Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Formularz kontaktowy - Obsługa zdarzeń, funkcje, atrybuty


Autor Wiadomość
Napisane: 20.07.2011 [12:45]
matney
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.07.2011
Posty: 8
Witam wszystkich, wszystkie jak dotąd problemy udało mi się rozwiązać za pomocą googli, forum i ciągłego szukania bez rejestracji. Niestety nad formularzem już dłużej siedzieć nie mogę.
Problem następujący: jak dodać do pól formularza poszczególne atrybuty, funkcje i obsługę zdarzeń?
Formularz to standardowy, wbudowany w TYPO3.
Struktura formularza:
TYPOSCRIPT
| *Name=input,40 | Nazwa
 | *Company=input,40 | Firma
 | *Email=input,40 | Email
 | *enquiry=textarea,20,15,OFF | Wiadomość
 | formtype_mail=submit | Wyślij
 | html_enabled=hidden | 1
 | subject=hidden | WAŻNE

HTML:
HTML
<input type="text" name="Name" id="mailformName" size="40" value="<strong>Nazwa</strong>">


Chciałbym przykładowo dodać onfocus, onblur:
HTML
<input type="text" name="Name" id="mailformName" size="40" value="<strong>Nazwa</strong>" onfocus="if (this.value=='qwerty') { this.value=''; }" onblur="if (this.value=='') { this.value='qwerty'; }">



Czy da się to wpisać w strukturze formularza? Jeżeli nie, to który plik za to odpowiada?
Napisane: 20.07.2011 [14:00]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Wypróbuj rozszerzenie powermail.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 20.07.2011 [14:45]
matney
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.07.2011
Posty: 8
A da się rozwiązać bez rozszerzenia?
Napisane: 22.07.2011 [10:07]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
"matney" napisał/a

A da się rozwiązać bez rozszerzenia?


Zobacz plik:
typo3\sysext\css_styled_content\static\setup.txt

Poszukaj:
tt_content.mailform

Właśnie ta sekcja odpowiada za generowanie formularzy i tylko w ten sposób możesz sobie konfigurować wyświetlanie tych formularzy. Nie zmieniaj tylko tego pliku, bo należy on do core. Zmiany wprowadź w swoim Template Typoscript.

Z tego co widzę w tt_content.mailform raczej nie ma opcji do tego czego szukasz, więc tak jak Tomkraw sugeruje spróbuj rozszerzeń do wysyłania formularzy. Jest ich cała masa w TER.


=======================================
t33k
Napisane: 23.07.2011 [16:02]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
nie bój się rozszerzeń icon_smile.gif Powermail ma w 100% to czego potrzebujesz. Sam go ostatnio implementowałem. Bardzo przyjemny ext to zabawy

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 24.07.2011 [14:25]
matney
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.07.2011
Posty: 8
Pawermail ma już atrybut placeholder z HTML5 zastępujący wszystkie te opcje co podałem powyżej. Problem jest tylko z kodowaniem, gdzieś się krzaczy przy "Imię" icon_smile.gif
Napisane: 25.07.2011 [07:41]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
To raczej powinieneś sprawdzić ustawienia samego systemu i bazy danych. Bo powermail o ile pamiętam nie ma oddzielnego ustawienia kodowania

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 25.07.2011 [12:58]
matney
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.07.2011
Posty: 8
Wszystkie ustawienia poprawiłem i były ok. Problem był tutaj:
Powermail - Bug #25419

W pliku /typo3conf/ext/powermail/pi1/class.tx_powermail_html.php
Linia 1128
Znajdź
PHP
$this->markerArray['###PLACEHOLDER###'] = 'placeholder="' . htmlentities($this->pi_getFFvalue(t3lib_div:<img src="typo3conf/ext/mm_forum//res/smilies/icon_mad.gif" alt="icon_mad.gif" />ml2array($this->xml), 'placeholder')) . '" '; // add placeholder to markerArray


i zamień na:
PHP
$this->markerArray['###PLACEHOLDER###'] = 'placeholder="' . htmlentities($this->pi_getFFvalue(t3lib_div:<img src="typo3conf/ext/mm_forum//res/smilies/icon_mad.gif" alt="icon_mad.gif" />ml2array($this->xml), 'placeholder'), ENT_COMPAT, 'UTF-8') . '" '; // add placeholder to markerArray


I wtedy działa pięknie icon_smile.gif Dziękuje za pomoc!