Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

przed instalacją 1-2-3 - logowanie nie przyjmujące standardowego hasła i loginu


Autor Wiadomość
Napisane: 28.06.2011 [13:16]
zoe
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
Witam,
"fedora5"
świeża instalacja: TYPO3 4.5 LTS (źródła jak i pakiet Dummmy)

po wejściu w link:
http://test.domena.pl/typo3/install/
wyskakuje okno z zapytaniem o hasło...

tak samo jak po:
http://test.domena.pl/typo3/install/index.php?mode=123&step=1&password=joh316

wyskakuje okno z zapytaniem o hasło...

Czy ktoś wie w czym tkwi mój błąd...
gdzie szukać....
Napisane: 28.06.2011 [13:31]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
jakie hasło ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 28.06.2011 [13:36]
zoe
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
znaczy: password=joh316


czyli zamiast 1 kroku instalasji pojawia się okno z logowaniem do BE

a jeszce nie miałam kolejnych kroków 1-2-3

gdy wpisuję hasło domyślne - i tak pojawia się ta sama strona z zapytaniem o hasło


[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 28.06.2011 o 13:39.]
Napisane: 28.06.2011 [19:36]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Ja bym gdzieś szukał w kierunku braku możliwości zapisywania sesji.

Upewnij się, że katalog typo3temp jest zapisywalny dla apacha. Z tego co pamiętam to nowsze install toolsy zapisują tam dane sesji.

=======================================
t33k
Napisane: 29.06.2011 [08:57]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Ja bym strzelał w uprawnienia do katalogu typo3conf. Przy pierwszym wejściu na stronę powinien być tam plik FIRST_INSTALL. Jeśli plik istnieje i może być usunięty to zostanie automatycznie utworzony plik ENABLE_INSTALL_TOOL i startuje instalacja.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 29.06.2011 [15:21]
zoe
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
- katalog typo3temp jest zapisywalny dla apacha
- uprawnienia do katalogu typo3conf i pozostałych 777

przy pierwszym wejściu na stronę powinien być tam plik FIRST_INSTALL. Jeśli plik istnieje i może być usunięty to zostanie automatycznie utworzony plik ENABLE_INSTALL_TOOL i startuje instalacja.

- sprawdzone - niestety bez skutku icon_frown.gif

// edit
używaj znaczników do cytaty -> quote w nawiasach kwadratowych
Napisane: 29.06.2011 [15:34]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
coś mi tu śmierdzi.
ej a tak z ciekawości zajrzyj do bazy daych czy tam masz tabele dla instalacji.

możesz się do BE zalogować ? jak już o to hasło pyta ?
bo sory cię bardzo ale joh316 to defaultowe hasło do install tool`a a nie do BE
do be masz login: admin i hasło: password

więc trochę sprzeczne zeznania icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 29.06.2011 [15:47]
zoe
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
no właśnie...

Nie pokazuje się instalacja 1-2-3 tylko od razu wyświetla się zapytanie o hasło do BE ->
wpisywanie hasła domyślnego nic nie daje i tak wyświetla się prośba o hasło do BE
[wpisanie hasła w pliku konfiguracyjnym też nie pomaga]
[a skoro nie było instalacji to nie ma hasła ani loginu do be...]


Instalacji nie było - nie wyświetliła się nawet na chwilę.


Sprawdzę w bazie czy jest tabela instalacji
--> jak ją rozpoznać? [jaką ma nazwę?]
i dam znać. Jeżeli jej nie będzie to co wtedy?

[dzięki za podpowiedzi]


[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 29.06.2011 o 15:49.]
Napisane: 29.06.2011 [17:19]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Najszybciej będzie jak zainstalujesz TYPO3 na innym serwerze. Następnie skopiuj bazę i przenieś pliki (bez katalogu typo3temp - stwórz tylko pusty katalog typo3temp).

Po zmianie danych bazy w typo3conf/localconf.php powinno zadziałać.

=======================================
t33k
Napisane: 04.07.2011 [16:15]
zoe
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.11.2010
Posty: 35
baza przeniesiona wraz z plikami.

kss - dzięki - kilka kroków bliżej icon_smile.gif
ALE:
pokazuje się pierwsza strona informująca o zainstalowanym typo3.

ale moje pytanie: gdzie jest zapisana "ścieżka do strony"?

ponieważ po kliknięciu [na stronie która się otwiera - domyślna po instalacji]
przycisku "Log in to Typo3" przenosi mnie na serwer na którym była zrobiona instalacja do przeniesienia.

...
gdy wpisze www.domena.pl/typo3:
pojawia się błąd zapisu:" Oops, an error occured!TYPO3 Fatal Error: File not written to disk! Write permission error in filesystem?"

zapewne z powodu gdzieś (gdzie?) zapisanej ścieżki do serwera na którym była wykonana ta instalacja