Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!

[Zamknięty] home.pl - poprawki w źródle


Autor Wiadomość
Napisane: 01.03.2011 [09:46]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Chciałbym w końcu "przepchać" i umieścić w core poprawki, które powodują błędne działanie TYPO3 na serwerach home.pl

Dlatego proszę Was o umieszczanie w tym wątku miejsc w kodzie core, które powodują błędy na serwerach home.pl.

Odnośnikiem do podawania linii jest TYPO3 4.5.2


1.
PHP
plik /index.php
linia 59
define('PATH_site', dirname(PATH_thisScript).'/');


quickfix:
PHP
define('PATH_site', '/');


2.
PHP
plik /typo3/backend.php
linia 302
$relativeComponentPath = '../' . str_replace(PATH_site, '', $absoluteComponentPath);


quickfix:
PHP
$relativeComponentPath = '../' . str_replace(PATH_site, '/', $absoluteComponentPath);


3.
PHP
pliki /t3lib/t3lib_compressor
linia 154
return str_repeat('../', $mainDirDepth) . str_replace(PATH_site, '', $file);


quickfix:
PHP
return str_repeat('../', $mainDirDepth) . str_replace(PATH_site, '/', $file);



4.
PHP
plik /typo3/sysext/taskcenter/task/index.php
linia 290
$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '', $absIconPath);


quickfix:
PHP
$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '/', $absIconPath);


5.
PHP
plik \typo3\sysext\reports\mod\index.php
linia 214
$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '', $absIconPath);


quickfix:
PHP
$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '/', $absIconPath);






=======================================
t33k
Napisane: 05.03.2011 [15:44]
banama
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
plik t3lib/class.t3lib_compressor.php
linia 135-140
PHP
if (substr($filename, 0, strlen($GLOBALS['BACK_PATH'])) === $GLOBALS['BACK_PATH']) {
...
}


W wersji 4.5.1 nie było tej instrukcji warunkowej. Pojawiła się w 4.5.2, więc pewnie jest potrzebna. Powoduje ona jednak, że nie wyświetla się edytor RTE (CompressionLevel ustawione na 0). Z tego, co zauważyłem, plik, który tworzy się w katalogu typo3temp/compressor/htmlarea_cumulative_itd....js tworzy się ale jest pusty. Prawdę mówiąc nie wiem jak tą instrukcję poprawić. Ja musiałem po prostu wykomentować linię 135 i oczywiście 140 (zamknięcie instrukcji if).
No i ciągle muszę mieć CompressionLevel na 0, bo w przeciwnym wypadku co bym nie zrobił, to edytor html się nie wyświetla.
Napisane: 05.03.2011 [16:16]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Dziwne - nie mam takich kłopotów jak Ty. Edytor RTE mi się wyświetla.

Próbowałeś zaaplikować?
PHP
pliki /t3lib/t3lib_compressor
linia 154
return str_repeat('../', $mainDirDepth) . str_replace(PATH_site, '', $file);


zmień na chwilę na:
PHP
return str_repeat('../', $mainDirDepth) . str_replace(PATH_site, '/', $file);


Oczywiście usuń typo3temp/compressor/* i sprawdź.

=======================================
t33k
Napisane: 05.03.2011 [16:39]
banama
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Próbowałem aplikować ale mi nie wyszło icon_redface.gif
Z Twoją łatą poszło.
Nie mów, że masz też kompresję włączoną?
Napisane: 06.03.2011 [17:09]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Mam icon_smile.gif

Dodatkowy wpis w .htaccess home.pl powinien wyglądać tak:

PHP
:Location *.js.gzip
SetMime text/javascript
Header append Content-Encoding gzip
:Location
 
:Location *.css.gzip
SetMime text/css
Header append Content-Encoding gzip
:Location


=======================================
t33k
Napisane: 07.03.2011 [08:58]
banama
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
No to pięknie icon_smile.gif
Ja próbowałem niestety innego wpisu.
Napisane: 23.07.2011 [20:20]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Moja wersja 4.5.3 - poprawki pomogły.
Napisane: 21.08.2011 [04:52]
opk
zarejestrowany: 01.02.2010
Posty: 3
"kss" napisał/a

Mam icon_smile.gif
Dodatkowy wpis w .htaccess home.pl powinien wyglądać tak:

PHP
:Location *.js.gzip
SetMime text/javascript
Header append Content-Encoding gzip
:Location
 
:Location *.css.gzip
SetMime text/css
Header append Content-Encoding gzip
:Location



Wpis podany przez kss należy dodać również w pliku /typo3temp/compressor/.htaccess

Dzięki temu zaczyna działać RTE z złączoną kompresja również w rozszerzeniu feeditadvanced
Napisane: 21.05.2012 [14:58]
Merlin
zarejestrowany: 14.01.2011
Posty: 64
Jeśli chodzi o próbę instalacji wersji 4.7 to "magicy" z home.pl zaproponowali takie poprawki:

"index.php"
zamiast :
define('PATH_site', dirname(PATH_thisScript).'/');

wprowadzenie:
define('PATH_site', (dirname(PATH_thisScript) == '/' ? '' : dirname(PATH_thisScript)).'/');"

oraz w typo3/backend.php
zamiast :
$relativeComponentPath = '../' . str_replace(PATH_site, '', $absoluteComponentPath);
wprowadzenie:
$relativeComponentPath = '../' . str_replace(PATH_site, '/', $absoluteComponentPath);

niestety mimo pozornie poprawnej pracy CMSa przy dodawaniu rozszerzeń pojawia się dość często:
Malformed header from CGI script: zend_mm_heap corrupted
z czym sobie póki co nie poradzili icon_frown.gif uzasadniając że to wina interpretera i sugerują zmianę na wyższą bądź niższą wersję niż 5.3. Trochę absurdalne jak u nich, bo niższej Typo3 nie obsłuży a wyższej nie udostępniają :/



[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 21.05.2012 o 15:15.]
Napisane: 22.05.2012 [08:58]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Ja im się dziwię, że do tej pory nie zmienili ustawień serwera tak, żeby strona nie zaczynała się w root. Problemy związane z tym ustawieniem to nie tylko domena TYPO3, więc zgłoszeń podobnych do Twojego muszą mieć setki i pewnie mają z dwie osoby na pełnym etacie, które zajmują się tylko i wyłącznie odpowiedziami na problemy związane z tym ustawieniem icon_smile.gif

Do tego dochodzą jakieś specyficzne niestandardowe ustawienia w plikach htaccess.

Zachowują się trochę jak Microsoft - ale jak pokazuje życie nikomu nie służy wyznaczanie własnych specyficznych standardów.

Ja omijam home.pl szerokim łukiem.

=======================================
t33k


Tylko admin może dodawać nowee posty do tego tematu