Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

stworzenie mm_forum


Autor Wiadomość
Napisane: 22.07.2008 [13:22]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
Witam

krew mnie juz zalewa i dlatego prosze o pomoc jak uruchomic to forum.

1. Zainstalowalem plugin mm_forum.
2. Stworzylem Data storage page oraz User Data storage page jako sysfoledery
3. Przekierowalem plugin na te foldery. Wrzucam kilka kategorii do mm_forum. Tworze grupy uzytkownikow.
4. Stworzylem nowa pozycje menu "Forum"
5. Ustawilem w pluginie Board page na stworzona pozycje "Forum"
6. W podstronie "Forum" wszucam w zawartosc plugin mm_forum i ustawiam go na Message board.
7. Wchodze na strone, zeby zobaczyc efekt wypocin a tam jedyne co widze, to stopka mm_forum.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 22.07.2008 o 13:36.]
Napisane: 22.07.2008 [13:50]
kasztan
admin
zarejestrowany: 14.08.2006
Posty: 490
Witam,

6. W podstronie "Forum" wszucam w zawartosc plugin mm_forum i ustawiam go na Message board.

A wstawiles tez tam widoczne kategorie "Limit display to categories"?


Kasztan

Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
Napisane: 22.07.2008 [16:39]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
Tak, naturalnie wstawilem tam wszystkie stworzone wczesniej kategorie. A Show special page ustawione jest na "no"


Teraz dopiero zauwazylem, ze cos jest chyba nie tak z baza danych po instalacji wersji 0.1.6. W tym logu ktory pokazuje sie przy Ext Manager -> plugin Information dostaje taki opis:

Type of install: Local - Local extensions (typo3conf/ext/) - Local for this TYPO3 installation only (Dynamic). Installation type
The type of the installation
Double installs? Installed twice or more?
Tells you if the extensions is installed in more than one of the System, Global or Local locations.
Root files: class.ext_update.php
ext_emconf.php
ext_icon.gif
ext_localconf.php
ext_php_api.dat
ext_tables.php
ext_tables.sql
ext_tables_static+adt.sql
ext_typoscript_constants.txt
ext_typoscript_setup.txt
flexform_ds_pi1.xml
icon_tx_mmforum_attachments.gif
icon_tx_mmforum_categories.gif
icon_tx_mmforum_favorites.gif
icon_tx_mmforum_forums.gif
icon_tx_mmforum_mailkey.gif
icon_tx_mmforum_pm.gif
icon_tx_mmforum_polls.gif
icon_tx_mmforum_polls_answers.gif
icon_tx_mmforum_polls_votes.gif
icon_tx_mmforum_postqueue.gif
icon_tx_mmforum_posts.gif
icon_tx_mmforum_posts_text.gif
icon_tx_mmforum_postsread.gif
icon_tx_mmforum_ranks.gif
icon_tx_mmforum_searchresults.gif
icon_tx_mmforum_smilies.gif
icon_tx_mmforum_topicmail.gif
icon_tx_mmforum_topics.gif
icon_tx_mmforum_wordlist.gif
icon_tx_mmforum_wordmatch.gif
locallang.xml
locallang_db.xml
mm_forum.js
tca.php Root files
List of the files in the extension folder. Does not list files in subfolders.
Database requirements: Tables:
fe_groups
tx_mmforum_favorites
tx_mmforum_forums
tx_mmforum_mailkey
tx_mmforum_post_alert
tx_mmforum_postparser
tx_mmforum_posts
tx_mmforum_posts_text
tx_mmforum_postsread
tx_mmforum_smilies
tx_mmforum_topic_prefix
tx_mmforum_topicmail
tx_mmforum_topics
tx_mmforum_userconfig
tx_mmforum_searchresults
tx_mmforum_wordlist
tx_mmforum_wordmatch
tx_mmforum_pminbox
tx_mmforum_syntaxhl
tx_mmforum_userfields
tx_mmforum_userfields_contents
tx_mmforum_attachments
tx_mmforum_polls
tx_mmforum_polls_answers
tx_mmforum_polls_votes
tx_mmforum_ranks
tx_mmforum_postqueue
tx_mmforum_forummail

Static tables:
tx_mmforum_smilies
tx_mmforum_postparser
tx_mmforum_syntaxhl

Additional fields:
fe_users: tx_mmforum_avatar, tx_mmforum_icq, tx_mmforum_aim, tx_mmforum_yim, tx_mmforum_msn, tx_mmforum_skype, tx_mmforum_md5, tx_mmforum_posts, tx_mmforum_user_sig, tx_mmforum_prelogin, tx_mmforum_interests, tx_mmforum_occ, tx_mmforum_reg_hash, tx_mmforum_pmnotifymode Database requirements
Shows you the requirements to the database tables and fields, if any.
Database status: Table error!
Probably one or more required fields/tables are missing in the database!
Database requirements status
Displays the current status of the database compared to the extension requirements.
Flags: Module
loadTCA
TCA
Plugin
Plugin/ST43 Flags
A list of special codes which tells you something about what parts of TYPO3 the extension touches.
Config template? Shows if the extension has a template for further lowlevel configuration.
TypoScript files: Constants
Setup Static TypoScript files
Shows which TypoScript static files may be present
Language files: locallang-files
Shows which files named "locallang.php" are present in the extension folder (recursive search). Such files are usually used to present an array $LOCAL_LANG with labels for the application in the system languages.
Upload folder: uploads/tx_mmforum/
Create directories:
Module names: txmmforumM1 Backend Module names
Shows which module names were found inside the extension.
Class names: ext_update
tx_mmforum_notifyPM
tx_mmforum_notifyPublish
tx_mmforum_template
tx_mmforum_postparser
tx_mmforum_tools
GeSHi
tx_mmforum_chcimport
tx_mmforum_forumAdmin
tx_mmforum_import
tx_mmforum_install
tx_mmforum_phpbbimport
tx_mmforum_ranksBE
tx_mmforum_statistics
tx_mmforum_templates
tx_mmforum_userFields
tx_mmforum_module1
tx_mmforum_havealook
tx_mmforum_havealookforum
tx_mmforum_pi1
tx_mmforum_pi1_wizicon
tx_mmforum_polls
tx_mmforum_postalert
tx_mmforum_postfactory
tx_mmforum_postfunctions
tx_mmforum_postqueue
tx_mmforum_ranksFE
tx_mmforum_user
tx_mmforum_pi2
tx_mmforum_pi3
tx_mmforum_indexing
tx_mmforum_pi4
tx_mmforum_searchparser
tx_mmforum_pi5
tx_mmforum_pi6 PHP Class names
Shows which PHP-classes were found in .php and .inc files.
Code warnings:
(developer-relevant) Some tables or fields are missing!
No XCLASS inclusion code found in file "includes/geshi/geshi.php"
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
No XCLASS inclusion code found in file "pi4/class.tx_mmforum_searchparser.php"




No i niebardzo wiem o co chodzi z tymi pozycjami:

Table error!
Probably one or more required fields/tables are missing in the database!

a potem na koncu:

Some tables or fields are missing!
No XCLASS inclusion code found in file "includes/geshi/geshi.php"
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
Couldn't find the include_once statement for XCLASS!
No XCLASS inclusion code found in file "pi4/class.tx_mmforum_searchparser.php"



Czy ktos moze mi podpowiedziec o co jest nie tak? Probowalem odinstalowac i zainstalowac ponownie ale ciagle to samo.

[Ten temat był edytowany 5 razy. Ostatnio 22.07.2008 o 23:43.]
Napisane: 23.07.2008 [00:55]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
ok, temat nieaktualny, ten sam plugin instalowany/ustawiany w dokladnie ten sam sposob na lokalnym serwerze dziala prawidlowo.
Napisane: 23.07.2008 [09:52]
kasztan
admin
zarejestrowany: 14.08.2006
Posty: 490
Okay. rozumiem ze temat zamkniety?


Kasztan

Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
Napisane: 23.07.2008 [10:18]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
Tak temat zamkniety, dzieki za odzew. Dodam tylko, ze na lokalnym serwerze gdzie plugin dziala prawidlowo, log o pluginie tez pokazuje te same bledy, o ktorych pisalem wyzej a mimo to wszystko dziala.
Napisane: 24.07.2008 [19:48]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
A jak wchodzisz do detali rozszerzenia nie pisze, że chce uaktualnić jakąś tabelę ?

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 25.07.2008 [11:42]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
Tak, wyskakuje komunikat jak ponizej, ale mimo proby aktualizacji, ona sama nie nastepuje. Dziwne bo nawet podczas prob recznych za pomoca mysqlfronta nie idzie zmiana tych defaultowych wartosci. Czyzby problem z wersja mysql? u mnie 5.0.45.

Update needed:
Changing fields
ALTER TABLE tx_mmforum_postparser CHANGE replacement replacement text default '';
Current value: text
ALTER TABLE tx_mmforum_ranks CHANGE minPosts minPosts int(11);
Current value: int(11) default ''

Import static data
tx_mmforum_smilies Rows: 34 Table exists!
tx_mmforum_postparser Rows: 19 Table exists!
tx_mmforum_syntaxhl Rows: 6 Table exists!


Juz widze z dokumentacji, ze "BLOB and TEXT columns cannot have DEFAULT values". Czyli chyba nie jest mi dane zaktualizowac bazy danych do takiej postaci jaka zyczylby sobie autor mm_forum

[Ten temat był edytowany 4 razy. Ostatnio 25.07.2008 o 12:30.]
Napisane: 25.07.2008 [12:48]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
cspower napisał/a

Juz widze z dokumentacji, ze "BLOB and TEXT columns cannot have DEFAULT values". Czyli chyba nie jest mi dane zaktualizowac bazy danych do takiej postaci jaka zyczylby sobie autor mm_forum


Czasem wymagane jest po prostu odpalenie phpMyAdmina i zrobienie czegoś ręcznie, nie pamiętam już gdzie, ale miałem podobny problem, wymagało aktualizacji bazy, ale nie mogło jej wykonać...

wejdź do bazy i zmień z palca, wówczas komunikat zniknie i (być może) forum ruszy

edit: a sorrki nie doczytałem uwagi dotyczącej mysqlfronta... ale ten drugi jakiś błąd pokazuje?

To samo miałem w swoim przypadku, tam chodziło o zmianę jakiegoś klucza, ale nie mógł tego zrobić bo miał inny, klucz (nieaktualny) więc MySQL raportował, że może być tylko jeden klucz...

Kombinuj, musisz to obejść, żeby szukać ewentualnie innych błędów.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 25.07.2008 [15:18]
cspower
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.07.2008
Posty: 24
Tzn tak jak pisalem wyzej, forum mimo tych bledow ostatecznie mi ruszylo na lokalnym serwerze i wydaje sie ze mniej wiecej chodzi, a gdy zaczalem dochodzic dlaczego nie dzialalo na poprzedniej wersji to sie okazalo ze blednie nadalem prawa czytania do stworzonych kategorii. Przypisywalem do kategorii wszystkie grupy uzytkownikow, gdy zamiast tego powinienem byl zostawic pola praw puste i wtedy nadawany jest tez dostep uzytkownikom niezalogowanym. Stad jako uzytkownik niezalogowany widzialem tylko stopke mm_forum.

Teraz jestem juz tylko na etapie obaw, czy nieprawidlowo zaistalowane tabele bazy nie spowoduja jakiegos blednego dzialania tego forum, ktore z poczatku beda niewidoczne. Powiem szczerze, ze bardziej niz te update'y wartosci defaultowych martwi mnie ten brak "geshi".

No i teraz doszedlem do etapu, ze nie dziala mi panel moderatora, czyli plugin "List post queue", wyrzuca jakis blad z formatDate ale to juz opisalem w kolejnym watku.

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 25.07.2008 o 15:19.]