Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

indexed_search niedostępne w extension


Autor Wiadomość
Napisane: 15.03.2010 [13:16]
tryhp3
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.03.2010
Posty: 26
Chcę zainstalować wtyczkę indexed_search, niestety na typo3.org jest tylko doc_indexed_search, na jakiej stronie mogę znaleźć ten plugin?
Napisane: 15.03.2010 [13:40]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Ono już znajduje się w implementacji, przejdź do managera rozszerzeń i wybierz z roziwjanej listy Install Extension, w razie konieczności zaznacz pola: display shy/obsolete extensions

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 15.03.2010 [13:50]
tryhp3
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.03.2010
Posty: 26
dzięki
w między czasie sam wyczaiłem to, mam wersje 2.12.0
ale teraz mam kolejny problem, wstawiam ten plugin na stronkę, ale nic mi nie znajduje

w setup dodałem:
TYPOSCRIPT
plugin.tx_indexedsearch.search.rootPidList = id głównej strony
page.config.index_enable = 1


w Web->info->indexed_search, przy stronach mam "Not indexed", dlaczego?

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 15.03.2010 o 13:52.]
Napisane: 15.03.2010 [14:11]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
indexed_search indeksuje strony podczas ich "cywilnego" przeglądania, więc gdy jest odwiedzana bez zalogowanego użytkownika BE. Co więcej nie będą zaindeksowane nigdy strony oznaczone flagą no_cache no i oczywiście te, które mają zaznaczoną opcję "Nie indeksuj"

Reasumując - wyloguj się z BE i pomaszeruj trochę po serwisie, potem zaloguj ponownie i sprawdź statystyki indeksacji.

Można pojechać naraz cały serwis za pomocą EXT:crawler, poszukaj wątkó na forum jak to się konfiguruje a także poczytaj jego manuala. Niestety uruchamianie crawlera nie jest intuicyjnie łatwe.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 15.03.2010 [15:20]
tryhp3
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.03.2010
Posty: 26
no i dalej nic nie indeksuje
jak sprawdzić, czy jest ustawiona flaga indeksowania?
w setup na głównej stronie mam ustawione:
TYPOSCRIPT
page.config.index_enable = 1


czy wymagane są te znaczniki:
TYPOSCRIPT
<!--TYPO3SEARCH_begin-->  <!--TYPO3SEARCH_end-->

jeśli używam TV?

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 15.03.2010 o 15:38.]
Napisane: 15.03.2010 [16:49]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Nie, nie są, jeśli ich nie używasz wówczas poprostu indeksowana jest cała strona, znaczniki służą do wskazywania fragmentów...

Hmmm nie mam pomysłu, co może być przyczyną...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 15.03.2010 [23:11]
tryhp3
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.03.2010
Posty: 26
znalazłem takie coś

kasztan napisał/a

Tak naprawde w setupie TS nie musisz nic wstawic oprocz

TYPOSCRIPT
config.index_enable = 1


W dodatku potrzebujesz w glownej/pierwszej stronie, w wlasciwosciach strony, w polu "TSconfig", tylko ten skrawek:

TYPOSCRIPT
tx_crawler.crawlerCfg.paramSets.test = &L=[0]&contentId=[_TABLE:tt_content]
tx_crawler.crawlerCfg.paramSets.test {
procInstrFilter = tx_indexedsearch_reindex
}


To wszystko. reszta to tylko: Site Crawler->CLI->"Run now"

Pozdrawiam

Kasztan


tylko nie wiem jak dostać się do Site Crawler->CLI->"Run now" ??
mam zainstalowane Site Crawler 3.0.5


jak klikam w Szablon->Analizator szablonów->Indexed_search to:
TYPOSCRIPT
config.index_enable = 0

tutaj też te opcje trzeba zamienić? Jeśli tak to jak?

[Ten temat był edytowany 3 razy. Ostatnio 15.03.2010 o 23:41.]
Napisane: 16.03.2010 [09:02]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Ach też fakt, przegapiłem, że wpisałeś to w page.config...

To proste w polu setup głównego szablonu wpisz na samym początku

TYPOSCRIPT
config.indexed_search = 1


Crawlera nie musisz instalować to dodatek jeśli chcesz mieć zindeksowane naraz wszystko, bez crawlera będzie indeksowało wg sposobu o którym wcześniej pisałem, (podczas odwiedzin serwisu, także przez boty zewnętrzne)

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 16.03.2010 [09:15]
tryhp3
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.03.2010
Posty: 26
w setup głównej strony już miałem ustawione indexowanie, w setupie indexed_search też to w końcu ustawiłem ale nic nie pomogło,
Crawler->CLI->"Run now" - do tego też się dostałem, przez sekscje info, ale też nie zadziałało
okazało się w końcu, że kolega który ze mną współpracuje ustawił gdzieś w głównym setupie flagę "no cache"... no i po zmianie w końcu zadziało icon_smile.gif
Napisane: 16.03.2010 [10:02]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Super! icon_smile.gif

Oznacz jeszcze tylko wątek jako rozwiązany i z głowy, co do crawlera, on nie ruszy bez podstawowej konfiguracji rekordów. (zajęło mi kilkanaście miesięcy, żeby odkryć tę nader prostą prawdę :/ )

Poczytaj paragraf Configuration records na 6 stronie tego manuala:
http://typo3.org/extensions/repository/view/crawler/current/info/?tx_terfe_pi1%5BdownloadFile%5D=doc%252Fmanual.sxw&cHash=00112df1ba

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come