Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

RTE- tekst styl


Autor Wiadomość
Napisane: 12.07.2010 [10:25]
cobalt
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.06.2010
Posty: 99
Witam. Mam przedziwny problem ponieważ nie działają mi style tekstu. Zarówno te podstawowe i dodane przez ze mnie. Wybieram np. szczególne i wyświetla mi tekst na zielono w RTE ale na stronie już nie wyświetla, formatowanie bloku czy lista wypunktowana działa normalnie.
Dorzucam screena http://img22.imageshack.us/img22/2131/26111204.jpg

dodałem 3 nowe style według posta besiora http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post/konfiguracja-rte-1/550.html

Napisane: 13.07.2010 [09:26]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
A powiedz mi, czy po zapisaniu rekordu i ponownym załadowaniu RTE wyróżniony tekst nadal jest wyróżniony ? czy wraca do normalnego formatowania ?

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 13.07.2010 [09:33]
cobalt
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.06.2010
Posty: 99
nadal jest wyróżniony, obojętnie ile byłby załadowany, czyszczenie RTE cache też nie pomaga

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 13.07.2010 o 09:36.]
Napisane: 13.07.2010 [14:16]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Hm a ten arkusz ze stylami dla RTE podpiąłeś we frontend'zie?

Użyj FireBuga żeby sprawdzić, czy w wynikowej stronie wyróżniony tekst jest objęty spanem z przydzieloną klasą oraz, czy CSS jest prawidłowo zapisany


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 13.07.2010 [14:42]
cobalt
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.06.2010
Posty: 99
tak, to jego kod
TYPOSCRIPT
RTE.classes {
  company {
    name = Nazwa firmy
    value = color:#0B0049; font-weight:bold;
  }
  bossname {
    name = Podkreśl nazwisko bossa
    value = color: #FF0000; text-decoration: underline;
  }
    nicegirl {
    name = Dziewczyny w firmie
    value = color: #FF408C; font-weight: bold; 
  }
}
 
 
 
RTE.default {
 
  inlineStyle.inline-text ( 
     span.company  {color:#0B0049; font-weight:bold;}  
     span.bossname {color: #FF0000; text-decoration: underline;}
     span.nicegirl { color: #FF408C; font-weight: bold; }
  )
 
   proc.allowedClasses := addToList (company, bossname, nicegirl)
   classesCharacter    := addToList (company, bossname, nicegirl)
   ignoreMainStyleOverride = 0
 
}


widzi mi <span class="nicegirl"> ale nie widę żeby był zdefiniowany w kodzie strony css
Napisane: 13.07.2010 [15:06]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Do tego musisz jeszcze umieścić odpowiednie formatowania w swoim arkuszu CSS używanym na stronie, przyznam szczerze, że nie wiem jak się zachowuj inlineStyle... skopiuj te deklaracje do głównego arkusza...



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 14.07.2010 [12:25]
cobalt
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.06.2010
Posty: 99
nie ma siły żeby nie działało po skopiowaniu do głównego arkusza. Zastanawia mnie tylko jedno czy tak sie powinno robić czy to alternatywna wersja?
Napisane: 14.07.2010 [13:33]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Nie rozumiem ... to działa po skopiowaniu czy nie ? <mysli>

W TYPO3 niewiele jest "powinno", większość to nawyki i upodobania admina.

Ja np. nie lubię pliku CSS generowanego w TYPO3 z domyślnych ustawień rozszerzeń (np. typo3temp/stylesheet_a2b90bc15f.css) dlatego blokuję jego generowanie za to CSS który mimo wszystko jest dla tych rozszerzeń potrzebny kopiuję do własnego, statycznego pliku CSS (najczęściej gdzieś w fileadmin/templates/...) tym bardziej, że zazwyczaj wymaga on edycji. Poza tym po co zmuszać TYPO3 do każdorazowego generowania czegoś co się bardzo rzadko zmienia?

style dla rte osadzam najczęściej w osobnym pliku np. rte.css i potem go podłączam na samym początku głównego szablonu za pomocą @import

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 14.07.2010 [13:48]
cobalt
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.06.2010
Posty: 99
tak działaicon_razz.gif
mam podpięty rte_deufat.css ale dopiero jak zmieniłem w głownym szablonie to podziałalo( znaczy w 3 szablonach bo mam 3 układy) dlatego się dziwię i głowie nad alternatywną wersją
ale teraz rozumiem że wstarczy dać jeszcze jeden szablon osobny tylko do styli rte.icon_razz.gif

fakt, typo3 to same nawyki bo jak czegoś zapomnisz o już sie sypie(nie nad interpretuje twojej wypowiedzi to moje zdanie)icon_biggrin.gif


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 14.07.2010 o 13:49.]