Temat z wieloma odpowiedziami

Znikające drzewo [home.pl]

Autor Wiadomość
Napisane: 09.02.2010 [12:20]
drygu
Twórca tematu
Witam wszystkich.

Mam problem z uruchomieniem strony na home.pl. Strona była tworzona na innym serwerze i tam wszystko śmigało. Po przerzuceniu tego na home wystąpiły dziwne problemy.

Zmodyfikowałem plik index.php oraz dorzuciłem tmp według zaleceń.

Sama strona działa ale coś jest nie tak w panelu administracyjnym.
-po kliknięciu "+" w drzewie stron drzewo się wiesza -> białe tło bez żadnego błędu. Po odświeżeniu strony pokazuje się już rozwinięte drzewo. Błąd o dziwo nie występuje pod IE tylko po FF i Chrome.
-przy dodawaniu nowego elementu na podstronie lub edycji jest to samo tylko wiesza prawą część panelu. Problem tak samo nie występuje po IE

Czy ktoś spotkał się wcześniej z takim problem? byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc icon_smile.gif

[EDIT]znalazłem jeszcze podobny bład wsród zgłoszonych błędów.
http://bugs.typo3.org/view.php?id=12324

Jednak mój przypadek nie kwalifikuje się do niego ponieważ moje url'e nie zawierają żadnych podejrzanych znaków icon_wink.gif

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 09.02.2010 o 12:56.]
Napisane: 09.02.2010 [15:23]
dpacholczyk
w sumie skoro to pod FF to powinieneś się cieszyć.

proponuję Ci podejrzeć konsolę błędów js ( firefox ma takie cudeńko a IE nie icon_razz.gif )

nic innego mi nie przychodzi do głowy bo na serwerach home pracowałem długi czas i takiego problemu nie miałem

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
Napisane: 09.02.2010 [16:05]
drygu
Twórca tematu

Dzięki za wskazówkę.

Złapał mi coś takiego po kliknięciu na page.

Błąd: uncaught exception: [Exception... "Index or size is negative or greater than the allowed amount" code: "1" nsresult: "0x80530001 (NS_ERROR_DOM_INDEX_SIZE_ERR)" location: "chrome://clrtabs/content/clrtabs.js Line: 1035"]

Ten sam błąd wyskakuje na starym serwerze ale tam działa poprawnie mimo tego błędu.

Po kliknięciu "+" w drzewie nie wyrzuca żadnego błędu.

Spróbuję zaraz zainstalować na home.pl czystą instalację. Może coś przy przenoszeniu skopałem.
Napisane: 09.02.2010 [19:28]
biesior
admin
Konsola błedów FF jest zdradliwa, pokazuje stare komunikaty, więc może ten komunikat nie jest związany z tą instalacją w ogóle, wyczyść na wszelki wypadek wyniki konsoli i zobacz, czy pojawią się nowe błędy...

Co do Twojego problemu, wyczyść cache przeglądarki zwłaszcza cookies oraz oczywiście cache samego TYPO3 - ostanio jakieś śmieci mi zostały w cookies i miałem problemy nawet na świeżo zainstalowanym T3 (inne, ale równie dziwny problem) być może gdzieś tu jest pies pogrzebany... jeśli używasz jakiejś starszej wersji T3 postaraj się również zaktualizować źródło systemu.

Sorrki za tak ogólne porady, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 09.02.2010 [19:41]
tomkraw1
Drygu używasz może FF3.5 i FireBuga? Miałem z tym duetem kłopot.
Napisane: 10.02.2010 [11:47]
drygu
Twórca tematu
biesior: konsole błędów czyściłem, cache, cookisy, nawet kosz na śmieci :p
Próbowałem też z innego kompa. Ciągle to samo.

Wgrałem na serwer eXplorer i też nie działa. Nie wyświetla się nawet okno logowania. Coś mi się zdaję, że ogólnie js leży na tym serwerze.

tomkraw1: nie używam FireBuga.

Dzieki wielkie za pomoc.
Napiszę do home'a żeby sprawdzili o co chodzi.
Napisane: 10.02.2010 [11:58]
biesior
admin
Z poziomu Install Tool sprawdź, czy wszystkie wykazane foldery mają wymagane uprawnienia zapisu/odczytu oraz czy wszystkie ustawienia PHP są prawidłowe (wszystko masz w 1: Basic Configuration)

Dobrze by było, gdybyś mógł również zainstalować czystą instalację bezpośrednio na serwerze (oczywiście na jakiejś czystej - testowej bazie danych i w osobnym folderze czy subdomenie)

Wgraj tam spakowany pakiet src+dummy z http://typo3.org/download/packages/ i rozpakuj dopiero na serwerze - będziesz miał pewność, że FTP nie pogubił plików po drodze. Cóż wiem, że to trochę zajmie, ale i tak bardziej się opłaca stracić godzinę na testy niż kilka dni na poszukiwanie błędu icon_smile.gif.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 10.02.2010 [14:33]
dpacholczyk
Teraz mi się przypomniało.

Ostatnio miałem bardzo podobny problem z edytorem WYSYWIG i opcjami typu przenoszenie stron po drzewie. Winą był filtr i źle wystawiona strona. Spytaj się adminów serwera czy nie ma jakiegoś filtra treści czy czegoś w tym rodzaju.

Napisane: 10.02.2010 [16:10]
banama
A ja proponuję zacząć od wyłączenia statystyk na homie.
Podejrzewam że możesz mieć włączone statystyki stat.pl.
Jest też możliwość wyłączenia tych statystyk tylko dla folderu typo3.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 10.02.2010 o 16:35.]
Napisane: 10.02.2010 [23:48]
tomkraw1
Jeśli problem nadal występuje to proponuje:

1. Zainstalować do FireFoxa dodatek Firebug i włączyć go - może coś wyjaśnić.
2. Dla testu dodać do localconf.php

PHP
$TYPO3_CONF_VARS['FE']['debug'] = 1;
$TYPO3_CONF_VARS['SYS']['devIPmask'] = '127.0.0.1';
$TYPO3_CONF_VARS['EXT']['extCache'] = '0';	
$TYPO3_CONF_VARS['SYS']['sqlDebug'] = 1;
$TYPO3_CONF_VARS['SYS']['displayErrors'] = '1';

3. Spróbuj też tego rozwiązania na problemy z drzewkiem stron http://forum.typo3.pl/forum/post/konfiguracja-rte/1218.html .