Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

RTE htmlArea, proporcjonalna zmiana wielkośći obrazka


Autor Wiadomość
Napisane: 06.05.2011 [16:27]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Używam htmlArea RTE do wstawiania obrazków razem tekstem na stronie. Obrazki są tu wstawiane w jakimś zdefiniowanym rozmiarze, (to pewnie można zmienić z poziomu page TS Config), ale chodzi o to czy można zmienić rozmiar wstawionego obrazka proporcjonalnie. Obecnie gdy modyfikuję rozmiar obrazu muszę podać jego szerokość i wysokość, chciałbym aby wystarczające było podanie jedynie np szerokości lub wysokości a obraz będzie skalowany proporcjonalnie. Czy jest to możliwe w htmlArea RTE?

W tinyRTE zmiana wielkości obrazu odbywa się poprzez podanie tylko jednej wielkości, druga jest automatycznie uzupełniana i obraz jest skalowany proporcjonalnie. Ja się uparłem na htmlArea ponieważ używam go razem z RTE lightbox.


Dziękuję i pozdrawiam
Imp
Napisane: 06.05.2011 [17:35]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
tinyrte to szmelc.

Mam kilka instalacji gdzie mi ktoś to zostawił to uciekam od tego jak mogę.

Generalnie powinieneś sobie móc myszką to przeskalować. Jak w ms word. Po prostu wstawiasz i powinieneś najeżdżając na rogi móc zmienić rozmiar zdjęcia. Wtedy ci się ładnie skaluje.

ps. Sprawdziłem to przed chwilą. Wstaw zdjęcie kliknij lewym przyciskiem na zdjęcie i na krawędziach wyskoczą ci kwadraciki. Złap w rogu i zwężaj. Automatycznie będzie równomiernie zwężać.

ps2. co do tinyrte to jest zamiennik jednego z niewielu rozszerzeń do których zamiennika nie ma co szukać. Standardowy edytor jest cały czas upgreadowany wraz z systemem a tiny nie zawsze. Zresztą nie zmieniaj tego co działa dobrze bo zepsujesz icon_razz.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 06.05.2011 [19:12]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Dokładnie działa to tak jak napisałeś. Gdy skaluję obrazek poprzez poprzez przeciąganie znaczników wyskakuje tooltip z aktualnym rozmiarem i zmiana w stosunku do pierwotnego rozmiaru. Nie wiem czemu wcześniej tego nie próbowałem zrobićicon_smile.gif

A co do tinyRTE to zgadzam się, coś nie halo z tym rozszerzeniem. Na początku mi się podobało, dużo ikonek i bardziej przybajerzony jest w domyślenej konfiguracji od systemowego RTE, ale jak poczytałem dokumentację do systemowego RTE i zobaczyłem co można włączyć to od razu wróciłem do htmlArea.

Poza tym w tinyRTE nie działa RTE lightbox oraz wtyczka LoremIpsum, i w Advanced front end editing kilku ikonek nie było (pewnie do rozwiązania ale bez grzebania w źródłach ani rusz).

Dzięki
Pozdrawiam

Napisane: 06.05.2011 [20:04]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
taka uwaga. wejdź do extmanagera i wejdź w rozszerzenie edytorka systemowego. Tam ustaw wersję DEMO
zobaczysz wtedy co jeszcze masz, a czego nie wyświetliłeś.

wersja demo nie jest zalecana na stałe w wersji live więc potem raczej skonfiguruj rte

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 06.05.2011 [20:14]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Już to sprawdzałem, sporo tego jest. Ale wróciłem do ustawień Typical i manualnie włączyłem co potrzeba.

Dziwi mnie tylko fakt dlaczego ustawienia dotyczące konfiguracji RTE nie działają gdy dodam wszystko do pola TS setup np głównego szablonu, tylko trzeba wszystko wpisać Page TS Config.

Dzięki
Pozdrawiam
Napisane: 10.05.2011 [10:03]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Nie ma w tym dziwnego, ogólnie TypoScript w template to zupełnie inna tablica konfiguracji niż PageTS i UserTS.

Najogólniej rzecz ujmując w Setup w szablonie konfigurujesz to w jaki sposób strona jest renderowana, konfigurujesz rozszerzenia, etc.

Zakres konfiguracji opisany jest w dokumentacji TSref

Dla odmiany TSconfig konfiguruje głównie zachowanie elementów BE (takich jak edytor RTE) i rzadko ma przełożenie do FE (ale czasem ma - bo np. RTE możesz wykorzystać w swoim pluginie frontendowym, wówczas musisz modyfikować sekcję FE dla RTE - oczywiście wg. dokumentacji)

do Page/User TS szukaj wskazówek w TSconfig

PageTS i UserTS spełniają tę samą rolę z tym, że pierwsze ustawiasz w odniesieniu dla gałęzi drzewa, drugie dla użytkownika lub grupy. Warto też pamiętać, że UserTS zawsze nadpisuje PageTS a czasem wyniki są... zbyt toporne, ale myślę, że przy prostej rekonfiguracji RTE nie spotkasz tego problemu.

Jeśli przejrzysz choćby pobieżnie dokumentację TSconfig, będziesz z grubsza wiedział co idzie do Page/User TS, jeśli masz np. konfigurację mod, RTE, TCEMAIN czy TCEFORM to są rzeczy typowe dla TSconfig.

Gdy nie wiesz na pewno w którym miejscu określona zmiana ma być wprowadzona, zawsze szukaj opisu w dokumentacji danego rozszerzenia. Zwracaj też szczególną uwagę na to, czy autor sugeruje konfigurację w polu Constants czy Setup szablonu TS, jest kilka extów, w których nie jest to opisane i niestety nazwy zmiennych z constants różnią się od zmiennych docelowych w setup co wymaga rzetelnego wytestowania konfiguracji a czasem wstawiania metodą prób i błędów.



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 10.05.2011 [11:41]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Imp