Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

RTE - własne klasy - BRAK na liście


Autor Wiadomość
Napisane: 29.01.2010 [15:33]
jacobro
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.01.2010
Posty: 11
Zrobiłem wszystko wg konfiguracji Biesiora z tej wiadomości. Tak mniej więcej wygląda moja konfiguracja:
TYPOSCRIPT
RTE.classes {
  red-tx {
    name = Kolor czerwony
    value = color:#cd2b30;
  }
  red-bg {
    name = Tło czerwone
    value = background-color:#cd2b30;
  }
}
 
RTE.default {
contentCSS = fileadmin/css/style.css
 
   proc.allowedClasses := addToList (red-tx, red-bg)
   classesCharacter    := addToList (red-tx, red-bg)
   ignoreMainStyleOverride = 0
 
}

Umieściłem ten kod w PageTS strony-korzenia mojego serwisu.

T3 załącza nawet plik style.css w nagłówku strony edycji, na której RTE jest wyświetlany. Jednak moje definicje nie pokazują się w edytorze. Wyświetlają się tylko te domyślne.
Co mogę jeszcze zrobić, na co jeszcze zwrócić uwagę, aby wyeliminować problem?
Uprzejmie proszę o pomoc.

Nadmienię też, że instalowałem TinyRTE i nie było żadnego problemu, konfiguracja trwała 3 minuty, ale gryzł się z TV w FlexibleContentElement. Wywaliłem go.
Napisane: 29.01.2010 [19:29]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
jacobro napisał/a

T3 załącza nawet plik style.css w nagłówku strony edycji, na której RTE jest wyświetlany. Jednak moje definicje nie pokazują się w edytorze. Wyświetlają się tylko te domyślne.


ellou' Witaj na forum!

Sprawdziłem empirycznie, u mnie Twój kod działa bez zarzutu, prawdopodobnie w style.css zadeklarowałeś niepoprawnie odpowiednie klasy, w FAQ widać to na przedostatnim przykładzie zawierającym CSS, w tym miejscu wymagane jest deklarowanie włącznie z deklaracją tagu span, czyli tak:

CSS
span.red-tx { color:#cd2b30; } 
span.red-bg { background-color:#cd2b30; }


Jeśli to nie to, to szczerze powiem nie mam pomysłów.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 29.01.2010 [21:30]
jacobro
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.01.2010
Posty: 11
Działa, problem rozwiązany!
a dlaczego tylko span? nie można tego jakoś obejść? musiałbym całego CSSa przepisywać, wszystko już było zaplanowane. A teraz muszę wszędzie te spany wciskać. banghead.gif
Pozdrawiam i dziękuję!
Napisane: 30.01.2010 [17:17]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Dwa zagadnienia

Ogólnie można to obejść, ale nie powiem Ci jak z jednego prostego powodu: użycie spana jest jak najbardziej zgodne z semantyką języka HTML. Jest to chyba jedyny tak neutralny (albo naturalny - jak kto woli) znacznik. W zasadzie jest on dla struktury dokumentu przeźroczysty, przez co świetnie nadaje się do modyfikacji wyglądu dowolnego fragmentu tekstu, (do czego de facto to pole zostało stworzone), weź pod uwagę, że div, czy p są elementami blokowymi, posiadającymi własne wcięcia, marginesy, dopełnienia etc. także zastosowanie np. paragrafu do wyróżnienia fragmentu tekstu jest zwyczajnie niezgodne ze standardami W3C no i wymaga sporej modyfikacji domyślnego zachowania w CSS.

Inna sprawa, czemu mówisz, że musisz "wszystko" zmieniać? Dopiero co podpiąłeś te klasy, zatem domyślam się, że nie zdążyłeś jeszcze zbyt wiele fragmentów tekstu oznaczyć, ostatecznie weź pod uwagę fakt, że jeżeli np. w szablonie masz całe divy o klasie red-tx to możesz stworzyć w stylu dwie deklaracje, które będą adresowane dokładnie do określonych znaczników, przy czym ich zawartość może być identyczna, lub wręcz przeciwnie zupełnie różna:

CSS
div.red-tx {....}
class.red-tx {...}


Moja osobista konkluzja: TYPO3 renderuje kod poprawny względem wytycznych W3C, dlatego przystosowanie własnego stylu do tych standardów będzie dla Ciebie dużo bardziej opłacalne, niż naginanie całego systemu do niepoprawnych zachowań (w każdym nowym wdrożeniu od początku). Nie powinienem tego mówić, ale... sam tak kombinowałem na początku znajomości systemu (stare, złe praktyki z innych, mniej wymagających systemów) - uwierz mi bezsensowna strata czasu!

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 30.01.2010 [21:59]
jacobro
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.01.2010
Posty: 11
Wiesz Biesior, ze standardami żyję w zgodzie. Rozumiem wszystkie zagadnienia w3c, rozumiem też T3. Kiedy mówiłem o dużej ilości przeróbek, to miałem na myśli przeróbki w pliku CSS, bo tych klas do stylowania tekstu jest dużo, czyli dużo dopisywania selektorów
CSS
span.red-tx, .red-tx
do każdej z nich, bo akurat tych klas używam też w przypadku elementów poza merytoryczną treścią strony: nagłówki, menu itp.

Tak czy inaczej, problem rozwiązany, jeszcze raz DZIĘKUJĘ. Zamykam!
Napisane: 16.03.2010 [11:57]
jotka
zarejestrowany: 08.02.2010
Posty: 8
jacobro napisał/a

a dlaczego tylko span? nie można tego jakoś obejść? musiałbym całego CSSa



dodaj

TYPOSCRIPT
showTagFreeClasses = 1


wtedy możesz korzystać w cssie z zapisu typu

CSS
.coding { font-family: monospace; font-size: 1.1em;}


--
pozdrawiam
Jarek, http://www.kpro.pl