55
          }
        }
      }
    }
  }

20 = HMENU
  20 {
    special = directory
    special.value = 26
    1 = GMENU
    1 {    
      noBlur = 1
      NO {
        wrap = <div class="compMenuItem"> | </div>
        ATagTitle.field = title
        XY = 200,55
        backColor = #ffffff
        11 = TEXT
        11 {
          text.field = title
          align = center
          fontColor = #000000
          fontFile = fileadmin/template/fonts/arial.ttf
          fontSize=24
          offset=0,35
        }
      }
    }
  }

}

Można to językowo uniezależnić?
Napisane: 02.08.2009 [18:17]
tomkraw1
Twórca tematu
Odpowiedź na moje ostatnie pytanie brzmi: wykasować "media," z listy ['pageOverlayFields'] w Install Tool/All Configuration. Teraz pole media jest to samo w każdym języku.

Rozwiązanie jest sztywne (special = list) ale uznaję je za satysfakcjonujące. icon_smile.gif