Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

FYI: imagemagick na serwerach linuxpl.com


Autor Wiadomość
Napisane: 07.02.2011 [12:22]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Tak informacyjnie żebyście nie tracili czasu w przyszłości.

Na niektórych serwerach linuxpl.com ścieżkę do IM trzeba ustawić pustą.

PHP
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path'] = '';
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_path_lzw'] = '';


ImageMagick w installtool dalej nie będzie wykrywany i testy grafiki nie będą działały, ale w BE i FE skalowanie obrazków działa poprawnie.



Dodatkowo może być potrzebne:

PHP
$TYPO3_CONF_VARS['GFX']['im_noFramePrepended'] = '1';


=======================================
t33k
Napisane: 11.02.2011 [15:44]
piotrek
zarejestrowany: 11.02.2011
Posty: 3
Witam,
niestety mam problem z działanie IM na serwerze linuxpl.com - gdyż nie jest w ogóle wykrywany. w Basic Conf wyświetla mi komunikat - myślę, ze może być on przyczyną problemów:

PHP
[b]Functions disabled![/b]
disable_functions=apache_get_modules,apache_get_version,apache_getenv,apache_note,apache_setenv,dl,ini_alter,ini_restore,openlog, posix_ctermid, posix_getcwd, posix_getegid, posix_geteuid, posix_getgid, posix_getgrgid, posix_getgrnam, posix_getgroups, posix_getlogin, posix_getpgid, posix_getpgrp, posix_getpid, posix, _getppid, posix_getpwnam, posix_getpwuid, posix_getrlimit, posix_getsid, posix_getuid, posix_isatty, posix_kill, posix_mkfifo, posix_setegid, posix_seteuid, posix_setgid, posix_setpgid, posix_setsid, posix_setuid, posix_times, posix_ttyname, posix_uname, symlink, passthru, escapeshellarg, escapeshellcmd, proc_close, proc_get_status, proc_nice, proc_open, proc_terminate, shell_exec, system,popen 
The above list of functions are disabled. If TYPO3 use any of these there might be trouble. 
TYPO3 is designed to use the default set of PHP4.3.0+ functions plus the functions of GDLib. 
Possibly these functions are disabled due to security risks and most likely the list would include a function like exec() which is use by TYPO3 to access ImageMagick.


ImageMagick jest udostępniony.
Przykładowa ścieżka to /usr/local/bin/convert

Potrafi ktoś pomóc?
Napisane: 11.02.2011 [15:55]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

U mnie też nie jest wykrywany.

Ustawiłeś ścieżki tak jak proponuję na puste ?

=======================================
t33k
Napisane: 11.02.2011 [19:09]
piotrek
zarejestrowany: 11.02.2011
Posty: 3
Zanim zdecydowałem napisać oczywiście wypróbowałem Twoje rozwiązanieicon_smile.gif

W sytuacji

[GFX][im] = 1
Zdjęcia mają pusty atrybut src, w wyniku czego nie wyświetlają się.

[GFX][im] = 0
Zdjęcia są wyświetlane, ale oczywiście nie są skalowane, nie działają efekty.

Jeszcze zrzut z Image processing

PHP
ImageMagick enabled: 
1 
ImageMagick path: 
() 
ImageMagick path/LZW: 
() 
Version 5/GraphicsMagick flag: 
 
GDLib enabled: 
1 
GDLib using PNG: 
1 
IM5 effects enabled: 
0 (Blurring/Sharpening with IM 5+) 
Freetype DPI: 
96 (Should be 96 for Freetype 2) 
Mask invert: 
1 (Should be set for some IM versions approx. 5.4+) 
File Formats: 
gif,jpg,jpeg,tif,tiff,bmp,pcx,tga,png,pdf,ai
Napisane: 12.02.2011 [11:03]
piotrek
zarejestrowany: 11.02.2011
Posty: 3
Dziwne, zainstalowałem paczkę bn_quicksite_2.1.tar.gz (TemplateVoila) i tu po podaniu sciezki wykrywa imagemagick, lecz nie przechodzi poprawnie testów. Poza tym nie działają style na podstronach we wspomnianej instalacji tv. Strasznie toporny ten system na początku.
Napisane: 14.02.2011 [08:48]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Nie patrz na testy w install tool.

U mnie testy nie działają, IM nie jest wykrywany, ale skalowanie obrazków działa zarówno w BE jak i FE.

=======================================
t33k
Napisane: 22.03.2011 [20:23]
pandres
zarejestrowany: 16.04.2010
Posty: 5
Dzięki kss

Walczyłem z tym dzisiaj pół dnia, aż znalazłem twojego posta.
I zadziałało od razu icon_smile.gif

Dzięki jeszcze raz.
Napisane: 22.03.2011 [21:08]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Proszę bardzo icon_smile.gif

=======================================
t33k
Napisane: 23.03.2011 [17:44]
kozi85
zarejestrowany: 04.10.2010
Posty: 33
Też walczyłem. Wściekałem się na adminów, że nie mogą mi pomóc icon_wink.gif

Dzięki kss!

pozdrawiam,

_________________
PK
Napisane: 23.03.2011 [20:42]
kss
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Co ciekawe doradził mi to jeden z adminów icon_smile.gif Widocznie nie przekazują sobie wiedzy icon_wink.gif

=======================================
t33k