Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

formularz na wszystkich stronach


Autor Wiadomość
Napisane: 08.07.2011 [13:52]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
W Typo3 jest standardowy moduł do tworzenia formularzy.
Jak zrobić żeby utworzony formularz był na każdej podstronie
a nie tylko na wybranej?
np. tak jak menu

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 08.07.2011 o 13:52.]
Napisane: 08.07.2011 [15:48]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
tak jak menu icon_smile.gif

Stwórz sobie jakąś stronkę umieść tam formularz, a w szablonie wstaw jakiś marks lub subparts i umieść w nim np:
temp.formularz = RECORDS
temp.formularz {
tables = tt_content
source = id rekordu
wrap = <div id="forularz"> | </div>
}
Napisane: 11.07.2011 [15:50]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
działa!
świetnie, dzięki
Napisane: 12.07.2011 [11:45]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
jest jednak mały problem.

zrobiony w ten sposób formularz nie wysyła wiadomości na maila.
gdy dokładnie ten sam formularz jest na podstronie wszystko działa ok.
Napisane: 12.07.2011 [14:51]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
upewnij się czy dobrze wszystko skonfigurowałeś.
wstawienie rekordu via CE czy via obiekt RECORDS to de facto to samo. Wyciągasz wszystko z bazy wg wskazanych kryteriów. Jedyna różnica to elastyczność

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 13.07.2011 [08:24]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
to mój kod

TYPOSCRIPT
newsletter = RECORDS
newsletter {
  tables = tt_content
  source = 282
  wrap = <div id="newsletter"> | </div>
}


czy powinienem zrobić coś jeszcze?