| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
Napisane: 06.09.2009 [19:02]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Witam! Jest po wakacjach więc można chyba odgrzać temat zaczęty w wątku http://forum.typo3.pl/forum/post/instalacja/97.html . Czyli zrobienie pakietu do testowania hostingów a następnie zamieszczenie wyników i rankingu na forum czy stronie. Jeśli są chętni do ustalenia procedur testowych i zmontowania pakietu to zapraszam do dyskusji. pozdrawiam
Tomek |
|
Napisane: 09.09.2009 [20:26]
|
|
|
kss
admin
|
Myślę, że dobrym początkiem będzie uruchomienie skryptu przygotowanego przez "Web-Empowered Church" na jak największej liczbie hostingów i zebranie wyników na jakiejś zbiorczej stronie. Skrypt można pobrać z tej strony: http://webempoweredchurch.com/gettingstarted/installing/wec_server_checker/ Ten skrypt będzie testował czy TYPO3 w ogóle może działać na danym hostingu. Natomiast jeżeli chodzi o testy wydajności to byłbym za tym, żeby nie tworzyć jakiejś specjalnej instalacji, bo zawsze ktoś może mieć obiekcje czy nie ma tam jakiś trojanów, itp. Zamiast tego proponuję w pliku "typo3conf/localconf.php" zainkludować warunkowo plik "typo3conf/localconf_test.php". Warunek będzie polegał na sprawdzeniu jakiejś zmiennej GET. Każdy ustali jakiej - będzie to więc również rodzaj zabezpieczenia, przez wywołaniem testu przez osoby trzecie. W pliku "localconf_test.php" będzie ujednolicona lista rozszerzeń "$TYPO3_CONF_VARS['EXT']['extList']" oraz innych ustawień wpływających na szybkość działania TYPO3. Np: PHP $TYPO3_CONF_VARS['SYS']['no_pconnect'] = '1'; $TYPO3_CONF_VARS['SYS']['t3lib_cs_convMethod'] = 'mbstring'; $TYPO3_CONF_VARS['SYS']['t3lib_cs_utils'] = 'mbstring'; Następnie w drzewie witryny trzeba będzie zaimportować jakiś plik t3d z przykładową strukturą, linkami itp. Np. jakaś strona będzie miała 500 linków, co już wystarczy do zmierzenia różnic szybkości serwerów. Podsumowując do pomiaru wydajności trzeba będzie wykonać następujące kroki: 1) wgrać plik typo3conf/localconf_test.php 2) zainkludować go warunkowo w typo3conf/localconf.php 3) wgrać t3d 4) wykonać testy Jak nagra się te czynności na jakimś filmiku to każdy sobie z tym poradzi. |
|
Napisane: 12.09.2009 [09:59]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Wypróbowałem ten skrypt na moim koncie. Chyba będę musiał zanurkować do kodu i/lub do forum bo skrypt twierdzi że nie mam mod_rewrive. Jednak go mam i działa. Skonfigurowany w .htaccess. Jeszcze doczytam o tym skrypcie. Największym problemem będzie różnorodność środowisk. Zbierzmy na razie parametry wpływające na szybkość typo3 i nadajmy im wagi od 0 do 10. Suma wag da nam wynik. Np. PHP 5.0.4 - 2pkt - najnowsze stabilne 10 pkt. Podobnie z Mysql, akceleratorem php, image magic, graphics magic, memory_limit, gd itd. Wszystkie te parametry będą się z czasem zmieniały więc testy trzeba będzie np. co rok powtarzać. Nie używałem dotąd t3d a wszystko co o tym wiem pochodzi z tutejszego FAQ. Czy równie łatwo będzie można po testach pozbyć się testowego t3d i wszystkich powiązań? pozdrawiam
Tomek |
|
Napisane: 13.09.2009 [19:06]
|
|
|
biesior
admin
|
Głowy nie dam, ale pamiętaj, że to jest skrypt który ma sprawdzić poprawność konfiguracji pod startery WEC'a tam jest napisane, że masz ściągnąć z ich strony htaccessa i umieścić w katalogu, więc może oni we własnej wersji sprawdzają jakieś fikuśne parametry (niedostępne w konfiguracji domyślnej) Mój Muminek, moja Ula odeszła
|
|
Napisane: 13.09.2009 [20:45]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Zrobiłem małą testową instalację na swoim wamp-ie. Może zrobię ją do końca i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zawsze będzie można gałąź witryny wyeksportować. Jak skończę to może, na ochotnika, jeden z adminów (bardziej doświadczonych ode mnie tajpowców) przetestuje i jak będzie ok to zaczniemy gromadzić wyniki. Co proponujecie zamieścić w takiej instalacji i dlaczego? pozdrawiam
Tomek |
|
Napisane: 16.09.2009 [09:13]
|
|
|
kss
admin
|
tomkraw1 napisał/a Co proponujecie zamieścić w takiej instalacji i dlaczego? Ja bym umieścił tylko kilkaset stron i do tego na jednej ze stron mapa takiej witryny. Generowanie linków przez API TYPO3 jest dosyć zasobożerne, więc odpowiednia liczba linków na stronie (100-200) wystarczająco dobrze przetestuje moc serwera. Nie instalowałbym natomiast żadnych rozszerzeń, bo w jakim celu, gdy można przetestować prędkość za pomocą samych tylko linków. I dlatego też, nie jestem zwolennikiem oddzielnej instalacji testowej, bo nie wiem komu będzie się chciało ją zakładać (ja jestem zbyt leniwy Zamiast tego proponowałbym jak w poprzednim poście - lekką modyfikację pliku typo3conf.php np. przy określonym parametrze GET, numerze IP czy poddomenie. Do wyboru. Do tego plik t3d z dużą strukturą stron, żeby można było stworzyć mapę strony z 200-300 linkami. |
|
Napisane: 17.09.2009 [07:59]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Zrobię w mojej testowej instalacji gałąź z kilkuset podstronami i wyeksportuję ją. Każdy będzie mógł sobie zaimportować taką gałązkę i sprawdzić parsetime. Tylko wiesz wyniki będą się rozjeżdżać kiedy jedna osoba zaimportuje w serwisie z 5 stronami a druga w serwisie ze 100 stronami. Większość providerów udostępnia konto na kilka dni testów. Z myślą o tym rozpocząłem tworzenie prostej instalacji testowej. Przy takiej okazji można sprawdzić: szybkość reakcji adminów, im/gm itd. Jeśli znajdzie się jeszcze 2 ochotników to pójdzie szybko. Jeśli jest ktoś chętny to proszę o info na forum. pozdrawiam
Tomek |
|
Napisane: 17.09.2009 [09:31]
|
|
|
kss
admin
|
tomkraw1 napisał/a Zrobię w mojej testowej instalacji gałąź z kilkuset podstronami i wyeksportuję ją. Każdy będzie mógł sobie zaimportować taką gałązkę i sprawdzić parsetime. Tylko wiesz wyniki będą się rozjeżdżać kiedy jedna osoba zaimportuje w serwisie z 5 stronami a druga w serwisie ze 100 stronami. Nie sądzę, żeby różnice pojawiały się przy tak małych liczbach. Zresztą trudno to nawet stwierdzić bo refresh tej samej strony daje wyniki rozjechane o 20-30%. |
|
Napisane: 17.09.2009 [17:22]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Na razie zrobiłem gałązkę z 200 podstron. Parsetime po 100 miałem ok 1sek, po 200 mam ponad 2sek. Jeszcze setkę dorzucę, ale teraz pytanko. Czy wstawić do tych stron jakiś dummy content? pozdrawiam
Tomek |
|
Napisane: 17.09.2009 [18:06]
|
|
|
kss
admin
|
tomkraw1 napisał/a Na razie zrobiłem gałązkę z 200 podstron. Parsetime po 100 miałem ok 1sek, po 200 mam ponad 2sek. Jeszcze setkę dorzucę, ale teraz pytanko. Czy wstawić do tych stron jakiś dummy content? Ja bym nie wstawiał. Te wyniki są z realURL? |