| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
Napisane: 09.10.2007 [15:16]
|
|
|
pol
Twórca tematu
|
Witam Widzę, że forum.typo3swiat.pl ma dość ciekawie przepisany config realURL mm_forum. Czy mogę poprosić o źródło? Najbardziej zależy mi na ustawieniu linka do ostatniego posta w temacie (ten pod ikonką) pozdrawiam pol |
|
Napisane: 09.10.2007 [16:16]
|
|
|
kasztan
admin
|
Witam na forum, naturalnie możemy się podzielić wiedzą. TYPOSCRIPT 'mm_forum' => array( array( 'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[action]', 'valueMap' => array( 'temat' => 'list_topic', 'post' => 'list_post', ), ), array( 'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[fid]', 'lookUpTable' => array( 'table' => 'tx_mmforum_forums' , 'id_field' => 'uid', 'alias_field' => 'forum_name', 'addWhereClause' => ' AND NOT deleted', 'useUniqueCache' => 1, 'useUniqueCache_conf' => array( 'strtolower' => 1, 'spaceCharacter' => '-', ), ), ), array( 'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[tid]', 'lookUpTable' => array( 'table' => 'tx_mmforum_topics' , 'id_field' => 'uid', 'alias_field' => 'uid', 'addWhereClause' => ' AND NOT deleted', 'useUniqueCache' => 1, 'useUniqueCache_conf' => array( 'strtolower' => 1, 'spaceCharacter' => '-', ), ), ), array( 'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[page]', ), array( 'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[user_id]', ), ), Pozdrawiam Kasztan Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER" |
|
Napisane: 17.04.2009 [10:45]
|
|
|
salvi
|
Jak pozbyć się tych wielokrotnych ukośników z linków? Wszystko działa, ale głupio to wygląda i wolałbym się ich pozbyć... nie wiem też jak Google reaguje na takie wielokrotne ukośniki... |
|
Napisane: 17.04.2009 [11:33]
|
|
|
biesior
admin
|
Niestety mm_forum przekazuje dość sporo parametrów w linkach, dlatego jego porządne skonfigurowanie wymaga bardzo delikatnych i precyzyjnych zmian. Osobiście poleciłbym Ci skoncentrowanie się na realurlowym fixedPostVars... Dodatkowo dokumentacja mm_forum sugeruje wymuszenie wyświetlania niektórych parametrów, jako sposób na puste slashe (de facto np. /forum/new_post//214.html oznacza /forum/new_post/{parametr niedopisany do linka}/214.html) - zatem jeśli wymusisz jego wstawienie - zlikwidujesz te puste przestrzenie. Sprawdź właściwość w panelu administracyjnym mm_forum: General > Enable RealURL support (ja nie mam nigdzie postawionego fora a na tym testować nie będę... bo... mi nie wolno zobacz manuala mm_forum - tam masz opisaną właśnie tą sytuację: http://typo3.org/documentation/document-library/extension-manuals/mm_forum/0.1.7/view/1/4/#id4000956 Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.
T3CI Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member. KO System enthusiast |
|
Napisane: 17.04.2009 [11:43]
|
|
|
biesior
admin
|
biesior napisał/a Sprawdź właściwość w panelu administracyjnym mm_forum: General > Enable RealURL support... PS: konkretnie: moduł Web - mm_forum -> Install -> General settings -> Enable RealURL support This option will activate the mm_forum-RealURL support. This will extend links generated by the mm_forum with additional parameters allowing RealURL to create nicer looking URLs. Innymi słowy powypełnia puste slashe, daj proszę znać, jak to działa Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.
T3CI Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member. KO System enthusiast |
|
Napisane: 17.04.2009 [15:32]
|
|
|
salvi
|
Dzięki Biesior! Coś-niecoś Twoje uwagi wniosły. Teraz walczę, walczę i walczę - ale albo mam wielokrotne slashe, albo mi linki nie działają... Powalczę i zobaczymy co z tego wyjdzie... Jak się uda to dam znać... |
|
Napisane: 18.04.2009 [23:22]
|
|
|
salvi
|
OK, coś nie coś wymodziłem. Ale najpierw słowo wstępu: Z konfiguracją taką jak podana powyżej i w wielu innych źródłach w najlepszym wypadku wychodziły mi linki w postaci: PHP www.mojeforum.tld/forum/[b]mm_forum[/b]/kategoria/5/ no i ten fragment mm_forum wkurzał mnie niebotycznie. W końcu wygooglałem gdzieś na jakimś niemieckim forum poniższą konfigurację i używając wskazówek Biesiora doszedłem do w miarę przyzwoitych efektów, tzn. linki wyglądają np. tak: PHP http://www.mojeforum.tld/forum/kategoria/5/ Oto konfiguracja do RealURLa: PHP $TYPO3_CONF_VARS['EXTCONF'] ['realurl'] ['_DEFAULT'] = array(
'init' => array(
'enableCHashCache' => 1,
'enableUrlDecodeCache' => 1,
'enableUrlEncodeHash' => 1,
'respectSimulateStaticURLs'=>1,
'postVarSet_failureMode' => 'redirect_goodUpperDir',
),
'rewrite' => array(
),
'preVars' => array(
array(
'GETvar' => 'L',
'valueMap' => array(
'pl' => '0',
'en' => '1',
),
'noMatch' => 'bypass',
//'valueDefault' => 'de',
),
array(
'GETvar' => 'no_cache',
'valueMap' => array(
'no_cache' => 1,
),
'noMatch' => 'bypass',
),
),
'pagePath' => array(
'type' => 'user',
'userFunc' => 'EXT:realurl/class.tx_realurl_advanced.php:&tx_realurl_advanced->main',
'spaceCharacter' => '-',
'languageGetVar' => 'L',
'expireDays' => 3,
),
'fileName' => array (
'defaultToHTMLsuffixOnPrev' => 0,
'index' => array(
'page.html' => array(
'keyValues' => array (
'type' => 1,
),
),
),
),
'fixedPostVarSets' => array(),
'fixedPostVars' => array(
'mm_forum_pi3' => array(
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi3[folder]',
'valueMap' => array(
'odebrane' => 'inbox',
'wyslane' => 'send',
'archiwum' => 'archiv'
)
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi3[action]',
'valueMap' => array(
'czytaj' => 'message_read',
'napisz' => 'message_write',
'kasuj' => 'message_del'
)
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi3[messid]',
'lookUpTable' => array(
'table' => 'tx_mmforum_pminbox' ,
'id_field' => 'uid',
'alias_field' => 'subject',
'addWhereClause' => ' AND NOT deleted',
'useUniqueCache' => 1,
'useUniqueCache_conf' => array(
'strtolower' => 1,
'spaceCharacter' => '-',
),
),
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi3[userid]',
'lookUpTable' => array(
'table' => 'fe_users' ,
'id_field' => 'uid',
'alias_field' => 'username',
'useUniqueCache' => 1,
'strtolower' => 1,
'spaceCharacter' => '-',
),
),
)
),
'mm_forum_pi1' => array(
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[action]',
'valueMap' => array(
'kategoria' => 'list_topic',
'temat' => 'list_post',
'profil' => 'forum_view_profil',
'nowy-wpis' => 'new_post',
'nowy-temat' => 'new_topic',
'zglos' => 'post_alert',
'edytuj-wpis' => 'post_edit',
'kasuj-wpis' => 'post_del',
'historia-wpisow' => 'post_history',
'bez-odpowiedzi' => 'list_unans',
'nieczytane' => 'list_unread',
'ustaw-jako-przeczytane' => 'reset_read',
'wlacz-powiadomienia' => 'set_havealook',
'wylacz-powiadomienia' => 'del_havealook',
'dodaj-do-ulubionych' => 'set_favorite',
'ustaw-jako-rozwiazany' => 'solve',
'ustaw-jako-nierozwiazany' => 'unsolve',
'usun-z-ulubionych' => 'del_favorite',
'prefiks' => 'list_prefix'
),
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[fid]',
'lookUpTable' => array(
'table' => 'tx_mmforum_forums' ,
'id_field' => 'uid',
//'alias_field' => 'forum_name',
'useUniqueCache' => 1,
'strtolower' => 1,
'spaceCharacter' => '-',
),
),
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[tid]',
'lookUpTable' => array(
'table' => 'tx_mmforum_topics' ,
'id_field' => 'uid',
//'alias_field' => 'topic_title',
'useUniqueCache' => 1,
'strtolower' => 1,
'spaceCharacter' => '-',
),
),
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[pid]',
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[page]',
),
array(
'GETvar' => 'tx_mmforum_pi1[user_id]',
'lookUpTable' => array(
'table' => 'fe_users' ,
'id_field' => 'uid',
'alias_field' => 'username',
'useUniqueCache' => 1,
'strtolower' => 1,
'spaceCharacter' => '-',
),
),
),
),
'6' => 'mm_forum_pi1',
'18' => 'mm_forum_pi3'
),
);Zauważcie, że wykomentowałem wszystkie 'alias_field'. Zrobiłem to dlatego, że wolę mieć parametry liczbowe niż opisowe. Te drugie może by coś więcej dawały pod względem pozycjonowania, ale linki robią się niekiedy koszmarnie długie i w związku z tym nieestetyczne. Efektem ubocznym jest to, że PHP wywala trochę warrningów więc trzeba wyłączyć na amen raportowanie błędów (co i tak się robi w środowisku produkcyjnym): PHP Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/mojeforum.tld/httpdocs/t3lib/class.t3lib_db.php on line 834 Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/mojeforum.tld/httpdocs/t3lib/class.t3lib_db.php on line 861 W razie czego oświećcie mnie jeśli powinienem zrobić tu coś inaczej. Poza tym w powyższym kodzie mogą być jakieś kwiatki - używajcie na własne ryzyko i dajcie znać jak coś znajdziecie. Znalazłem też już jeden syf. Link do profilu użytkownika wygląda tak: PHP http://www.mojeforum.tld/forum/profil/salvi/ ale w module "informacje o portalu" niestety wygląda tak: PHP http://www.mojeforum.tld/forum/profil/////salvi/ i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Ktoś ma jakiś pomysł? |