Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Indexed search - HTML content


Autor Wiadomość
Napisane: 23.05.2012 [13:07]
zigzag
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Witam.
Czy istnieje możliwość usunięcia indeksowania elementu treści typu HTML?
Stosowałem go często na różnych podstronach do dodawania js wraz z stylami i właśnie zauważyłem że bloki te są często wyświetlane w wynikach wyszukiwania.

Oczywiście można dodać do szablonu oddzielny kontener po za ramami <!--TYPO3SEARCH_begin--> <!--TYPO3SEARCH_end-->
Problem w tym że mam bardzo dużą ilość szablonów które musiał bym aktualizować :/

Próbowałem również dodawać do elementu HTML wykluczenie w takiej formie:

<!--TYPO3SEARCH_end-->
KOD JS
<!--TYPO3SEARCH_begin-->

Jednak nie dało to żadnego rezultatu.
Napisane: 25.05.2012 [15:50]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

To nie ma sensu.

Indexed nie powinien przecież uznawać tagów html jako treści. Pierwszy raz coś takiego widzę. Może źle się coś zindeksowało. Wyczyść sobie wyniki indeksera w Web->Info i zobacz czy sytuacja będzie się powtarzać.

=======================================
t33k
Napisane: 25.05.2012 [16:04]
zigzag
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Chodziło mi konkretnie o skrypty:
Nie indeksuje js gdy jest linkiem do osobnego pliku:
<script src="funkcje.js" type="text/javascript" language="JavaScript"></script>

Natomiast gdy js jest umieszczane bezpośrednio:
<script type="text/javascript" language="JavaScript">
JS
</script>

To kod pojawia się w wynikach wyszukiwania.
Poradziłem sobie z problemem przenosząc wszystkie skrypty do osobnych plików.