Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

problem z instalacją no database selected


Autor Wiadomość
Napisane: 18.12.2013 [19:33]
scorpio
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.12.2013
Posty: 4
Witam,
proszę o pomoc w instalacji,
pobrałem introductionpackage-6.1.7, postawiłem wirtualny serwer (WebServ 2.1),
dodałem plik ENABLE_INSTALL_TOOL w katalogu typo3conf,

przechodzę do instalacji...
http://localhost/typo3/install/ , loguję się, przechodzą do kroków 1-2-3
krok 1-połączenie do bazy danych, wpisuję:
username: root
password:
host: localhost
i tu się kończy... #1270853882: TYPO3 Fatal Error: No database selected!

Desperacko proszę o pomoc jak przejść ten błąd doświadczonych użytkowników, nie mogę sobie z tym poradzić :/
Napisane: 22.12.2013 [08:37]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Wgrałem sobie Introduction package.
Utworzyłem katalog, vhosta, wypakowałem pliki i zrestartowałem wampa.
Przeglądarką wszedłem na główną stronę tworzonej strony skąd zostałem przekierowany do instalatora.
"If you have not already created a username and password to access the database, please do so now. This can be done using tools provided by your host." Więc PhpMyAdmin i tworzysz bazę, dalej użytkownika z prawami do tej bazy. Dane te wpisujesz do instalatora.
Następnie "Select an EMPTY existing database:" wybieram bazę. Następnie rekomendowany Introduction package. Instalacja bazy, następnie hasło admina i kolor i ostatecznie "Congratulations".


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 27.12.2013 [17:52]
scorpio
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.12.2013
Posty: 4
Dziękuję za wskazówki, jakimś cudem udało się utworzyć i połączyć z bazą, po drodze pojawił się problem z czasem połączenia, po 30sek się rozłączał, należało go zwiększyć.

Instalacja powiodła się ale pojawił się kolejny problem nad którym już siedzę dość długo i nie potrafię go rozwiązać...

po instalacji nie mogę się zalogować do backendu, wiem że oryginalny login i hasło to admin i password, w ostatnim kroku instalacji zmieniłem hasło na usertest, i wyskakuje błąd:

#1195126772: $toolbarItem "shortcuts" must implement interface TYPO3\CMS\Backend\Toolbar\ToolbarItemHookInterface (More information)

UnexpectedValueException thrown in file
C:\xampp\htdocs\typo6.1sd\typo3\sysext\backend\Classes\Controller\BackendController.php in line 148.

Proszę o pomoc.
Załącznik

Napisane: 27.12.2013 [20:16]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Nie znam Webserva. Opisz trochę swoje środowisko.
Google podaje co najmniej 3 zgłoszenia na forge.typo3.org próbowałeś może wskazówek z nich.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 02.01.2014 [13:32]
scorpio
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.12.2013
Posty: 4
Xampp v3.2.1 (Apache/2.4.7 (Win32) OpenSSL/1.0.1e PHP/5.5.6)
postawiony na Windows 8, TYPO3 introductionpackage-6.1.7

Zainstalowałem teraz Xampp, instalacja poszła bardzo sprawnie, przeczytałem że nie mogę się zalogować gdyż należy także w phpmyadmin utworzyć użytkownika admin z uprawnieniami do wcześniej utworzonej bazy danych, tak też zrobiłem ale nadal jest tak samo czyli błąd:

#1195126772: $toolbarItem "shortcuts" must implement interface TYPO3\CMS\Backend\Toolbar\ToolbarItemHookInterface (More information)

UnexpectedValueException thrown in file
C:\xampp1\htdocs\t6.1i\typo3\sysext\backend\Classes\Controller\BackendController.php in line 148.


Gdy wchodzę w More information->
Exception/CMS/1195126772

General
1. Check wether the requested class really implements TYPO3\\CMS\\Backend\\Toolbar\\ToolbarItemHookInterface

Exception on shortcut
1. The error might have been caused because the argument to the constructor was not passed by reference as requested by the Interface/Class. In general this causes just a warning but can also lead to serious problems.

Bardzo proszę o pomoc.
Napisane: 02.01.2014 [13:56]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Czy próbowałeś starszej wersji PHP - https://forge.typo3.org/issues/53682 ?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 02.01.2014 [16:03]
scorpio
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.12.2013
Posty: 4
"tomkraw1" napisał/a

Czy próbowałeś starszej wersji PHP - https://forge.typo3.org/issues/53682 ?



Dziękuję, Jesteś genialny!
zainstalowałem starszą wersję xampp -1.7.7 i nie dość, że instalacja poszła łatwo i przyjemnie to jeszcze udało się w końcu zalogować do backendu !

Teraz kolejne zmagania z tworzeniem pierwszej strony icon_smile.gif
Czy ktoś próbował różnych galerii i może polecić najlepsze?

Jeszcze raz wielkie dzięki za dotychczasową pomoc icon_smile.gif
Napisane: 02.01.2014 [18:42]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Siema, ja polecam colorbox http://typo3.org/extensions/repository/view/rzcolorbox
To mój ulubiony skrypt, ale czytając na temat twojej konfiguracji może się okazać że nie masz jeszcze zainstalowanego ImageMagic który jest praktycznie niezbędny aby T3 przetwarzało obrazy.

Najlepiej przejdź jeszcze do [ Install -> Image Processing ] i sprawdź czy IM jest wykrywany.
Sprawdź w [ Install -> System environment ] czy całe środowisko działa ok, standardowa instalacja xampp'a wymaga nieco zmian.

Pozdr.