Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Obrazki które nie są w paragrafie


Autor Wiadomość
Napisane: 21.03.2011 [11:09]
mkamosz
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.03.2009
Posty: 63
Hej,

Mam problem z RTE w sytuacji gdy obrazek nie jest w paragrafie.

Takie zdjęcie się pokaże:
HTML
<p><img src="obrazek.jpg" alt="obrazek się wyświetla w BE I FE" /></p>


Natomiast jak wejdę w edycję strony toggle text mode (czysty html) i podam wywołanie obrazka w taki sposób:
HTML
<img src="obrazek.jpg" alt="obrazek wyświetla sie w BE natomiast w FE widać tylko pusty paragraf mimo że nie był w paragrafie" />


Czy ktoś wie jak to wyłączyć? Aby obrazki nie były wrapowane paragrafem.

P.S Uprzedzając pytania dlaczego tak - to wyjaśnię że została przerzucona treść kilkuset stron ze starego serwisu do nowego i często się zdarzą że np.: w tabelce w tr i td jest bezpośrednio obrazek który się nie wyświetla w FE w BE jest widoczny.

--
Pozdrawiam
Michał Kamosz
Napisane: 23.03.2011 [10:03]
mkamosz
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.03.2009
Posty: 63
enybody ??
Napisane: 23.03.2011 [10:12]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
paragraf nie ma tu nic do rzeczy. To bardziej chodzi o ścieżki. Inaczej dodajesz zdjęcie w szablonie, a inaczej dodaje się przez edytor. Dążysz do tego samego, ale system inaczej interpretuje podane ścieżki. Weź firebuga i zbadaj jakie ścieżki są w tagu <img />

Dodatkowo ustaw baseURL

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.03.2011 [10:25]
mkamosz
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.03.2009
Posty: 63
No tutaj się nie zgodzę - udało mi się dojść do tego że każdy obrazek musi być w paragrafie lub <a> jeżeli nie jest w paragrafie lub <a> to się nie pojawi na stronie.

W edytorze RTE zdjęcie jest widoczne w podglądzie jak i w kodzie html.
Natomiast na stronie w ogóle nie ma zdjęcia - nie ma nawet znacznika <img>

I co ważne spróbuj odpalić edytor RTE przejść do trybu html wpisać coś takiego:
HTML
<img src="sciezka_do_obrazka" alt="jakiś obrazek" />


Obrazek w edytorze będzie widoczny na stronie go nie zobaczysz.

Jeżeli dodasz paragraf - wszystko będzie już oki.
HTML
<p><img src="sciezka_do_obrazka" alt="jakiś obrazek" /></p>

Napisane: 23.03.2011 [10:30]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
podejdź do problemu logicznie. czy wg. jakiejkolwiek specyfikacji tag <img /> MUSI zawierać się w tagach p lub a ?

nie

w takim razie coś jest nie tak z twoją instalacją, szukałbym w konfiguracji RTE. Być może coś tam modyfikowałeś po swojemu.


I co ważne spróbuj odpalić edytor RTE przejść do trybu html wpisać coś takiego:
HTML

<img src="sciezka_do_obrazka" alt="jakiś obrazek" />



Obrazek w edytorze będzie widoczny na stronie go nie zobaczysz.


robiłem tak na codzień i zakładam, że będę robił jeszcze nie raz i będzie działać icon_smile.gif ale żeby nie być gołosłowny sprawdziłem i wszystko jak najbardziej działa. Przecież tag <p> to opakowanie na treść a nie wyznacznik tego czy zdjęcie ma się wyświetlić, od tego masz <img />

Pokaż proszę ścieżkę jaka Ci wstawia w edytorze i jaką masz potem na stronie
sprawdź dodatkowo konfiguracje baseURL oraz ImageMagick (IM to nadgorliwość, ale nie zawadzi), nie zawadzi również wyczyszczenie typo3temp i oczywiście cache icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.03.2011 [11:09]
mkamosz
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.03.2009
Posty: 63


Pokaż proszę ścieżkę jaka Ci wstawia w edytorze i jaką masz potem na stronie


ścieżka podana w załączniku obrazek <img> jest w tabelce, jeżeli obrazek umieszcze w paragrafie obrazek się wyświetli na stronie jeżeli nie tak jak jest na screenie to otrzymam:
HTML
<td><p></p></td>


Podobne zachowanie mam na innym serwerze w innym projekcie - gdzie w ogóle nie dotykałem konfiguracji RTE.
Usunąłem całą konfigurację RTE i dalej tak się dzieje.
Załącznik

blad.gif (Typ pliku: image/gif, Rozmiar: 83.53 kilobajty) — 250 pobrania
Napisane: 23.03.2011 [11:13]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a jaka ścieżka na stronie się wyświetla gdy już uda ci się wyświetlić tam zdjęcie ? bo faktycznie dziwne zachowanie

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.03.2011 [11:18]
mkamosz
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.03.2009
Posty: 63
No nie wiem jak to napisać po raz któryś icon_smile.gif
nic się nie wyświetla - nie wyświetla się znacznik <img>

według tego co pokazuej RTE powinna się wyświetlić konstrukcja html-a:
HTML
<td><img src="" alt="" /></td>


Natomiast na stronie pojawia się konstrukcja html-a:
HTML
<td><p></p></td>


Dorzucam screen z firebug-a:
Załącznik

blad.gif (Typ pliku: image/gif, Rozmiar: 13.11 kilobajty) — 238 pobrania
Napisane: 23.03.2011 [14:17]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Pobaw się tym bugiem
http://bugs.typo3.org/view.php?id=17649


=======================================
t33k