Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

problem z im na linuxpl


Autor Wiadomość
Napisane: 15.08.2012 [03:48]
sczanie
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.09.2008
Posty: 122
witam po długiej nie obecności. Mam problem z generowaniem fotografii i nie znam przyczyny, szukałem już podobne tematy i nic z tego nie działa
kod localconf:
PHP
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['gdlib_png'] = '1';	// Modified or inserted by TYPO3 Install Tool. 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im'] = '1';	// Modified or inserted by TYPO3 Install Tool. 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_combine_filename'] = 'composite';	// Modified or inserted by TYPO3 Install Tool. 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path'] = '';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path_lzw'] = '';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['TTFdpi'] = '96';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails'] = '1';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_version_5'] = 'im6';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noFramePrepended'] = '1';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails_png'] = '1';	//  Modified or inserted by TYPO3 Install Tool.


już kombinowałem ze wskazaniem scieżki.
Jaka może być przyczyna? (im jest)

Życie jest zmianą... Jeśli przestaniesz się zmieniać, przestaniesz żyć.
Napisane: 15.08.2012 [10:13]
natic.evo
zarejestrowany: 05.07.2011
Posty: 23
no dobrze, ale na czym problem polega ?
Napisane: 20.08.2012 [22:55]
Imp
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Na początek dodaj to:
PHP
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path'] = '/usr/local/bin/';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path_lzw'] = '/usr/local/bin/';


Będzie konieczna jeszcze zmiana przestrzeni kolorów z RGB na sRGB
http://forum.typo3.pl/forum/post/ogolne/2416.html

Pozdr
Napisane: 25.08.2012 [09:46]
sczanie
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.09.2008
Posty: 122
Problem polega na tym, że obrazki się nie generują.
Zrobiłem jak radziłeś, problem nie zniknął Imp.

Ma ktoś jakieś inne pomysły?

Życie jest zmianą... Jeśli przestaniesz się zmieniać, przestaniesz żyć.
Napisane: 25.08.2012 [11:32]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Dość często na linuxpl.com występuje problem z wykrywaniem im, w Install Tool testy będą wykazywać że im nie działa a w BE będzie ok, dlatego sprawdzaj generowanie obrazków w BE.

Mi na dwóch wdrożeniach linuxpl.com działa taka konfiguracja:
TYPOSCRIPT
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['gdlib_png'] = '1'; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_combine_filename'] = ''; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path'] = '';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_version_5'] = 'im6';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path_lzw'] = ''; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noFramePrepended'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noScaleUp'] = '0';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails_png'] = '1';


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 25.08.2012 o 11:32.]
Napisane: 25.08.2012 [17:00]
sczanie
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.09.2008
Posty: 122
"ZigZag" napisał/a


TYPOSCRIPT
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['gdlib_png'] = '1'; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_combine_filename'] = ''; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path'] = '';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_version_5'] = 'im6';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path_lzw'] = ''; 
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noFramePrepended'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noScaleUp'] = '0';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails'] = '1';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['thumbnails_png'] = '1';



ta konfiguracja też nie działa.
Już próbowałem wiele opcji w BE jak i FE nie działa generownie.
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Życie jest zmianą... Jeśli przestaniesz się zmieniać, przestaniesz żyć.
Napisane: 25.08.2012 [23:35]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
A pisałeś do obsługi linuxpl.com?
Napisane: 26.08.2012 [00:38]
sczanie
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.09.2008
Posty: 122
Tak prosiłem o ustawienie parametrów tak jak na innym koncie.

Życie jest zmianą... Jeśli przestaniesz się zmieniać, przestaniesz żyć.