Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Wymagane pola formularza (mailform plus)


Autor Wiadomość
Napisane: 10.03.2009 [15:55]
m_kola
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.10.2008
Posty: 351
Mam templatkę formularza, wszystko ładnie działa oprócz sprawdzania czy wymagane pola są wypełnione. W pluginie jest pole Mandatory field (enter name of formular field seperated by ",") ale jest ono za krótkie aby przyjąć wszystkie moje wymagane pola z formularza (multiform).
W jaki sposób to walidować?

Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.

.........................................................................
[url]www.katalog.optiweb.pl[/url] - Darmowy katalog linków
Napisane: 10.03.2009 [16:22]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
hmmm ... wykorzystaj TS z tego co widzę w dokumentacji mailformplusa jest to możliwe:

http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/th_mailformplus/4.0.7/view/1/3/

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 11.03.2009 [10:32]
m_kola
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.10.2008
Posty: 351
A mógłbyś wskazać mi dokładniej fragment lub przykładowy kod bo ja się gapię w to i nie widzę. :|

Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.

.........................................................................
[url]www.katalog.optiweb.pl[/url] - Darmowy katalog linków
Napisane: 11.03.2009 [11:40]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Dodatkowy szablon TS zdefiniuj sobie w jednym miejscu i w razie potrzeby dołączaj go w innych - nie będziesz musiał wprowadzać szeregu poprawek dla każdego formularza, wystarczy poprawić ten jeden - wzorcowy:
TYPOSCRIPT
plugin.tx_thmailformplus_pi2 {
   template = fileadmin/ldv/ext/mailformplus/fe-list_template.html
   sourcePagePID = 22
}
 
 
# path to language file
plugin.tx_thmailformplus_pi1.langFile = typo3conf/ext/th_mailformplus/example_form/singlepage_forms/improved_demo_lang.php
 
# path to stylesheet file
plugin.tx_thmailformplus_pi1.stylesheetFile = typo3conf/ext/th_mailformplus/example_form/singlepage_forms/improved_demo_css.css
 
# specify the symbol for required fields
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.required_marker = *
 
# receiver of the admin mail
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_to = adres@domena.loc
 
# subject of the admin mail is set to the subject the user entered in the form
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_subject = TEXT
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_subject.data = GPVar:kolaform_subject
 
# the user mail is sent to the email address the user entered in the form
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_sendtouser = kolaform_email
 
# usbject of the user mail
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_subject_user = Twój email został wysłany
 
# sender of the mails
plugin.tx_thmailformplus_pi1.default.email_sender = no-reply@domena.loc
 
 
# errorChecks for the form fields
plugin.tx_thmailformplus_pi1.fieldConf {
 
 
  kolaform_name {
    errorCheck = required
    errorText = TEXT
    errorText.value = <span class="error">Proszę <b>się podpisać</b>!</span>
  }  
 
  kolaform_subject {
    errorCheck = required
    errorText = TEXT
    errorText.value = <span class="error">Proszę wprowadzić <b>temat wiadomości</b>!</span>
  }
 
  kolaform_email {
    errorCheck = required,email
    errorText = TEXT
    errorText = <span class="error">Proszę wprowadzić poprawny <b>adres e-mail</b>!</span>
  }
 
  kolaform_text {
    errorCheck = required
    errorText = TEXT
    errorText = <span class="error">Proszę wprowadzić <b>treść wiadomości</b>!</span>
  }
}


Oczywiście jak widzisz domyślnie stosuję prefixowanie pól formularzy bo:
1) preferuję autouzupełnianie w obrębie określonej domeny (gdyby były domyślne mail, subject etc uzupełniałoby Ci np. z gmaila i na odwrót...)
2) przy domyślnych miałem problemy z tłumaczeniem etykiet błędów, don't know why

We wskazanym szablonie musisz również pozmieniać nazwy id i name dla odpowiednich pól

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 11.03.2009 [12:34]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
PS: tłumaczenie dla pól można też zdefiniować w pliku php a potem wskazać ten plik w TS za pomocą:

TYPOSCRIPT
plugin.tx_thmailformplus_pi1.langFile


Przykład można znaleźć w katalogu rozszerzenia: typo3conf/ext/th_mailformplus/example_form/singlepage_forms/improved_demo_lang.php




TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 11.03.2009 [19:52]
m_kola
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.10.2008
Posty: 351
Jak zwykle Towarzysz Biesior pomocny i nieoceniony icon_smile.gif
Temat rozwiązany, dzięki!

Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.

.........................................................................
[url]www.katalog.optiweb.pl[/url] - Darmowy katalog linków