Temat z wieloma odpowiedziami

tt_news newsy w kolumnie bocznej gryzą się z tymi samymi newsami w treści głównej

Autor Wiadomość
Napisane: 21.01.2010 [12:19]
mkrzysiek
Twórca tematu
lista newsów w kolumnie bocznej gryzie się z tymi samymi newsami w treści głównej: chce mieć zawsze ostatni news w kolumnie bocznej (w formie listy limit=1), w menu mam link "aktualności" i po kliknięciu w link przechodzimy do podstrony gdzie ma być lista newsów (tych samych co w kolumnie bocznej tylko więcej limit=10) i jednocześnie żęby ten jeden news z kolumny bocznej mi nie znikał z treścią.
Sytuacja wygląda tak że mam cos takiego w szablonie głównym:

subparts.AKTUALNOSCI < plugin.tt_news
subparts.AKTUALNOSCI{
code = LIST
singlePid = 33
pid_list = 36
}
z powyzszym kodem wyswietla mi się kolumna boczna z newsem ale nie wyświetla się lista na podstronie: "no news in this list."
Jak zakomenuje linijkę #pid_list = 36 to wtedy newsy pojawiają się na podstronie ale nie ma ich w kolumnie bocznej i w kolumnie bocznej mam "no news in this list".

Czyli ogólnie mówiąc wszystko dobrze działa ale osobno, a żeby działało wspólnie to niestety już jest problem.

Jak dla mnie to wygląda na nadpisywanie jakichś globalnych wartości, bo dopuki nie wrzuce kodu do templatki to działa zgodnie z konfiguracją pluginu, a po wrzuceniu pozniej wyswiertla się w kolumnie ale nie w zawartości.

pozdrawiam i z góry dzięki
Napisane: 21.01.2010 [13:33]
dpacholczyk
nie bardzo rozumiem.

za pomocą tego kodu chcesz wstawić zarówno boczną liste jednego newsa czy główną listę dziesięciu newsów ?

jak zakomentujesz tą listę to tt_news pobiera wszystkie newsy z aktualnej strony czyli ze strony na której się znajduje wtyczka.

ogólnie nie bardzo rozumiem problemu bo wystarczyłoby do kolumny bocznej wstawić wtyczkę która listuje jeden news a w sekcji głównej drugą wtyczkę, która wyświetli wszystkie.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
Napisane: 21.01.2010 [13:38]
mkrzysiek
Twórca tematu
Hej, dzięki za kontakt, ogólnie jak skasuję cały ten kod to wyświetla mi się normalna lista ze wszystkimi newsami w podstronie aktualności (tam poprostu w konfigu sobie sutawiłem z listy rozwijanej pare opcji i to działa icon_smile.gif, teraz chciałbym w jakiś sposób wyświetlić zawsze najnowszego newsa w kolumnie bocznej, tak aby był widoczny niezależnie od tego czy wchodzimy na podstronę aktualności czy np na stronę z kontaktem itd
Napisane: 21.01.2010 [13:48]
dpacholczyk
moim zdaniem powinieneś zrobić to w następujący sposób.

wstawiasz do lewej kolumny wtyczkę która wyświetla ci tego najnowszego newsa. Czyli np widok LIST i limitujesz na 1

w sekcji głównej wstawiasz drugą wtyczkę która wyświetla 10 najnowszych newsów czyli np. widok LIST i limit 10

musi działać icon_smile.gif

Napisane: 21.01.2010 [14:04]
mkrzysiek
Twórca tematu
Hej, dokładnie o to chodzi icon_smile.gif , tylko teraz nie wiem jak się wstawia coś takiego do kolumny bocznej, stworzyłem sobie jeden widok na 10 newsow (id=4) drugi na 1(id=50) i teraz jak skierować ten widok z 1 newsem do szablonu w konkretne miejsce ###AKTUALNOSCI###, storage mam na (id=46) i tutaj trzymam newsy
Napisane: 21.01.2010 [14:17]
dpacholczyk
możesz to zrobić na różne sposoby.

jeden to po prostu skorzystać z subpartó ###LEFT### i ###CONTENT### wtedy wstawiasz rozszerzenie przez moduł page i add new content

jeżeli chesz skorzystać z markera to robisz np ###AKTUALNOSCI###

TYPOSCRIPT
AKTUALNOSCI < temp.aktualnosci

potem konfigurujesz w jakimś sysfolderze (taki kontener) wtyczkę i podpinasz ją do markera

TYPOSCRIPT
temp.aktualnosci = RECORDS
temp.aktualnosci {
  source = tt_content_123
#123 to uid tej wtyczki
  tables = tt_content
  dontChekcPid = 1
}

p.s. pamiętaj że marker ###AKTUALNOSCI### dotyczy tylko lewej kolumny więc w podobny sposób musisz wstawić wtyczkę do sekcji głównej i tak jak mówiłem najprościej skorzystać z domyślnych subpartów ###LEFT### i ###CONTENT### ale nie zawsze można

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 21.01.2010 o 14:19.]

Napisane: 21.01.2010 [15:47]
mkrzysiek
Twórca tematu
wielkie dzięki za podpowiedź teraz już wiem jak można skierować rodzaj zawartości do danego bloku,

ja wpisałem coś takiego

temp.aktualnosci = RECORDS
temp.aktualnosci {
source = tt_content_63
#gdzie 63 to id modulu
tables = tt_content
dontChekcPid = 1
}

i w szablonie
marks.AKTUALNOSCI < temp.aktualnosci

wszyskie rodzaje zawartości jak np standardowy text itp wypisuje bardzo ładnie

ale jak wpisze id modulu z newsami to wypisuje mi jego tytuł a pod spodem jest napisane no news in this list. icon_smile.gif i teraz znowu pojawił się problem jak wypisać jeszcze newsy
Napisane: 21.01.2010 [15:56]
dpacholczyk
nie bardzo rozumiem.

63 to id wtyczki którą chesz wstawić w dane miejsce. to w niej wszystko konfigurujesz.

więc tam ustaw sobie header jako schowany, tam wstaw startingpoint, tam ustaw widok, templatke itp itd.

ten kawałek kodu służy do wstawieni już skonfigurowanej wtyczki, a dokładnie REKORDu bo możesz w ten sposób wstawić cokolwiek pod dany marker, subpart

Napisane: 21.01.2010 [17:30]
mkrzysiek
Twórca tematu
Dzięki za pomoc, będę musiał pokombinować z tą konfiguracją tej wtyczki, bo wszystko się wyświetla bez problemu ale pod warunkiem że kolumna boczna i kolumna z zawartością nie są obie listą z newsami, lista boczna wyświetla mi się na każdej podstronie ale jak wchodze na podstronę z newsami to na bocznym zostaje mi tylko tytuł, wiem że to dzieje się wtedy gdy obie wtyczki korzystają z tego samego storage'a(katalogu w ktorym trzymam newsy i kategorie), bo jak stworze drugi katalog z innymi newsami to mogę je wyświetlać jednocześnie bez problemu, problem pojawia się gdy chce wyrzucić dwa razy te same posty
------------------------------------
|lewa kolumna| content |
|lista postów| jakies informacje|
|storageid=14| ogolne |
to jest ok

a w takim przypadku
|lewa kolumna| content |
|lista postów| lista postów |
|storageid=14| storageid=14 |
gdy zajdzie taka sytuacja to lewa kolumna zostaje bez postów a za to ma prawa ma te posty które zniknęły z lewej, a powinny mieć obie te same posty :/

w takim przypadku jest też dobrze i wszystko się elegancko wyświetla
|lewa kolumna| content |
|lista postów| lista postów |
|storageid=14| storageid=15 |
a mi jest potrzebne wyswietlenie dwa razy tych samych postów w dwóch różnych kolumnach :/
Napisane: 21.01.2010 [18:26]
kss
admin

Spróbuj

plugin.tt_news {
excludeAlreadyDisplayedNews = 0
}

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl