Temat z wieloma odpowiedziami

Stopka

Autor Wiadomość
Napisane: 22.01.2010 [15:21]
twixer
Twórca tematu
Witam.
Mam subparta ###FOOTER###, chciałbym aby w nim była stopka zawierająca listę <dl> lub ewentualnie <ul> edytowalna gdzieś w backendzie.
Czy da się to zrobić w jakiś prosty sposób?

Pozdrawiam, Rafał
Napisane: 22.01.2010 [18:22]
dpacholczyk
oczywiście

zaczynasz od przypisania markera

TYPOSCRIPT
FOOTER < temp.footer

a potem deklarujesz typ i wartość

TYPOSCRIPT
temp.footer = HTML
# lub może być temp.footer = TEXT
temp.footer.value = #jakiś kod html

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
Napisane: 22.01.2010 [18:47]
biesior
admin
twixer napisał/a

Ale zrobić konkretnie Co? W zależności od typu zawartości możliwe jest użycie różnych metod. Menu linków, powinieneś zbudować z HMENU, do innych rzeczy możesz użyć np. cObje RECORDS i umieścić CE w jakimś sysfolderze... etc... Możesz też po prostu w TS wklepać czysty HTML... Określ się.

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 22.01.2010 [18:48]
twixer
Twórca tematu
Ale chodzi o to, żeby to było prosto edytowalne, najlepiej gdzieś w Web>Strona. Istnieje taka możliwość?

Pozdrawiam, Rafał
Napisane: 22.01.2010 [18:55]
twixer
Twórca tematu
biesior napisał/a

twixer napisał/a

Ale zrobić konkretnie Co? W zależności od typu zawartości możliwe jest użycie różnych metod. Menu linków, powinieneś zbudować z HMENU, do innych rzeczy możesz użyć np. cObje RECORDS i umieścić CE w jakimś sysfolderze... etc... Możesz też po prostu w TS wklepać czysty HTML... Określ się.

Jestem nowy w Typo3. Chodzi o to, ze w stopce mają być dane kontaktowe kilku podmiotów (adres, telefon, email). I chodzi o to, żeby użytkownik końcowy nie musiał grzebać w kodzie TS, żeby to zmienić, a ja nie umiem do końca TS na tyle, żeby stworzyć samodzielnie jakiś cObject itp.

Pozdrawiam, Rafał
Napisane: 22.01.2010 [19:13]
dpacholczyk
to wgraj wtyczkę. np zwykły statyczny tekst. wrzuć ją do jakiegoś sysfoldera. taki kontener. zapisz sobie jej uid i wstaw taki ts

TYPOSCRIPT
temp.footer = RECORDS
temp.footer {
  source = tt_content_123
#123 to uid tej wtyczki
  tables = tt_content
  dontCheckPid = 1
}

Napisane: 22.01.2010 [19:22]
biesior
admin
Spokojnie, nie mam do Ciebie pretensji o to, że pytasz, po to jest forum, żeby szukać rozwiązań... Przekonasz się wszakże z czasem, że podawanie szczegółowych informacji w pytaniu skraca czas potrzebny na poprawną podpowiedź.

Co do meritum sprawy, utwórz najpierw stronę nazwij ją np. "Elementy współdzielone" i zaznacz pole "Ukryj w menu" następnie na tej stronie utwórz element zawartości (CE) wymaganego typu, myślę, że bez problemu sklecisz coś za pomocą np. elementu tekstowego z RTE (edytor wysiwyg). Zanotuj gdzieś UID tego elementu.

W TS możesz pobrać ten CE za pomocą cObjectu RECORDS zajrzyj do dokumentacji:
http://typo3.org/documentation/document-library/references/doc_core_tsref/4.3.0/view/1/7/#id2519786

Jeśli będziesz miał problemy poszukaj w sieci, jeśli mimo wszystko utkniesz daj znać, to Ci sklecę jakiś przykład.

Zapamiętaj tyle, że dla elementy zawartości zapisane są w tabeli tt_content a także, że na wszelki wypadek zawsze warto użyć dontCheckPid = 1 dla elementów tak ogólnych.

EDIT: Widzę, że Dawid mnie już uprzedził icon_smile.gif no cóż, z tych dwóch odpowiedzi masz już kompletne rozwiązanie wraz z przykładem icon_smile.gif

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 22.01.2010 [19:27]
biesior
admin
Ach i nie chcę przyjmować przemądrzałego tonu, natomiast odwrotna kolejność, najpierw deklaracja cObjectu, dopiero później skopiowanie do markera, czyli tak:

TYPOSCRIPT
temp.footer = RECORDS
temp.footer {
  source = tt_content_123
  #123 to uid tej wtyczki
  tables = tt_content
  dontCheckPid = 1
}

// {... w odpowiednim miejscu...}

FOOTER < temp.footer

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 22.01.2010 [20:08]
dpacholczyk
biesior napisał/a

Ach i nie chcę przyjmować przemądrzałego tonu, natomiast odwrotna kolejność, najpierw deklaracja cObjectu, dopiero później skopiowanie do markera, czyli tak:

TYPOSCRIPT
temp.footer = RECORDS
temp.footer {
  source = tt_content_123
  #123 to uid tej wtyczki
  tables = tt_content
  dontCheckPid = 1
}

// {... w odpowiednim miejscu...}

FOOTER < temp.footer

moja wypowiedź nie miała na celu ustawienia kolejności kodu tylko logicznie pierw powiedziałem żeby zadeklarował marker a potem go upiął we właściwości. Tak się programuje...pierw deklaruje się typ zmiennej a potem się przypisuje wartości. Oczywiście wartość można przypisać podczas deklaracji ale nie o tym mowa.

Grunt, że słusznie zwróciłeś na to uwagę zapewne może mu to pomóc icon_smile.gif

Napisane: 22.01.2010 [20:23]
biesior
admin
dpacholczyk napisał/a

moja wypowiedź nie miała na celu ustawienia kolejności kodu tylko logicznie pierw powiedziałem żeby zadeklarował marker a potem go upiął we właściwości. Tak się programuje...pierw deklaruje się typ zmiennej a potem się przypisuje wartości. Oczywiście wartość można przypisać podczas deklaracji ale nie o tym mowa.

Grunt, że słusznie zwróciłeś na to uwagę zapewne może mu to pomóc icon_smile.gif

TS nie jest językiem programowania, tylko tablicą konfiguracyjną, sample w takiej kolejności jak podałeś nie zadziała, nie wierzysz sprawdź sam.

Porównując do PHP zrobiłeś coś takiego:

PHP
$MARKER = $someValue;
$someValue = 'Jakiś string';

echo $MARKER;

Już chyba sam widzisz, że dostaniesz pusty ekran ...

T3CI
KO System enthusiast