Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

mm_forum - najnowsze posty i problem z cache


Autor Wiadomość
Napisane: 04.01.2011 [09:51]
dpacholczyk
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Witam,
na stronie głównej swojej instalacji postanowiłem umieścić listę najnowszych postów. Niestety po odpaleniu wtyczki wyskakuje mi taki błąd (generowany przez TYPO3)

A cache with identifier "cache_hash" does not exist.

Najzabawniejsze w tym jest to, że na innej podstronie mam umieszczoną wtyczkę z pokojami forum itp. To tam wszystko działa ok. Ma ktoś jakiś pomysł ?



Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 04.01.2011 [12:51]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Spróbuj skasować tabelę "cache_hash" i potem w install/tool->compare przywróć ją.

=======================================
t33k
Napisane: 04.01.2011 [21:57]
dpacholczyk
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Niestety to nie pomogło.
Zupełnie nie rozumiem co to może być

// edit dodam, że działa na każdej innej stronie tylko nie na main page. Na każdej innej gdzie wrzucam ten problem nie występuje. Tylko na stronie root (główna) nie działa

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 02.02.2011 [14:21]
tpajak
zarejestrowany: 02.02.2011
Posty: 1
to jest bug w mm forum i pewnie zostanie rozwiązany w wersji 1.9.2

W Install Tool trzeba włączyć globalnie tzw. Caching Framework, tzn. w All Configuration wyszukać [useCachingFramework] i zaznaczyć checkbox (wartość 1).

Oczywiście na końcu zapisać "Write to localconf.php" i gotowe. Forum łącznie z ostatnimi postami już się wyświetla prawidłowo.

Jest jeszcze coś... w Backend pojawia się komunikat "Fatal error: Call to a member function writelog() on a non-object in /webroot/typo3_src-4.5/t3lib/class.t3lib_tcemain.php on line 6774"

Myślę, że do wieczora coś wymyślę i dopiszę to to tego tematu.

Napisane: 02.02.2011 [14:23]
dpacholczyk
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
cześć.
dzięki za info, doszedłem do tego bo burzliwych dyskusjach na liście mailingowej i w ferworze walki zapomniałem opisać to icon_smile.gif

na ten drugi błąd jakoś nie wpadłem

//edit

witaj na forum ! miło zobaczyć świeżą pełną zapału duszę xD

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 02.02.2011 [14:46]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Drugi błąd poprawiony jest już w "trunk" mm_forum a podłoże ma takie samo jak w tym wątku
http://forum.typo3.pl/forum/post/newsy/1911.html

Natomiast - błąd pierwszy - dziwne. Nie używam caching Framowork i nie spotkałem się z tym błędem jeszcze.

=======================================
t33k
Napisane: 02.02.2011 [14:53]
dpacholczyk
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Krystian a na jakiej wersji ?

bo ja się spotkałem z nim dopiero na 4.5

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 02.02.2011 [14:55]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Na 4.5 beta1

=======================================
t33k
Napisane: 02.02.2011 [14:58]
dpacholczyk
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
na liście mailingowej tez było zdziwienie, że to pomogło, ale pomogło icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 02.02.2011 [15:01]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Ja używam trunk'a mm_forum więc może w trunk'u już coś poprawili.

=======================================
t33k