Temat z wieloma odpowiedziami

Zaktualizowanie bazy danych do nowszej wersji TYPO3

Autor Wiadomość
Napisane: 05.03.2010 [09:54]
szymon189
Twórca tematu
biesior napisał/a

Czyszczenie cache'u zrób z poziomu BE TYPO3 oraz InstallTool - najbezpieczniej będzie
Rozumiem, że to mam wykonać gdy będzie wszystko ok z łączeniem bazy danych i linkami. I wykonać mam to z poziomu administracji.
biesior napisał/a

Co do łaczenia się ze starą stroną - masz na myśli bazę danych czy linki?

Jeśli DB - zapewne nie poprawiłeś danych w pliku typo3conf/localconf.php

Jeśli linki zapewne do poprawienia jest config.baseURL
Wszystkie dane do bazy zmieniłem w pliku więc myśle, że jest ok. A chodziło mi o linki. Niestety żadnego pliku config.baseURL ani części takiej w typo3conf/localconf.php nie widzę.
Napisane: 05.03.2010 [10:05]
biesior
admin
szymon189 napisał/a

A chodziło mi o linki. Niestety żadnego pliku config.baseURL ani części takiej w typo3conf/localconf.php nie widzę.

To jest zapis TypoScript, po pierwsze obejrzyj kod źródłowy generowanej strony HTML tam zobaczysz w sekcji <head> znajdziesz coś takiego (tak w kwestii wytłumaczenia):

HTML
<base href="http://stary-adres.pl/" />

Konfiguracji szukaj w głównym szablonie TS (backend moduł web->Szablony) najprawdopodobniej będzie się znajdować gdzieś na początku w polu Setup, popraw stary adres, nie zapomnij, że na końcu MUSI się znajdować slash/

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 05.03.2010 [10:10]
kss
admin
szymon189 napisał/a

Wszystko zrobiłem, tylko nie wiem czy w bazie danych każdą tabele z nazwą "cache" powinienem wyczyścić? Druga sprawa to jak wejdę na stronę to łączy mi się z poprzednią. Dlaczego?

Pamiętaj też, że należy usunąć pliki temp_CACHED_* znajdujące się w katalogu typo3conf/
Czynność tą wykonuje zielony piorun w BE - "czyść cache konfiguracji", ale jeżeli jest jakiś błąd w tych plikach, albo nie możesz dostać się do BE,to musisz wykonać to ręcznie.

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 06.03.2010 [22:54]
szymon189
Twórca tematu
Dzięki za porady. Strona się wyświetla, ale problem jest z polskimi znakami. Tak jak wspominaliście jest problem z wyświetlaniem obrazków.
Napisane: 07.03.2010 [11:05]
dpacholczyk
Problem z obrazkami zapewne leży w złej konfiguracji ImageMagick`a. Sprawdź to jeszcze raz.

Co do polskich znaków to jakie miałeś kodowanie w starej bazie i jakie masz nowe ?

Ja zawsze mam utf8_general i przy instalacja w install tool korzystam z tego

http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post/instalacja-1/481.html

Napisane: 07.03.2010 [12:02]
kss
admin
Wg mnie trzeba spróbować ustawić/wymusić takie kodowanie jakie było domyślnie na poprzednim serwerze.

Strzelam, że nie masz kodowania utf8, więc w pliku typo3conf/localconf.php umieść linię:
PHP
$TYPO3_CONF_VARS['SYS']['setDBinit'] = 'SET NAMES latin2;'

i jak nie wyjdzie to popróbuj też dla innych wartości kodowania.

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 07.03.2010 [12:31]
biesior
admin
Na wstępie zaznaczę, że krzaczenie kopii nie wynika z TYPO3 i jest związane z różnicami konfiguracji MySQL'a na obu maszynach (nazwijmy je źródłowej i docelowej).

Przy uruchamianiu kopii serwisu na kopii bazy danych wykrzaczenie może być spowodowane dwoma problemami. Pierwszy, mniej uciążliwy i łatwiejszy do usunięcia to różnica w domyślnej konfiguracji serwera baz dla kodowanie połączenia (w naszych okolicach jest to najczęściej LATIN2 lub UTF-icon_cool.gif. Używając phpMyAdmina musisz określić jakiego kodowania używa Twoja baza, możesz też zrobić to za pomocą prostego skryptu - który przetestuje najpopularniesze kodowania i wyświetli Ci przykład ich użycia:

http://forum.typo3.pl/forum/post/instalacja-1/481/1.html?tx_mmforum_pi1[pid]=strona#pid6197

drugi możliwy powód to wykrzaczenie kodowań podczas eksportu/importu, wówczas musisz wykonać całą operację jeszcze raz. Polecam kartkę, ołówek i zapisywanie wartości - poszukiwania aż do skutku. Żeby nie ciągać się z całą bazą najlepiej jest próbować na tabeli np. pages, jest ona stosunkowo mała i zazwyczaj w polu title można się natknąć na polskie znaki, gdy już Ci się uda dobrać zestaw kodowań zrób pełen eksport/import z ich wykorzystaniem.

PS. KSS mnie ubiegł icon_smile.gif musiałem odgrzebać ten skrypt bo mi się zapodział.

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 08.03.2010 [08:32]
szymon189
Twórca tematu
Dzięki, Twój skrypt wykazał, że działa u mnie:
PHP
SET CHARACTER SET latin2;
SET NAMES latin2;
SET SESSION character_set_server=latin2;

Niestety po zmianie nie widać efektów na stronie głównej, na podstronach jest wszystko ok. icon_rolleyes.gif

Co do obrazków to właśnie nie wiem jak mam je pozmieniać by zaczęły działać. banghead.gif

ImageMagick jest u mnie w /usr/bin/

W Basic Configuration -> Check Image Magick: wpisałem /usr/bin/ i dałem SEND.

Image Processing wygląda u mnie tak:

Current configuration
ImageMagick enabled: 1
ImageMagick path: /usr/bin/ ()
ImageMagick path/LZW: /usr/bin/ ()
Version 5/GraphicsMagick flag: im5

GDLib enabled: 1
GDLib using PNG: 1
GDLib 2 enabled: 0
IM5 effects enabled: 0 (Blurring/Sharpening with IM 5+)
Freetype DPI: 72 (Should be 96 for Freetype 2)
Mask invert: 0 (Should be set for some IM versions approx. 5.4+)

File Formats: gif,jpg,jpeg,tif,bmp,pcx,tga,png,pdf,ai
Warning: Mismatch between the version of ImageMagick () and the configuration of [GFX][im_version_5] (im5)

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 08.03.2010 o 11:29.]
Napisane: 08.03.2010 [12:29]
biesior
admin
szymon189 napisał/a

Dzięki, Twój skrypt wykazał, że działa u mnie latin2;
Niestety po zmianie nie widać efektów na stronie głównej,

Pewnie próbowałeś coś modyfikować na głównej jeszcze ze złym kodowaniem połączenia i zapisał podwójnie wykrzaczone krzaki, teraz gdy masz sytuację ustabilizowaną przejrzyj po prostu wszystkie strony i popraw pojedyncze krzaki z palca.

szymon189 napisał/a

W Basic Configuration -> Check Image Magick: wpisałem /usr/bin/ i dałem SEND.
ImageMagick path: /usr/bin/ ()

Po pierwsze wpisz ścieżkę nie w Basic Conf. tylko w 5: All Configuration, pole [im_path], po drugie też w 5 w polu [gdlib_2] wpisz wartość 1 i zapisz formularz.

Potem przejdź do 4: Image Proccessing i sprawdź czy została rozpoznana wersja IM (u ciebie na górze są puste nawiasy, co oznacza, że nie znalazł żadnej wersji pod tym adresem, ale może to kwestia konfiguracji w złym miejscu, nie wiem), powinno wyglądać na przykład tak:

ImageMagick path: /usr/bin/ (6.4.6)

BTW: sugeruję zamknięcie tego wątku i oznaczenie jako rozwiązany oraz stworzenie nowego - ImageMagick po przenosinach.

T3CI
KO System enthusiast