Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Wyszukiwanie


Autor Wiadomość
Napisane: 21.01.2010 [00:17]
twixer
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.01.2010
Posty: 48
Witam.
Czy istnieje jakiś sposób, aby zmusić formularz wyszukiwarki dostępny jako element treści w typo3 4.3 do tego, aby przeszukiwał całą witrynę, a nie tylko fragment drzewa, w którym jest?
Struktura:
-strona 1
--strona 1.1
--strona 1.2 //zawiera wyszukiwarkę
-strona 2
--strona 2.1
-strona 3

Formularz wyszukiwania umieszczony na stronie 1.2 wyszukuje tylko informacje ze strony 1 i jej podstron, analogicznie formularz umieszczony na stronie 3 pokazuje tylko informacje z tej strony.
Czy da się to jakoś zmienić?

Pozdrawiam, Rafal
Napisane: 21.01.2010 [09:55]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Wstaw w głównym szablonie TS, najlepiej gdzieś na początku pola Setup:

TYPOSCRIPT
plugin.tx_indexedsearch.search.rootPidList = 123
// Oczywiście zamień 123 na właściwy uid strony root serwisu



hint: Pełna dokumentacja, dostępna jest w formie odrębnego rozszerzenia: EXT:doc_indexed_search

Możesz ją przejrzeć również on-line bez instalowania:
http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/doc_indexed_search/4.2.1/view/1/5/

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 21.01.2010 [10:16]
twixer
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.01.2010
Posty: 48
Czyli rozumiem, że muszę zainstalować rozszerzenie indexed_search?
Po jego instalacji mam coś takiego jak kliknę na to rozszerzenie:
TYPOSCRIPT
Database status: Table error!
Probably one or more required fields/tables are missing in the database!
 
Code warnings:
(developer-relevant) 	Some tables or fields are of wrong type!
No XCLASS inclusion code found in file "class.doublemetaphone.php".
No XCLASS inclusion code found in file "hooks/class.tx_indexedsearch_tslib_fe_hook.php".


A w zakładce indexing:
Records
index_phash: 0
index_words: 0
index_rel: 0
index_grlist: 0
index_section: 0
index_fulltext: 0

Zaznaczam, że to świeża instalacja typo3 i nic nie grzebałem w rozszerzeniach icon_smile.gif
Napisane: 14.04.2011 [21:50]
pupilio
zarejestrowany: 12.08.2009
Posty: 18
Witam,

mam ten sam problem co Ty kolego. Mianowicie wyświetla mi błąd bazy danych w info o rozszerzeniu. Dokładnie takiej samej treści jak u Ciebie.
Nie przejmowałbym się tym zbytnio, gdyby nie to, że po wpisaniu rekordu w pole wyszukiwarki, przekierowuje mnie na stronę z wynikami, jednak nie wyświetla tych wyników. Czy ktoś mógłby przyjżeć się temu zagadnieniu jeszcze raz?

Dziekiicon_smile.gif!

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 14.04.2011 o 21:51.]
Napisane: 19.04.2011 [15:18]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
Strzelam:

Przyjrzyj się formularzowi wyszukiwarki, w którym wpisujesz szukaną frazę.
Z tego co pamiętam brakuje atrybutów id dla elementu form i inputów w nim zawartych.

tx_indexedsearch dla form

tx_indexedsearch_sections
tx_indexedsearch_freeIndexUid
tx_indexedsearch_pointer

Odpowiednio dla ukrytych inputów.


simcode.pl
Napisane: 19.04.2011 [17:12]
pupilio
zarejestrowany: 12.08.2009
Posty: 18
Witam,

no dzięki, ale już sobie poradziłem sam z problemem i to łopatologicznieicon_smile.gif. . Zajrzałem do localconf.php rozszerzenia idexed_searchbox_engine i tam sobie odkomentowałem przykładową konfigurację hooks'ów. To wystarczyło, żeby wreszcie wyświetlało moje wyniki wyszukiwania. A ponieważ rezultat był dla mnie odpowiedni, to przestałem się w tym grzebać, wszak tyle innych rzeczy sprawia jeszcze problemyicon_smile.gif.

Ale pójdę za Twoją radą i przyjrzę się formularzom w wolniejszej chwiliicon_smile.gif!