Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Komunikaty w formularzu kontaktowym


Autor Wiadomość
Napisane: 18.07.2008 [10:52]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Witam,
Czy można jakoś wpłynąć na komunikaty wyświetlane w standardowym formularzu kontaktowym? W chwili obecnej wyskakujące okienko po części posiada komunikat w języku angielskim i po częsci w języku polskim przy czym język polski jest wyświetlany w latin2 i zamiast polskich liter mam "krzaki" (obrazek w załączniku). Ktoś próbował już to spolszczyć lub wie jak się za to zabrać? Za odp w z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Załącznik

komunikat.jpg (Typ pliku: image/jpeg, Rozmiar: 27.8 kilobajty) — 324 pobrania
Napisane: 18.07.2008 [11:14]
Piotrb
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 69
scoobany napisał/a

Witam,
Czy można jakoś wpłynąć na komunikaty wyświetlane w standardowym formularzu kontaktowym? W chwili obecnej wyskakujące okienko po części posiada komunikat w języku angielskim i po częsci w języku polskim przy czym język polski jest wyświetlany w latin2 i zamiast polskich liter mam "krzaki" (obrazek w załączniku). Ktoś próbował już to spolszczyć lub wie jak się za to zabrać? Za odp w z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam


Za walidację formularzy odpowiada plik:
t3lib/jsfunc.validateform.js

w żródle twojej strony znajduje sie kod:
<script type="text/javascript" src="t3lib/jsfunc.validateform.js"></script>
wczytujący ten plik. Komunikaty zawarte w nim, są w języku angielskim.
Komunikaty można spolszczyć za pomocą TS (metoda jest opisana w TSref w sekcji opisującej FORM) - nie ćwiczyłem tego, ale niebawem będę musiał.
Nie rozgryzałem natomiast kodowania znaków w nawach pól które nie pokazują PL ogonków.

TYPO3JOB.COM
Narty.pl
Napisane: 18.07.2008 [11:33]
Piotrb
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 69
jeszcze inna metoda:
tt_content.mailform.20.badMess = tutaj komunikat błędu

TYPO3JOB.COM
Narty.pl
Napisane: 18.07.2008 [11:54]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Działa w przypadku górnego komunikatu... ale niestety brak polskich liter w dolnym wypunktowaniu icon_rolleyes.gif

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Napisane: 18.07.2008 [23:40]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
scoobany napisał/a

Działa w przypadku górnego komunikatu... ale niestety brak polskich liter w dolnym wypunktowaniu icon_rolleyes.gif


A zmiana standardu kodowania podczas zapisu pliku nie pomaga?

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 20.07.2008 [14:34]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Problem rozwiązany. Istnieje wtyczka, która rozwiązuje problem: accessible_form_validation_1.2.0. Jej działanie można przetestować tutaj. Dzięki Piotrb za znalezienie rozwiązania. Pozdrawiam

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Napisane: 05.08.2010 [20:12]
gs100
zarejestrowany: 12.04.2009
Posty: 6




Działa w przypadku górnego komunikatu... ale niestety brak polskich liter w dolnym wypunktowaniu icon_rolleyes.gif


A zmiana standardu kodowania podczas zapisu pliku nie pomaga?


Który plik masz na myśli? Labelki z polskimi znakami wpisuje w kreatorze formularzy, żadnego pliku ręcznie nie zapisuje. Efekt wciąż pozostaje niesatysfakcjonujący:
http://www.cerkiew.pl/grzesiek/cpl_backup/index.php?id=news_send

Jakieś sugestie... ?