Temat z wieloma odpowiedziami

Czy taki sklep mozna zrobic w typo3 ?

Autor Wiadomość
Napisane: 13.08.2008 [10:14]
netlider
Twórca tematu
Witam.

Jestem na etapie tworzenia sklepu internetowego, na razie jest on w fazie papierowej tzn. wiem jak ma wygladac i jakie spelniac funkcje.

Moje pytanie:

Czy w TYPO3 przy pomocy dostepnych rozszerzen jest mozliwe zrobienie sklepu w ktorym mozna by wybrac kilka parametrow produktu w trakcie zamawiania.
Parametry mialyby byc wybierane znacznikami radio ktore by sie znajdowaly obok szczegolowego opisu parametru.

Sklep ma sprzedawac urzadzenia automatyki przemyslowej i istnieje potrzeba wyboru rodzaju sterowania, wielkosci obudowy, rodzaju zlacz pomiarowych, rodzaju i wielkosci wyswietlaczy w urzadzeniu itp. Przy kazdym parametrze chcialbym umiescic krotki opis bo o ile w sklepie z koszulkami wiekszosc wie co to znaczy rozmiar XL to tutaj nie do konca wiadomo co oznaczaja poszczegolne parametry do wyboru (dlatego przyciski radio a nie wybor z pulldown menu)

Prosze o zabranie glosu w tej sprawie doswiadczone osoby oraz o przytoczenie rozszerzen ktorymi ewentualnie nalezaloby sie zainteresowac.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Robert
Napisane: 13.08.2008 [11:28]
kss
admin
Może to będzie trochę dziwnie wyglądać, ale poleciłbym Ci zastosowanie specjalizowanego enginu do obsługi sklepów.
http://www.magentocommerce.com/

Są prace nad jego integracją z TYPO3:
http://support.typo3.org/general/dev/m/typo3-dev-magento-to-typo3-355731/

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 14.08.2008 [11:34]
netlider
Twórca tematu
Dzieki za info na temat systemu magento.

Chwile poczytalem o nim w sieci i niestety podobno jest on strasznie obciazajacy dla serwera. Dodatkowo podobno w home.pl gdzie mam konto wogle sie nie da go zainstalowac (chyba nie chca obciazac serwerow tym skryptem).

Pozdrawiam i licze na dalsze sugestie.
Napisane: 14.08.2008 [11:49]
biesior
admin
netlider napisał/a

Pozdrawiam i licze na dalsze sugestie.

w tej chwili dla TYPO3 najbardziej zaawansowanym sklepem jest tt_products http://typo3.org/extensions/repository/view/tt_products/2.6.0/

Niestety NIE jest to sklep marzeń...
Sklepy internetowe są na tyle złożonymi systemami, że warto szukać rozwiązań stand-alone i potem starać się je ujednolićić z TYPO3, gdyż nie zawsze integracja jest możliwa, (albo inaczej mówiąc, wymaga zbyt dużych nakładów pracy oraz perfekcyjnej znajomości mechaniki obu systemów).

Z drugiej strony pamiętaj, że zawsze coś co jest samodzielne i funkcjonalne zawsze będzie lepiej i prężniej rozwijane, niż coś co ma być dodatkiem do jednego z wieluset systemów.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 14.08.2008 [13:52]
netlider
Twórca tematu
W sumie jezeli idzie o sam sklep to wymagania mam tylko w kwestii wyboru parametrow produktu. Inne elementy typu bramki platnosci, paltnosci kartami itp. nie sa mi potrzebne byc moze przytoczony tt_products mozna tak skonfigurowac zeby udostepnic wiele opcji do wyboru przy opisie produktu.

Sklep ma byc czescia serwisu firmowego wiec nie ma byc to typowy sklep internetowy raczej strona firmowa z mozliwoscia zamawiania poszczegolnych produktow z poziomu internetu icon_smile.gif

Pozdrawiam i jezeli mozna to chetnie zobaczylbym tt_products w dzialaniu, moze ktos sie pochwali swoimi realizacjami opartymi na tym rozszerzeniu ?

Oczywiscie tuturial w jezyku polskim pokazujacy jak uruchomic tt_products to sfera marzen icon_frown.gif chyba ze sie myle i ktos cos podesle icon_smile.gif

Pozdrawiam
Robert
Napisane: 14.08.2008 [14:00]
biesior
admin
netlider napisał/a

Oczywiscie tuturial w jezyku polskim pokazujacy jak uruchomic tt_products to sfera marzen icon_frown.gif chyba ze sie myle i ktos cos podesle icon_smile.gif

Niestety, nawet z anglojęzycznymi tekstami do tt_product jest ciężko, to jest dziecko niemieckich Typistów więc w języku Goethego znajdziesz tony dokumentacji...

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 14.08.2008 [16:03]
kasztan
admin
Witam,

przklad sklepu na podstawie tt_products znajdziesz tutaj:

www.techkom.net

Jezeli zdecydujesz sie na takie rozwiazanie to zapraszam do forum.

Niestety istnieje tylko niemiecka i angielska dokumentacja.

Pozdrawiam

Kasztan

Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
Napisane: 19.08.2008 [12:59]
netlider
Twórca tematu
W poszukiwaniu rozwiązania natrafiłem na ten projekt.

www.prestashop.com

Może kogoś zainteresuje.

Pozdrawiam
Robert
Napisane: 10.03.2010 [11:13]
szymon189
Szkoda tworzyć nowy temat więc zapytam tutaj, czy zostało coś nowego i łatwego w obsłudze stworzone do zarządzania sklepem? Bo zastanawiam się nad stworzeniem strony firmy wraz ze sklepem i nie wiem czy zdecydować się na TYPO3 albo coś innego? Co polecacie?
Napisane: 10.03.2010 [13:49]
dpacholczyk
zainteresuj się tym. Kiedyś delikatnie testowałem. Wydaje mi się, że jest lepszy od tt_products

http://typo3.org/extensions/repository/view/pt_gsashop/current/

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 10.03.2010 o 13:49.]