Tematy bez nowych odpowiedzi

2xTYPO3 kozystajace z jednej bazy

Autor Wiadomość
Napisane: 15.01.2010 [14:25]
zbycho
Twórca tematu
Mam bardzo goracy problem. Zainstalowalem TYPO3 na dwoch roznych serwerach i zaskoczylo mnie bardzo, ze kozystaja z tej samej bazy danych. W ogole w glowie mi sie nie miesci jak to mozliwe. No i jak wyswietlam jedna strone to ta druga przestaje dzialac. Najpierw stworzylem dwie domeny (po jednej dla kazdej strony) i jakis czas bylo ok. Az do teraz. Jak mam podpiac domene pod odpowiednia strone?
Napisane: 15.01.2010 [14:39]
zbycho
Twórca tematu
Poklikalem i jakos sie udalo... jak na razie chodza obie... a tak na przyszlosc to czy przecietny wdrozeniowiec TYPO3 tworzy dla kazdej strony osobna baze, czy moze przy instalacji wybiera localhost'a?
Napisane: 15.01.2010 [18:11]
biesior
admin
Niech zgadnę, skopiowałeś już zainstalowane TYPO3 do nowej lokalizacji i nie poprawiłeś w typo3conf/localconf.php linii konfigurująych połączenie z DB w nowej lokalizacji?

TYPO3 nie umożliwia tworzenia wielu implementacji w jednej bazie, w przeciwieństwie do WordPressa, czy Jommli nie prefixuje na żądanie tabel.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 18.01.2010 [18:28]
neron
IMO TYPO3 świetnie nadaje się do multi-site - nie znam lepszego narzędzia do tego typu zastosowań. Można mieć 1000 stron pod jednym TYPO3. Jedyne ograniczenie to wydajność serwera na, którym mamy TYPO3:]
Napisane: 18.01.2010 [19:50]
biesior
admin
IMO też, choć mam teraz instalację, które muszę teraz rozdzielić... i wynieść na ciekawszy serwer (a drugą część zostawić na miejscu) więc powinno się raczej grupować domeny wg faktycznych zależności, nie tylko na podstawie dostępnego miejsca/zasobów.

Z drugiej strony trzeba przyznać, że niektóre rozszerzenia tak głęboko ingerują w całą implementację, że późniejsza ich blokada/rekonfiguracja na innych serwisach bywa kłopotliwa...

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 19.01.2010 [17:26]
biesior
admin
Dopisek, bo dostałem sygnał, że wyraziłęm się niejasno: oczywiście musimy rozdzielić dwa pojęcia: jedna wielodomenowa instalacja TYPO3 to nie to samo co dwie osobne instalacje TYPO3 w tej samej bazie danych. Pierwsze jest możliwe i w pełni wspierane, drugie (o którym pisałem wcześniej i odnoszę wrażenie, że Zbycho również) jest niemożliwe...

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 21.01.2010 [11:45]
zbycho
Twórca tematu
No to mnie sie to niemozliwe udalo. Zrobilem dwie rozne instalacje na roznych serwerach ale u jednego 'hostingodawcy'. Obie instalacje przeszly z wiekszymi problemami ale w koncu sie udalo (tak mi sie przynajmniej wydawalo). Jesli chodzi o instalacje, to skopiowalem zrodla + dummy pack (swierzo sciagniete z typo3.org) i zajalem sie tworzeniem pierwszej strony. Jak juz ja skonczylem to zajalem sie druga. Wrzucilem pliki na serwer i jak juz sie zalogowalem to mi sie pokazalo drzewo z ta pierwsza stona. Nastepnie wszelkie zmiany byly widoczne w obu instalacjach... az do wczoraj. Zaczelo mnie to wkurzac, ze z niewiadomych przyczyn smigala tylko jedna strona (wyzsza w hierarchi drzewa). Dzis rano zainstalowalem w zamian TYPO3 4.3.1 i i musze rozwinac nowy watek, bo sie zalogowac nie potrafie...
pozdrawiam