Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

RTE - problem z linkami - zamienia <a> na <link> i robi trochę bałaganu


Autor Wiadomość
Napisane: 25.11.2009 [10:15]
lukkos
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.10.2009
Posty: 8
Witam,
Mam problem tak jak napisałem w temacie. Edytor rte działa poprawnie natomiast typo3 przez swoje transformacje zamienia mi linki
HTML
<a href="#">
...na
<link>+ jakieś śmieci

Problem występuje tylko podczas renderowania fe - w be po zapisie ponownie wyświetla się dobrze w edytorze.
Podobny problem miałem z paragrafami, które były całkowicie ignorowane. Rozwiązałem to w 'brzydki' sposób dopisując do listy klasy parsującej znacznik 'p'. Natomiast problem z linkiem pozostał.
Napisane: 25.11.2009 [10:20]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
że tak posłużę się cytatem icon_smile.gif

#

"Typotags": The typotags are not real HTML tags so they would be removed by the RTE. Therefore those tags must be converted into something else. This is actually an opportunity and the solution to the problem is that all <LINK>-tags are converted into regular <A>-tags, all <TYPOLIST> tags are converted into <OL> or <UL> sections (ordered/unordered lists, type depends on the type set for the <TYPOLIST> tag!), <TYPOHEAD>-tags are converted to <Hx> tags where the number is determined by the type-parameter set for the <TYPOHEAD>-tag. The align/class-parameter - if set - is also preserved. When the HTML-tags are returned to the database they need to be reverted to the specific typotags.

Other typotags (non-standard) can be preserved by being converted to a <SPAN>-section and back. This must be configured through Page TSconfig.

(Update: With "css_styled_content" and the transformation "ts_css" only the <link> typotag is left. The <typolist> and <typohead> tags are obsolete and regular HTML is used instead)


a żeby nie było, że cham jestem to dorzucę linka: http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_api/4.1.0/view/5/3/

myślę, że Ci się to przyda. Sprawdź jeszcze tego linka. Pobieżnie rzuciłem okiem i chyba są tu dodatkowe informacje które się mogą przydać http://www.jochen-froehlich.de/en/typo3-cms/service/tutorial/typo3-link-tag

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 25.11.2009 o 10:23.]

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 25.11.2009 [11:08]
lukkos
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.10.2009
Posty: 8
...hmmm
Przeczytałem to i dowiedziałem się jak to działa (szczerze mówiąc domyślałem się widząc baze danych ), ale nadal nie wiem jak rozwiązać mój problem? Być może wiąże się to z moją średnią znajomością angielskiego.

Ze zwykłego linku
HTML
<a href="mailto:adres@email.pl">adres@email.pl</a>

generuje mi taki kod:
HTML
<link adresemailpl="" -="" mail="" openswindowforsendingemail="" />adres@email.pl</link>

Natomiast gdy w firefox zaznacze adres mail i wezmę źródło zaznaczenia, kod jest przekształocny na coś takigo:
HTML
<link adresemailpl="" -="" mail="" openswindowforsendingemail="">adres@email.pl

O co chodzi?
Jak się tego pozbyć i wyświetlić zwykłego linka?
Napisane: 26.11.2009 [15:58]
lukkos
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.10.2009
Posty: 8
Jeszcze raz o sobie przypomnę. Naprawdę nie wiem jak się z tym uporać, a znając życie rozwiązanie wcale nie jest aż tak trudne.
Napisane: 26.11.2009 [16:26]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Niestety, ale musiałeś coś zepsuć w konfiguracji rtehtmlarea albo samego renderowania. Tak się po prostu nie powinno dziać - nie spotkałem się jeszcze z podobnym problemem.

Sprawdź czy na świeżej instalacji będzie taki sam problem a potem wyłączając poszczególne części konfiguracji odszukaj kod który to zmienia.

=======================================
t33k
Napisane: 27.11.2009 [15:28]
m_kola
zarejestrowany: 11.10.2008
Posty: 351
A to nie jest przypadkiem TEN PROBLEM

Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.

.........................................................................
[url]www.katalog.optiweb.pl[/url] - Darmowy katalog linków
Napisane: 27.11.2009 [16:12]
lukkos
Twórca tematu
zarejestrowany: 28.10.2009
Posty: 8
Niestety to nie jest to ...
Napisane: 27.11.2009 [20:00]
artur2000
zarejestrowany: 09.12.2008
Posty: 65
A o jaka wersje TYPO3 tutaj chodzi? Ja z tego co pamietam mialem podobne problemy z linkami w firefoxie w ktorej ze starszych wersji 4.2.x oraz 4.1.x po wprowadzeniu Firefoxa 3. Problem rozwiazal sie sam poprzez update na najswiezsza wersje 4.1.x / 4.2.x.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member
Napisane: 27.10.2010 [11:33]
mburda
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17
podwieszam sie pod ten problem. Mam dokladnie ten sam.
przy uzywaniu templavoila i mapowaniu elementu a pozniej wrzucenie tam page contentu jest ok.
kiedy sciagam to pole poprzez field lub {field:cos} wysweitla mi <link>, wywala <p> itd.