Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

RTE - text, praragraf


Autor Wiadomość
Napisane: 10.02.2008 [18:59]
hudini
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2006
Posty: 22
Witam,
Potrzebuje zdefiniować własny wygląd paragrafu, oraz wygląd tekstu.
Wiem jak zrobić żeby obecne w RTE, paragrafy działały, oraz tekst (ważne, nazwisko, szczegóły).
Natomiast żaden z zabiegów w typoscript nie spowodował dodania moich własnych pozycji.
Używam htmlArea RTE 1.3.9
Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Krzysiek
Napisane: 10.02.2008 [21:52]
hudini
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2006
Posty: 22
Witam ponownie!
Znalazłem na sieci poniższy działający zapis(sprawdziłem na typo3 4.0.icon_cool.gif
Typoscript szablonu:
page.includeCSS {
file1 = fileadmin/template/main.css
file2 = typo3/sysext/rtehtmlarea/htmlarea/plugins/DynamicCSS/dynamiccss.css
}
TSconfig strony:
RTE.default.classesParagraph = mytext
RTE.default.classesParagraph = mytext2
RTE.default.proc.allowedClasses = mytext
RTE.default.proc.allowedClasses = mytext2
insertClassesFormRTE = 1
RTE.default.showTagFreeClasses = 1

Wyedytowałem dynamiccss.css, dodałem wpisy:
p.mytext { color:#FF0000; font-size:22px;}
p.mytext2 { color:#FF0000; font-size:24px;}

Lecz wciąż mam problem z typo3 4.1.3
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisane: 15.02.2008 [23:34]
hudini
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2006
Posty: 22
Witam !
Trwało to trochę, w tej chwili już mogę z pod RTE Typo3 4.1.3 jak i również 4.0.8 dodawać własne style do paragrafów:
Wystarczy dodać do TS config strony:
RTE {
default {
ignoreMainStyleOverride = 0
}
}
RTE {
default {
classesParagraph = mytext
}
}

RTE {
default {
proc.allowedClasses = mytext
}
}

Modyfikujemy plik stylów dla RTE dynamiccss.css


p.mytext { color: #8A0020; font-style: italic; }


Oraz należy podać ścieżkę dostępu do naszego pliku dynamiccss.css w TS SETUP szablonu
page.includeCSS {
file1 = fileadmin/template/main.css
file2 = typo3/sysext/rtehtmlarea/htmlarea/plugins/DynamicCSS/dynamiccss.css
}
Więcej informacji na stronie :
http://www.typo3.nl/nieuws/nederlands/bericht/rte-styles/

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisane: 03.05.2008 [10:56]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Taka uwaga, choć oczywiście to kwestia upodobań, przy rozległym kodzie warto kondensować zapis

TYPOSCRIPT
RTE {
 default {
   ignoreMainStyleOverride = 0
   classesParagraph = mytext
   proc.allowedClasses = mytext
 }
}



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 12.08.2008 [18:59]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
W FAQ został utworzony artykuł nt. dodawania własnych styli tekstu do edytora RTE, ukłony dla KSS'a za cenne wskazówki icon_wink.gif

Zobacz artykuł w dziale FAQ

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 09.06.2009 [16:59]
Bartek
zarejestrowany: 11.10.2007
Posty: 65
Witam po przerwie,

Wykonałem wszystko krok po kroku to co o czym pisaliście. Jednak gdy juz w RTE zaznaczam żądany styl to nic się nie dzieje.

Czy coś trzeba jeszcze wcześniej zaznaczyć, zrobić, by RTE formatował tekst według zadanego stylu w ten sposób?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Bartek

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 09.06.2009 o 17:30.]