Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

FYI: imagemagick na serwerach linuxpl.com


Autor Wiadomość
Napisane: 16.11.2013 [20:39]
scoobany
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Odgrzebię trochę temat...
Właśnie założyłem konto na linuxpl i "przywróciłem" z backupu jedna ze stron, jednak pojawił się omawiany problem:

1. obrazki na stronie się wyświetlają jednak w backendzie przy próbie edycji obrazka mam jedynie jego nazwę bez miniaturki
2. w tt_newsach mimo ustawionych wartości:
TYPOSCRIPT
displayList.image {
    file.maxW = 310
    file.maxH = 150
    file.width = 310c
    file.height = 150c
    imageLinkWrap = 1
 
    # stdWrap which is used when there's no image at all
    noImage_stdWrap.wrap =
  }

obrazki sa wyswietlane w oryginalnych rozmiarach wiec ewidentnie nie działa skalowanie...

w LocalConfiguration mam ustawione takie parametry:
PHP
'GFX' => array(
		'gdlib_png' => '1',
		'im' => '0',
		'im_combine_filename' => '',
		'im_noFramePrepended' => '1',
		'im_path' => '',
		'im_path_lzw' => '',
	),


Jakieś sugestie?

Problem "rozwizany" pomogła konkiguracja z postu: http://forum.typo3.pl/forum/post/instalacja/2464.html

Czyli (dla instalacji 6.x.x w górę:

PHP
'GFX' => array(
    'gdlib_png' => '1', 
    'im_combine_filename' => '', 
    'im_path' => '',
    'im_version_5' => 'im6',
    'im_path_lzw' => '',
    'im_noFramePrepended' => '1',
    'im_noScaleUp' => '0',
    'im' => '1',
    'thumbnails' => '1',
    'thumbnails_png' => '1',
	),


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 16.11.2013 o 20:48.]

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Napisane: 06.11.2014 [20:40]
Teos
zarejestrowany: 06.11.2014
Posty: 1
scoobany a jakie proponujesz rozwiazanie dla instalacji 6.x.x.x w dół? Czy konfig z postu podanego przez <Ciebie zadziała? Klika słów tutaj http://szczytbiznesu.pl/linuxpl-com a propos prawdziwosci tej tezy. Czy to zadziała???
Napisane: 07.11.2014 [07:58]
scoobany
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Na instalkach poniżej 6.X.X (np. 4.7.X) kod też zadziała (tylko w starszych wersjach jest inna składnia w pliku localconf.php), chociaż pytanie widzę nie ma nic wspólnego z poruszanym wątkiem - pozycjonowanie rzecz najważniejsza...

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl